Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN) cere autorităţilor să ia măsuri de urgenţă pentru sprijinirea celui mai afectat sector din industria alimentară de majorarea preţurilor la energie, gaze şi materie primă, şi pentru atenuarea şocului scumpirilor la făină şi pâine.

"Încă din trimestrul IV al anului 2021 am sesizat autorităţile statului despre faptul că sectorul de morărit-panificaţie a fost şi este cel mai lovit de creşterile nemaiîntâlnit de mari ale costurilor de producţie deoarece, spre deosebire de alte sectoare, la panificaţie şi morărit preţul materiei prime (grâu, făină) aproape s-a dublat", susţin reprezentanţii ROMPAN.

Aceştia afirmă că preţul pentru materia primă, respectiv grâul, a crescut de la recoltare până în acest moment de la 800 lei/tonă la 1.450 lei/tonă, gazele naturale au înregistrat o creştere de preţ de 5-6 ori în ultimul trimestru, iar energia electrică a fost mai scumpă de 4-5 ori numai în ultimul trimestru. Totodată, costul forţei de muncă este în creştere, existând mari presiuni din partea angajaţilor pentru ajustarea salariilor pe fondul creşterilor generale ale preţurilor la alimente şi utilităţi, menţionează ROMPAN.

Integral pe Digi24Comentarii

Paulus: De remarcat pe de o parte ca MEDIA-dejectiile Digi'nkur dau de înteles ca am avea de-a face cu un fenomen natural si pe de alta ca eludeaza total dimensiunea internationala a fenomenului (a atacului GLOBAL-terorist-pandemic, ca sa zic asa, n.m.). Cu respect, P.

15 ianuarie 2022 21:18

Bine, dar o scumpire de 6 ori depaseste impactul unui ATAC TERORIST a la 9.11 - cum am putea noi asadar ajuta autoritatile sa ... functioneze (sa-i identifice si neutralizeze pe teroristi, respectiv sa-i bage cu capu' în butoi, pâna spun cine o-a învatat sa "reseteze" "great" piata energiei, n.m.)?! Cu respect, Paulus

15 ianuarie 2022 21:15

noi "Președintele Senatului îl contrazice pe ministrul Energiei, care îi îndemna pe români să nu plătească facturile greșite. Președintele Senatului și al PNL, Florin Cîțu, a explicat că persoanele care nu plătesc facturile vor plăti penalități. „Nu există un cadru legal şi nu a fost trecută nicio Ordonanţă de Urgenţă care să le permită românilor să nu plătească factura şi să nu mai aibă penalităţi”, a declarat Florin Cîțu la postul Antena 3. " Acest psihopat de Catu sef la PNL , infractor dovedit in SUA, far' de studii dovedite, aruncat din job-ul pa care-l avea la o Banca in Bucuresti, pt incompetenta, acest dusman crancen al Romaniei....

14 ianuarie 2022 12:36

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.