Dan Voiculescu, prezentat drept „preşedinte fondator al Partidului Conservator", a acordat ieri un interviu din această calitate agenţiei naţionale de presă Agerpres în care evocă şi fixează calendarul unei a doua suspendări a pre-şedintelui Traian Băsescu în toamna acestui an.Dan Voiculescu susţine că pentru el „este astăzi mai puţin relevant ce va decide USL", o alianţă pe care recunoaşte însă că a susţinut-o deschis, dar care „astăzi nu este responsabilitatea mea". În schimb, ceea ce i se pare relevant este „îndepărtarea anomaliei" pe care ar reprezenta-o „întoarcerea episodică a lui Traian Băsescu la Cotroceni".

În acest scop, la fel cum a făcut-o pe 1 mai, când l-a avertizat pe Băsescu că dacă nu va demisiona, atunci va fi suspendat în 60 de zile (a fost suspendat în 59), Voiculescu a fixat deja şi calendarul viitoarei acţiuni de suspendare şi demitere a preşe-dintelui. Voiculescu constată în interviu că articolul 95 din Constituţie nu limitează în nici un fel demersul de suspendare, pe care, de altfel, îl consideră „posibil şi legitim" şi crede că, „din respect pentru cetăţeni şi din raţiuni economice", referendumul de demitere ar trebui să coincidă cu alegerile legislative. În aceste condiţii, conchide „preşedintele fondator al PC", „ar fi recomandabil să se desfă-şoare la sfârşitul lunii octombrie, începutul lui noiembrie".

În eventualitatea unui nou val de reacţii internaţionale negative ca acela din ultimele două luni şi cărora mulţi le atribuie „salvarea scaunului lui Băsescu", Voiculescu recomandă „fermitate" şi o atitudine naţiona-listă inflexibilă: „Dacă totuşi vor mai apărea astfel de atitudini, autorităţile române trebuie să reacţioneze foarte ferm, pentru a apăra demnitatea naţională şi pentru a transmite că România nu îşi negociază suveranitatea", formule pe care le-a utilizat, cu referire la intervenţiile responsabililor occidentali şi Crin Antonescu în perioada interimatului său la Cotroceni.

De altfel, cuvântul de ordine pare să fie, în acest moment, „fermitate". Pentru Voiculescu, rezultatul referendumului oferă numai două variante. „Fie respectăm voinţa naţiunii şi îl demitem, fie sfidăm voinţa naţiunii şi îl tolerăm pe Traian Băsescu. (...) Românii s-au săturat de ezitări", avertizează preşedintele fondator al PC, care nu îşi ascunde dezamăgirea faţă de posibila capitulare a USL în faţa lui Traian Băsescu manifestată prin ne-boicotarea citirii deciziei de invalidare a CCR în plenul Parlamentului. „Orice opţiune era mai bună decât o serie de contradicţii şi ezitări", a izbucit Voiculescu. „Fie se prezentau de la început, fie asumau un boicot pe o perioadă determinată în semn de solidaritate cu voinţa naţiunii. Ezitările fac rău USL...".

Necazuri în paradisul socialist?

În interviu, Voiculescu încearcă să susţină nevoia de fermitate pentru un nou demers de suspendare a preşedintelui prin calamităţile pe care Traian Băsescu le va abate peste capul românilor după întoarcerea la Cotroceni, când va căuta să se răzbune pe cei care l-au suspendat, inclusiv, se înţelege, pe Dan Voiculescu. Dintre liderii USL, nici unul nu s-a grăbit să comenteze propunerea lui Dan Voiculescu, dar singurul care s-a arătat dispus să reia „fără doar şi poate" procedura de suspendare a fost până în prezent Crin Antonescu. Ieri, numai vicepreşe-dintele PNL, Relu Fenechiu, s-a pronunţat în favoarea propunerii lui Voiculescu, declarând că „Parlamentul ar trebui să-l suspende din nou pe Traian Băsescu pentru a nu trăda voinţa românilor care au votat la referendum".

