Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, (55 de ani) spune ca sunt costuri după criza politica din această vară şi ca odată ce instabilitatea politică a fost înregistrată de investiori ca fenomen posibil, acest risc este „încorporat în decizii imediat” şi chiar „după ce riscul a fost eliminat, investitorilor le ia mult timp să-şi schimbe percepţia şi să elimine o parte semnificativă a acestui risc din procesul decizional”. Lucrurile nu sunt deloc simple în viziunea lui Lucian Croitoru, care a văzut în evenimentele din luna iulie, când a fost suspendat preşedintele „semne că libertatea politică s-ar putea deteriora în mod semnificativ”. Cel mai important i se pare consilierului guvernatorului BNR faptul „că dacă nu creşte libertatea economică, prin reducerea corupţiei, prin clarificarea drepturilor de proprietate şi prin reducerea dependenţei de stat, atunci cresc şansele ca libertatea politică să se altereze”. Lucian Croitoru a dezvoltat această teză în studiul "Jaful vs. dreptul de a nu minţi", care a fost zilele acestea publicat la Curtea Veche Publishing.


Din punctul de vedere al consilierului lui Mugur Isărescu, 2013 va fi „un an complicat” fiindcă refacerea încrederii în zona euro „va mai dura”, fiindcă pentru România „s-a doveditu un lucru dificil atragerea fondurilor europene”, iar „creşterea economică va rămâne modestă” şi inflaţia, care a fost „destul de mult peste 5 la sută, mai ales din cauza creşterii preţurilor la alimente” va rămâne la fel cel puţin în prima pare a anului viitor.


Premierul român a spus recent că România nu mai are bani pentru ultimele 45 de zile ale anului din cauza guvernului anterior. Cum este văzută această declaraţie în mediul elitei financiare?

L.C.Totuşi, premierul a retras această declaraţie, spunând că a găsit fondurile necesare. Dacă le-a găsit, înseamnă că erau deja acolo.

Tocmai

L.C.Probabil că declaraţia a fost făcută înainte să se consulte cu cei care administrează finanţele. Faptul că a retras-o repede este un semn că nu i-a plăcut nici lui această declaraţie.

E o declaraţie care produce mirare în rândul investitorilor sau al finanţatorilor României?

L.C.Probabil că da, aşa că e important că a retras-o. Mesajul care a rămas a fost, în final, limpede: avem banii. Dacă s-ar fi prelungit incertitudinea privind disponibilitatea banilor, ar fi apărut şi unele efecte negaltive, dar aşa lucrurile s-au lămurit.

Astă vară vorbeaţi despre deteriorarea libertăţii politice în România pe seama faptului că numărul votanţilor dependenţi de stat este mai mare decât al celorlalţi. Care este pericolul?

L.C. În România, libertatea economică este moderată, dar există zece sub-indici care definesc această libertate economică. Problema la noi este gradul crescut de fragmentare a libertăţii economice, unii dintre cei zece sub-indici fiind foarte scăzuţi, ajungând la nivelul ţărilor subdezvoltate. Este vorba mai ales despre sub-indicii privind corupţia şi drepturile de proprietate. Aceşti indici reflectă domnia legii în societate. În cazul nostru ei arată că nouă ne lipseşte respectul faţă de domnia legii. În plus, i-a făcut pe foarte mulţi oameni dependenţi de fondurile colectate prin impozite şi redistribuite. Dacă libertatea economică este redusă, există pericolul ca foarte mulţi oameni să voteze programe care cresc rolul redistribuirii. Date fiind corupţia şi drepturile de proprietate precare, redistribuirea excesivă reduce şi mai mult libertatea economică.Integral pe România LiberăComentarii

ness poate se vor mai lumina sustinatorii infocati USL ca acest guvern si aceasta alianta mint de ingheata apele si nu fac decat sa adanceasca criza din Romania. Discursul populist, nationalismul trambitat si incompetenta manageriala sunt atuurile USL pentru a arunca Romania in haos. Poate ne salveaza marii ganditori de la Antena 3 care nu obosesc nici a da sfaturi celor 2 pacalici - Crin si Victoras nici a continua obsesia "Basescu" si "7,5 milioane" Jalnic !

22 octombrie 2012 10:40

yuiop Asta este o alta sluga basesciana care incearca sa le spele imaginea pdl-istilor.Dl croitorul, de ce nu analizezi la fel de meticulos si jaful si hotiile facute de pdl-isti, furtul banilor de la stat, asta nu ai vazut-o?. Asa ca lasa-ne cu manipularile tele, ca doar te stim ca un posibil premier basescian.

22 octombrie 2012 8:59

Bela,care nu vrea in Belarus Dragi postaci, va plac mai mult declaratiile iresponsabile facute pe negandite de premier decat o analiza logica, responsabila, facuta de un finantist ?! Mergeti inainte cu USL-ul si veti ajunge de unde ati plecat, de la FSN ! Cine poate pleca in occident, s-o faca inainte de a fi prea tarziu ! Sa ramana aici asistatii care voteaza pe Copylot, pe Becali si pe Crin !

22 octombrie 2012 8:32

ion ti-a dat gasca voie sa vorbesti! alt cretin cu idei dar care toata viata a trait din bani de la stat, a fost salahor si vine sa ne spuna noua ce sa facem!

22 octombrie 2012 8:19

titrca inimarea mai baieti...............domnu basescu nu poate sa mai candideze...beleaua e pe cine votati? aveti voi curaj sa puneti stampila pe antonescu sau ponta?..sincer...sa ne fereasca Dumnezeu sa nu avem un inteleptca de prosti nu ducem lipsa

22 octombrie 2012 2:19

vovo Stiam ca reprezentantii BN cam au interdictie de asi arata orientarile ..politice. Se pare ca croitorul este croit din alt material ...de fost prim ministru propus de ba$$esco si respins de parlament.

22 octombrie 2012 0:27

Ion Ponta=Demisia

22 octombrie 2012 0:10

val Domnu Croitoru stim ca sinteti vasalul lui Bashinescu. Va atrag atentia ca legea trebuie respectata de organele statului in primul rind si tot el sa o aplice, inclusiv sanctiuni. Dar ce stat este acesta care da legi pe care tot el nu le aplica din diverse motive. Anul financiar va fi greu pt ca trebuie sa returnam imprumuturile facute de Bashinescu si gasca lui de hoti.

21 octombrie 2012 23:58

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.