„Deși economiile și piețele mari s-au descurcat bine în 2021, în ciuda tuturor incertitudinilor legate de noile variante ale coronavirusului, 2022 va aduce noi provocări. Pe lângă faptul că băncile centrale se îndreaptă către normalizarea politicilor, riscurile geopolitice și sistemice se înmulțesc”, scrie Nouriel Roubini, pentru Project Syndicate.

<< În ciuda scăderilor și perturbărilor provocate de noile variante ale COVID-19, 2021 s-a dovedit a fi un an relativ pozitiv pentru economiile și piețele din majoritatea părților lumii. Creșterea a crescut peste potențialul său, după recesiunea severă din 2020, iar piețele financiare s-au redresat puternic. Acesta a fost cazul mai ales în Statele Unite, unde piețele de valori au atins noi cote maxime, în parte din cauza politicii monetare ultra-laxe a Rezervei Federale a SUA (deși băncile centrale din alte economii avansate au urmat propriile politici radical adaptabile).

Dar 2022 poate fi mai dificil. Pandemia nu s-a terminat. Omicron poate să nu fie la fel de virulent ca variantele anterioare – în special în economiile avansate foarte vaccinate – dar este mult mai contagios, ceea ce înseamnă că spitalizările și decesele vor rămâne ridicate. Incertitudinea și aversiunea la risc care rezultă vor suprima cererea și vor exacerba blocajele lanțului de aprovizionare.

Integral pe UniversulComentarii

Ai negaționist in bloc? Fute-l repede în cur sau măcar pișă-te repede pe el! .

11 ianuarie 2022 12:04

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.