El a precizat că primul pas pentru o nouă procedură de demitere va fi făcut în Parlament prin modificarea Legii referendumului, condiţia de prezenţă urmând să fie exclusă din lege. „Cred că ar fi corect să existe o nouă suspendare a preşedintelui Băsescu", a conchis Fenechiu, care se alătură astfel unor alţi „radicali" liberali precum Ioan Ghişe, senatorul care ar fi dorit ca Parlamentul să-l demită pe Băsescu prin hotărâre. În schimb, din partea PSD nu am avut parte de nicio reacţie, omul numărul 2 din partid, Liviu Dragnea, refuzând să răspundă apelurilor noastre. După ce însuşi Viorel Hrebenciuc anunţase luni că boicotul nu ar servi la nimic pentru că „avem obligaţii şi cu FMI-ul, avem obligaţii cu Comisia Europeană, am vorbit şi cu cei de la Consiliul Europei, deci sunt nişte obligaţii internaţionale care trebuie respectate", ieri, după ce Euractiv a anunţat că socialiştii europeni se gândesc serios să nu mai organizeze Congresul la Bucureşti, ci la Bruxelles, social-democraţii par din ce în ce mai puţin dispuşi să se arunce într-o nouă aventură a suspendării braţ la braţ cu liberalii şi cu Dan Voiculescu.

Surpriza lui Ion Iliescu: „Ce se bagă Voiculescu?"

Liderii PSD nu au reacţionat, cu o singură excepţie: preşedintele de onoare, Ion Iliescu. Dacă luni, Iliescu se arătase indiferent faţă de „obligaţiile internaţionale" evocate de Hrebenciuc şi declara, cam pe linia lui Ghişe, că Parlamentul n-ar trebui să reacţioneze pasiv la decizia CCR, ci ar trebui să se pronunţe ferm asupra demiterii, ieri şi-a schimbat discursul în mod spectaculos. „Mă lasă rece! Nu ştiu de ce se tot bagă Voiculescu în asemenea chestiuni", „Nu vreau să fac alte comentarii pe această temă", a declarat vizibil iritat Ion Iliescu. Este adevărat însă că reacţiile liderilor PSD la declaraţiile lui Voiculescu din mai au fost aproape la fel de iritate, pentru ca ulterior aceştia să urmeze îndeaproape calendarul fixat de la Grivco.

Integral pe România Liberă


Alte articole pe același subiect


Comentarii

Vino pe ...www.PontBursier.ro ...Pont Bursier.ro . Vino Pe ...Www............ .Ro ...(.Tips Bucharest Stock Exchange) ..Nu Te Costa Nimic .....Vino....Vezi...Cum Se Câștiga La Bursa ... Mai Găsești ...Curs Valutar..Live ...Curs Case De Schimb... Cotații Actiuni ...Forex ....Si Alte Noutăți ...

31 august 2012 12:21

suspendat,dar nu prost ! Daca Sefii vostrii di Usl/Psd/Pnl nu stiu DE CE SE BAGA VOICULESCU,inseamna ca SUNT NISTE PROSTI sau NISTE CURVE POLITICE,si dati-i afara!Va spune toata lumea ca Felix conduce pt.ca va are la mana sau ca va plateste,si voi tot o trageti cu mirarea .Asta se poate intampla doar in Romania ,cand n-o conduce Basescu sau altul ca el.Basescu nu se mira,este sigur pe el la intrebarea : de ce se baga Felix

31 august 2012 12:10

7,4 mil.de voturi,am reusit dar la F.F. Mai ziarist Zis CaCa de la RabLa,iar scrii mult,ca sa-ti plateasca Felix mult!Iti plateste si ca-i pui poza pe toate gardurile,ca acum astea se platesc cica bine! USL N-A SUPRAVIETUIT NICI DUPA PRIMUL RUFErendum.Scrii de-ampulea sa te aflii in treaba,dar totusi cat iti da Felix?

