Pandemia nu este singura ameninţare la adresa bunăstării noastre. Criza energetică se va înrăutăți în această iarnă la nivelul întregii Europe, avertizează experţii.

Problemele vor fi atât de mari încât populaţia ar putea fi nevoită consume mai puțin sau chiar să se pregătească pentru blackout. Adică zile şi nopţi fără curent electric.

De exemplu, o super creștere a prețurilor în Marea Britanie luna trecută a forțat unele companii industriale să reducă producția și să solicite ajutor de stat, un prevestitor pentru ceea ce ar putea avea loc pe scară largă în Europa.

"Este un fenomen global, care afectează toate economiile. Uitaţi-vă ce se întâmplă cu criza aprovizionării din Statele Unite. Iar problemele au început dinainte de pandemie - se numeşte "răzbunarea vechii economii". Pandemia n-a făcut altceva decât să adâncească toate aceste probleme. Nu este inedit pentru Europa neapărat, sunt reminiscenţe ale problemelor economice mai adânci.", a declarat Jeff Curie, reprezentant Goldman Sachs.

Dumitru Chisăliță, Președinte Asociația Energia Inteligentă, a explicat, la Antena 3, că țara noastră s-ar putea confrunta cu o criză a gazelor naturale, mai degrabă, decât o criză a energiei electrice. Mai exact, în luna februarie, cand temperaturile sunt scăzute iar consumul este mare.

"Probabilitatea este totuși mică, redusă ( n.r. pentru blackout). Dar trebuie să avem în vedere totuși că această iarnă este una atipică, în special din perspectiva alimentării cu gaze naturale, urmare a modificărilor importante în fluxurile de gaze (...).

Pe energie electrică eu aș fi foarte rezervat. Probabilitatea pe energie electrică este mult inferioară față de probabilitatea pe gaze naturale. Pe gaze naturale perioada critică este luna februarie, pentru că este o luna cu temperaturi deosebit de scăzute și este o luna în care gazele din depozitele de înmagazinare sunt epuizate.

Am putea să avem zile fără gaze la unii consumatori. Există posibilitatea ca în luna februarie, în situația unor temperaturi foarte scăzute și pe termen lung, anumiți consumatori să trebiasca să fie opriți, astfel încât populația să nu sufere.", a precizat expertul în energie.


Comentarii

Oltean Ce se intampla cu gazele din Marea Neagra si cele de sist din unele zone ale tarii ? Nu uitati ca SUA, cu gazele de sist, s-a transformat din dependenta in tara exportatoare ! De asemenea, ce se mai asteapta cu blocurile 3 si 4 de la Cernavoda ? Liniste periculoasa pe toate planurile. Avem bani de rachete inutile, dar nu si de investitii din partea statului, care sa asigure independenta energetica a tarii !

1 decembrie 2021 5:48

Mia Lungu: în cazul în care sunteti si Dvs. afectati, va sfatuiesc sa actionati în LEGITIMA APARARE, urmând ca dupa constatarea decesului cauzei opririi gazelor ca urmare a plagilor deschise si a traumatismelor craniene provocate sa constatati cu satisfactie ca problema s-a rezolvat (brusc, prin surprindere, definitiv & iremediabil, n.m.). Cu respect, M.L.

30 noiembrie 2021 22:21

Adrian Guvernul Catu a decis ca asa numitii furnizori de gaze naturale sa nu ai fie obligati sa faca rezervele pentru anotimpul rece. Asa ca intram in iarna cu stocurile incomplete. Multumim Florin Catu!!!!

30 noiembrie 2021 12:55

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.