Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a anunţat că imunizarea anti-TBC cu vaccinul importat din Danemarca va fi reluată. Experţii străini au concluzionat că produsul este sigur, rata reacţiilor adverse uşoare sau moderate fiind una aşteptată, de doar una la mie în România, informează Mediafax.

În România au fost vaccinaţi, cu primul lot de doze din Danemarca, peste 136.000 de copii. Au fost înregistrate 134 de reacţii adverse constând în mărirea nodulilor limfatici - lucru comun după o astfel de imunizare.

"Nu a fost nicio complicaţie severă, cum ar fi ostiomielita, iar absenţa grupărilor de cazuri arată că nu au fost nici erori sistematice legate de tehnica de administrare. La Institutul "Marius Nasta" din Bucureşti au fost mai multe cazuri pentru că unele au provenit din alte judeţe", a explicat ministrul.

Arafat a mai precizat că acest vaccin este distribuit din 1934 în toată lumea şi este autorizat în 46 de ţări. "În nici o ţară nu s-a oprit imunizarea şi nici nu a fost schimbat vaccinul", a subliniat ministrul.

Potrivit ministrului, reacţiile adverse înregistrate în România pot fi urmarea schimbărilor de tulpină din vaccin. În acelaşi context, ministrul a admis că, în cazul produsului românesc utilizat anterior, reacţiile adverse au părut mai puţin numeroase.


Comentarii

Tot Paul PS: pentru o mai buna întelegere a fenomenului, la Auschwitz-Birkenau cam cât era "rata reacţiilor adverse"?

30 noiembrie 2012 11:12

Paul "Doar" una la mie? Pai atunci e perfect, nu? Cred ca firmele de pompe funebre jubileaza! Si unde s-a dus "contributia" exportatorului danez la decizia asta, la MS, sau direct la PSD?

30 noiembrie 2012 11:09

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.