31 august 2012 12:03

nea ion pana acum va intrebati daca rezista base la suspendare, acum va intrebati daca rezista usl-ul? pai hai sa incercam daca mai suporta o ciuruiala hahahahaaa

31 august 2012 10:17

un clujean adevarat, NEBOCIST @ toti cretinii bashinosi Bai kkt, nu am citit articolul, ca nu-mi obosesc ochii cu jeguri ca (r)ONANIA LIBERA, dar luandu-ma dupa titlu, iti pun eu intrebarea corecta acum: "poate supravietui bashitul-komunistoid-sekurist-impostorul-infractorul-suspendatul-de-la-garaj-DEMIS-DEJA-O-DATA-de-vointa-populara-tinut-in-viata-doar-pentru-a-continua-sa-fie-un-pion-un-boc-nevertebrat-in-Europa-ppeista unei noi suspendări? Ei, asta e intrebarea! Sper ca NUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!... Atat am avut de spus...

31 august 2012 9:54

ADI NOI CU TRAENICA VOI CU CACARICA

31 august 2012 9:50

sile USL O COCINA FORMATA DIN 256 DEPORCI DE DIFERITE RASE ADAPATA DE UN COTOI CU NUMELE FELIX

31 august 2012 9:49

Ardelean un oltean asistat social se da ardelean ( clujean ) mai jeg , ardeleni sunt de dreapta , muncitori , harnici , nu pomanagi cu mana intinsa la stat cum sunt sudistii .................... mai oltene tiganoid turcit , nu te mai da ardelean ca nu tine , ..............

31 august 2012 9:30

cris Daca justitia mai poate sa si faca datoria, atunci securistul asta hot ar trebui sa fie langa Nastase in aceasta toamna.Din puscarie sa scrie n scenarii de demitere. Acelasi tratament si pt Fenechiu , Voicu si restul gastii de hoti cu dosare penale in desfasurare.

31 august 2012 9:24

nelu Lasă că vă treziți voi la toamnă .Și totuși bulău veți face ,De asta nu scăpați ,orice veți face .

31 august 2012 9:13

un clujean adevarat, NEBOCIST Bai kkt, nu am citit articolul, ca nu m-i obosesc ochii cu jeguri ca (r)ONANIA LIBERA, dar luandu-ma dupa titlu, iti pun eu intrebarea corecta acum: "poate supravietui bashitul-komunistoid-sekurist-impostorul-infractorul-suspendatul-de-la-garaj-DEMIS-DEJA-O-DATA-de-vointa-populara-tinut-in-viata-doar-pentru-a-continua-sa-fie-un-pion-un-boc-nevertebrat-in-Europa-ppeista unei noi suspendări? Ei, asta e intrebarea! Sper ca NUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!... Atat am avut de spus...

31 august 2012 9:02

ttabularasa Raul Romaniei ,nu se chiama Basescu,ci USL

31 august 2012 8:55

remus DEMISIA USL cu parlamentari incompetenti este singura alternativa de iesire a Romaniei din criza.Ei sacrifica Romania pentru interesele personale.

31 august 2012 8:54

nea ion usl=marioneta lui vouiculescu, soldatzeii de plumb cu care mosulica se joaca de-a strategia nationala pe spinarea pensionarilor, asistatilor si handicapatilor de manevra.

31 august 2012 8:44

mamaia vorba lui dabija, astia zic ca-i fute grija de binele poporului, dar ei nu stiu cum sa scape de base ca sa puna mana pe justitie sa scape de puscarie cu complicitatea naiva a celor 7,4 mil care s-au vandut pe 30 lei. si iuda s-a vandut pe 30 de arginti....

31 august 2012 8:30

a VREM LINISTE IN TARA? VOICULESCU LA PARNAIE!!!!!

