NASA intenţionează să construiască şi să amplaseze în spatele feţei nevăzute a Lunii o bază spaţială permanentă, care să fie folosită ca o pistă de lansare pentru viitoarele expediţii de explorare a planetei Marte, informează Daily Mail.

Noua bază spaţială permanentă, care se va folosi de campurile gravitaționale din spatele Lunii, se va afla la o distanţă de 445.788 de kilometri de Terra. Prin comparaţie, actuala Staţie Spaţială Internaţională (ISS) se află la o distanţă de circa 370 de kilometri de Terra.

Noua bază spaţială va contribui la lărgirea orizonturilor omenirii în privinţa explorării spaţiale, dar, pentru a fi construită, cercetătorii şi inginerii de la NASA trebuie să rezolve o serie de probleme, precum protejarea astronauţilor de radiaţiile solare şi reaprovizionarea bazei.

Publicaţia Orlando Sentinel afirmă că NASA va folosi probabil echipamente rămase de la construirea actualei ISS şi va utiliza rachete din gama Space Launch System pentru a lansa viitoarele vehicule spaţiale.

Proiectul sistemului de lansare se află în faza de execuţie, are un cost estimat la 3 miliarde de dolari pe an şi va fi finalizat în 2017.

Potrivit jurnaliştilor de la Orlando Sentinel, NASA a discutat deja cu Casa Albă despre acest proiect, luna trecută, însă nu se ştie deocamdată dacă Congresul american îl va sprijini, având în vedere costurile.

Agenţia spaţială americană formează deja o echipă care să realizeze schiţa viitorului avanpost spaţial, ce va fi "parcat" într-un punct din spaţiu, denumit EML-2 (Earth-moon libration point 2).

Punctele de libraţie sunt nişte "locuri de parcare" în spaţiu, unde obiecte relativ mici se află în balans faţă de forţele gravitaţionale generate de două corpuri cereşti mai mari - precum Terra şi Luna -, rămânând însă relativ staţionar faţă de cele două corpuri, ceea ce înseamnă că NASA va putea într-adevăr să "îşi parcheze" în acele puncte viitoarele vehicule spaţiale.

David Weaver, un purtător de cuvânt de la NASA, a spus: "Există mai multe opţiuni - şi multe rute - care sunt luate în discuţie în drumul nostru spre Planeta Roşie. Pe lângă Lună şi un asteroid, şi alte opţiuni ar putea fi avute în vedere, în această perioadă în care căutăm modalităţi pentru a ajunge mai uşor, cu riscuri mici, pe Marte".


Comentarii

lumrbkyfghh zFSEwb xmscsphrfuhc, [url=http://zeblxtfnjcmw.com/]zeblxtfnjcmw[/url], [link=http://zoxzergylmzf.com/]zoxzergylmzf[/link], http://bvcqdvhjfxko.com/

9 octombrie 2012 19:52

erata pentru adeline Ceea ce autorii habar n-au, dar vor cu ardoare sa transmita, este ca undeva, dincolo de luna (cum ar veni privita de pe Pamant), exista neste puncte care este. Aceste puncte, pre numele lor cica Lagrange, au ciudata particularitate de a mentine stabil (adica fix) un obiect trimis taman acolo. Recte, un satelit, o statie, o bila spatiala, ceva. Daca vreti o explicatie scurta, are legatura cu atractia gravitationala combinata a doua sau mai multe corpuri ceresti. Se calculeaza matematic, nimic special. De aici si pana la minunea cu "in spatele fetei nevazute" e nevoie de suflet literar.

26 septembrie 2012 21:07

cura bate gurul pfuuu..... oaiii de pchiula mea! deci NASA vrea sa amplaseze o baza IN SPATELE fetei nevazute a lunii ??? Gata, s-a terminat... astia de la NASA nu mai au nimic sfant: nici macar fata nevazuta a lunii nu poate sa scape de chirurgia plastica. Si colac peste pupaza - sa mai amplasezi si un buboi de statie spatiala ascuns dedesubt, IN SPATELE fetei nevazute. Nasol. Eu dau eject la joc.

26 septembrie 2012 20:57

fara nume elevetianule esti dus, daca e in spatiu va orbita in jurul luni nu poate sa stea in spatiu fixa.

26 septembrie 2012 11:07

elvetian ba-i corect...nu va fii pe suprafata lunii , va fii in spatiu, spatiul din spatele lunii...

26 septembrie 2012 10:45

temudjin II adicatelea pe fata vazuta, nu?!!!!

26 septembrie 2012 8:08

Paul Daniel "In spatele fetei nevazute a lunii"...este partea vizibila a lunii ! Corect : pe fata nevazuta a lunii

26 septembrie 2012 7:16

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.