31 august 2012 8:27

argus Javra de Voiculescu incearca sa scape de puscarie indiferent de urmarile pe care le-ar avea acest lucru si arunca cu laturi in presedintele ales. Oricum,locul lui este la "mititica" dupa faradelegile comise si acolo va ajunge!

31 august 2012 8:25

Chiriac ciudatenii! ati observat ca unii grei ai PSD ,pe timpul referendumului,in loc sa sustina cauza ,s-au dat la fund...?! Ma refer la Dragnea,Mitrea,Nitza s.a. Oare le-au spus "fratii" sa stea la cutie?Si Hrebenciuc a fost cuminte pana cand a primit dispozitii sa iasa sa militeze ptru cvorum.Electoratul ar trebui sa tina cont de acesti indivizi si chiar de apartin USL sa nu-i mai voteze.

31 august 2012 8:12

Dana Voiculescu este atras mereu in capcane mediatice si grandomania din el nu-i da pace.Vrea sa fie mereu guru,dand apa la moara taberii adverse.Oare nu-i spune nimeni?? D-le Voiculescu, nu stiu cum reusiti in afaceri daca in politica dovediti atata inocentza!!

31 august 2012 8:07

un pensionar care freaca menta vedeti voi la alegeri hoadra de infractori si puscariabili,voi ziceti 7,4 mil.de romani (cati au votat de 3-4 ori)---dar cei 11 mil.care nu au votat refuzand,--CINE A CASTIGAT ---vite penale ce sunteti----voiculescu si fenechiu se apropie finalizarea dosarelor penale si de cand ai miros de PARNAIE in nas nu poti sa mai dormi---spuneti voi un nume din usl care nu are dosar sau nu este urmarit penal-----in toamna la alegeri va vom trimite pe toti la MITITICA dar pana atunci vor ingrosa randurile la JILAVA multi dintre voi---eu atat va zic cand mafiotul voiculescu va fi inchis in tara va fi liniste

31 august 2012 7:19

alexandru Aceasta nu este politica sau lupta pentru democratie ! Aceasta este lupta personala a fortelor politice pentru a nu ajunge pe mana JUSTITIEI datorita ilegalitatilor comise si sa ajunga din politicieni """integri""" in """puscariabili"""! Nu mai prostiti populatia cu minciuni sfruntate ! Nr ajunge bataia de joc in care ne-atu dus la vot pentru a va apara imteresele voastre , ale oliticienilor, in lupta pentru PUTERE ! Pe noi ne-atu lasat gara locuri de munca priin aderarea la UE, ne-ati ransformat in piata de desfacere pentru MARILE PUTERI, ne-ati daramat agricultura si ne lasati sa murim de foame aducandu-ne alimente din import pentru ca voi, politicienii , sa va umflati din comisioane, adica """mita""". Sa va fie rusine !

31 august 2012 7:01

@1:50 la 1m59 a scris un pd-ist dement si ridicol. Suntem 19 milioane cu totii, dar cu drpt de vot cel mult 15, iar niciodata n-au venit toti la vot. De ani buni vin cel mult 55% imbecile. Cei care nu au votat, in imensa lor majoritate nu voteaza oricum, nicidecum cu Base al tau cretine.

31 august 2012 5:03

scarbit de RL, trompeta PD e socanta deformarea pe care presa basista o aduce realitatii. Conform RL, nu Basescu e salabit dupa ce 88% dintre romani au votat impotriva lui, ci USL! Vom vedea in noimebrie cand 7,5 milioane vor fi alaturi de USL, din cei cel mult 9 care vor vota.

31 august 2012 4:59

hai sa facem un pic de analiza...(inclusiv pentru postacii de serviciu cu micu si berea) toata presa zice: 7,4mil de romani au fost la vot si au decis...ce cacat au decis?...90/%impotriva lui bashinescu..de acord..10/% nu au vrut.....DAR domnilor din mass-media si mancatori de rahat manipulati.7,4mil de romani participanti la vot cu minus 10/%,nu inseamnba ca au fost la vot 19 mil!?!? daca faceti socoteala,nu iese cu nimik justificata aceasta mahala......am ajuns in faza in care nu ne maiu batem ca chiorii ca in final voi sa fiti invingatori......19(18)mil - 7,4mil=11,6(10,6)mil de romani care nu au fost de acord , shi pe care voi continuati sa-i umiliti(sa ne umiliti) pentru ca vrea muschiul vostru de COMUNISTI DE MANA A 7A(cu scoala pe care ati facut-o mie scarba)......dar cand mai vine si CEL CARE TREBUIA SA TACA....atunci domnilor din acest site de cacat....tenta politica e una...dar umilirea a 11(12)mil de romani care nu au fost de acord nu poate sa mearga la nesfarsit!...dar din cei7,4mil care nu au fost de acord,toti au fost pentru psd?...sau au fost rezultatul unei nemultumiri sociale--SARACIE(preluata din '90),shi de aici a-ti tras concluzia,ca toti votantii sunt cu psd?....gandire proasta si umilitoaRE PENTRU,cca11mil de romani,pe spinarea caror vorbiti si trageti concluzii,dar si pe spinarea celor care au fost la vot,au votat DA shi care nu sunt de acord cu smecherii de mana a 2 a(citez I.RUSU)...SUNTETI UN SITE DE RAHAT, DE CACAT IN CARE ORICE INCULT ISI JOACA ROLUL DE MARE ANALIST pulitic....ZABALOSILOR!....VINE MICUL SI BEREA IN NOIEMBRIE,CA IN DECEMBRIE VA CACATI CUIE SI FACTURILE VI LKE PLATESTE......................BECALI

31 august 2012 1:59

kathy Mai jegule de Voiculescu,tu,tot pentru binele poporului ai furat?,esti fara pic de bun simt,lasa-i pe altii mai curati ca tine sa vorbeasca,dar,din pacate,in politica,toti sunt niste tilhari.

31 august 2012 1:37

Daniel Ma prostilor, daca ati ajuns sa va rugati de Voiculescu sa scape tara de Basescu, inseamna ca sinteti retarzi crunt de tot.

31 august 2012 0:58

val Bashinescu trebuie inlaturat, lucru cerut de 7,4 milioane de cetateni. Se pune problema cind si in ce mod. Voiculescu ar trebui sa stie mai mult decit noi motivele sustinerii acestuia de catre cei din vest. Luind in considerare ca se spune ca Javra Ordinara se simte cel mai bine in situatii conflictuale, cred ca o noua suspendare i-ar aduce ceva voturi. Voiculescu trebuie sa stie ca datorita si propagandei Bashiste nu are o perceptie favorabila in rindul populatiei. Din aceasta cauza cred ca face mai mult rau USL prin actiunile sale publice decit daca ar sta mai mult in planuri secundare.

31 august 2012 0:16

Un bucurestean Daca doar atit ai avut de spus.....esti un Prost....un clujean (de la Rus) prost

30 august 2012 23:29

un clujean Bai kkt, nu am citit articolul, ca nu m-i obosesc ochii cu jeguri ca (r)ONANIA LIBERA, dar luandu-ma dupa titlu, iti pun eu intrebarea corecta acum: "poate supravietui bashitul-komunistoid-sekurist-impostorul-infractorul-suspendatul-de-la-garaj-DEMIS-DEJA-O-DATA-de-vointa-populara-tinut-in-viata-doar-pentru-a-continua-sa-fie-un-pion-un-boc-nevertebrat-in-Europa-ppeista unei noi suspendări? Ei, asta e intrebarea! Sper ca NUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!... Atat am avut de spus...

30 august 2012 23:14

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.