Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat sâmbătă că refuzul părinţilor de a vaccina copiii contra tuberculozei pune în pericol viaţa acestora din urmă, riscul ca ei să dezvolte forme severe ale bolii fiind destul de mare, mai ales în primii cinci ani de viaţă, potrivit Mediafax.

Arafat a susţinut, sâmbătă, o conferinţă de presă pentru prezentarea rezultatelor evaluării experţilor străini de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) privind efectele adverse ale imunizării cu vaccinul danez BCG-SSI, acesta fiind folosit în România, la copii, din iunie 2011.

Ministrul Sănătăţii a anunţat, cu această ocazie, că produsul este sigur şi că vaccinarea, întreruptă pe durata evaluării experţilor străini şi români, va fi reluată de sâmbătă.

Arafat a mai spus că Ministerul Sănătăţii va elabora ghiduri pentru administrarea vaccinului, urmărirea şi tratamentul reacţiilor adverse, pentru ca părinţii să nu fie surprinşi de acestea şi pentru a se interveni rapid şi corespunzător.

Pe de altă parte, el a atras atenţia că refuzul de a vaccina copiii pune în pericol viaţa acestora.

Arafat a spus că, în ultimul deceniu, vaccinul BCG (contra tuberculozei) a contribuit la reducerea la jumătate a numărului de cazuri de TBC la populaţia sub 14 ani în România, unde, în fiecare an, aproximativ 1.000 de copii încă mai dezvoltă forme severe ale bolii.

Copiii, dacă nu sunt vaccinaţi, pot dezvolta forme severe de tuberculoză în primii ani de viaţă, o treime dintre aceste cazuri fiind constatate la copii sub cinci ani, a precizat Arafat.

Totodată, în cele şase luni în care vaccinul nu a fost disponibil în 2011, s-a constatat clinic o sporire a cazurilor severe de tuberculoză la copii.

Astfel, în ţări cu prevalenţă mare a tuberculozei, cum este România, beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, a arătat ministrul.

În România, la un milion de copii vaccinaţi BCG, sunt evitate 356,4 cazuri de tuberculoză severă, în timp ce în alte ţări, la acelaşi număr de copii vaccinaţi, cazurile evitate sunt mai puţine - 29,7 în Suedia, 89,1 în Polonia şi 178,2 în Letonia.

Raed Arafat a mai spus că, în urma analizei făcute de specialiştii străini de la OMS/ECDC şi de cei români, siguranţa vaccinului danez nu este pusă sub semnul întrebării.

"În nicio ţară nu s-a oprit imunizarea şi nici nu a fost schimbat vaccinul", a subliniat ministrul.

Potrivit lui Arafat, în România au fost vaccinaţi, cu primul lot de doze din Danemarca, începând din iunie 2011, peste 136.000 de copii, înregistrându-se 134 de reacţii adverse, constând în mărirea nodulilor limfatici - lucru comun după o astfel de imunizare - şi ocazional abcese cu ulceraţii.

Frecvenţa raportării de noduli limfatici măriţi a fost în limitele aşteptării, de 1 la 100-1.000, a arătat ministrul.

Reacţiile adverse au fost dintre cele uşoare şi moderate, iar răspândirea acestor cazuri în România arată că nu au existat erori sistematice de tehnică de administrare, a mai spus Arafat.

"Nu a fost nicio complicaţie severă, cum ar fi ostiomielita, iar absenţa grupărilor de cazuri arată că nu au fost nici erori sistematice legate de tehnica de administrare. La Institutul «Marius Nasta» din Bucureşti au fost mai multe cazuri pentru că unele au provenit din alte judeţe", a explicat ministrul.

Pe de altă parte, în România, 63 la sută din copiii cu reacţii adverse au primit tratament, proporţia lor fiind, se pare, mai mare decât în alte ţări UE.

În concluzie, Arafat a spus că reactogenicitatea, respectiv capacitatea de a produce reacţii adverse comune, aşteptate, pare să fie mai mare la vaccinul danez decât la cel utilizat anterior în România, produs de Institutul Cantacuzino, însă cel dintâi are o potenţă mai mare comparativ cu tulpinile utilizate anterior, acelaşi efect fiind constatat şi în alte ţări.

Ministrul a precizat că acest vaccin este folosit din 1931, precalificat de OMS din 1987 şi autorizat în prezent 46 de ţări, astfel că nu ar fi trebuit testat când a fost introdus în România.

El a subliniat că oprirea temporară a vaccinărilor în România a fost decisă ca "măsură de precauţie utilă", pentru eliminarea tuturor suspiciunilor.

Ministerul Sănătăţii a decis în 22 noiembrie să oprească temporar imunizarea contra tuberculozei, pentru evaluarea de către experţi străini de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile a situaţiei create după vaccinarea cu produsul importat din Danemarca.

MS a solicitat o expertiză din partea ECDC şi OMS pentru evaluarea independentă a situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei.

"Deoarece există puncte de vedere divergente ale specialiştilor privind evoluţia după vaccinarea cu BCC şi în urma unei prime analize asupra situaţiei create, am decis să solicităm o opinie neutră şi avizată. O echipă de experţi ECDC şi OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită. Aceasta va lucra cu reprezentanţii comisiei de specialişti români care au avut o primă întâlnire şi de la care aştept un raport preliminar", declara ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, după analiza făcută în 22 noiembrie de o comisie a MS.

Comisia a analizat situaţiile din spitalele în care au fost internaţi bebeluşii cu reacţii adverse grave la acest vaccin. Totodată, au fost discutate reacţiile adverse semnalate de către medici. Până în prezent, informaţiile din teritoriu arată că ar fi vorba despre un singur lot de vaccin care a dat reacţiile adverse grave.

Zece bebeluşi cu reacţii adverse la vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca au fost internaţi la Institutul "Marius Nasta" din Capitală, unde în intervalul martie - noiembrie au fost trataţi, din acelaşi motiv, 50 de copii, a declarat medicul pneumolog Gheorghe Murgoci. El a precizat că bebeluşii au fost operaţi, iar în prezent se află sub tratament.

Numai în spitalul bucureştean au fost trataţi, anul acesta, 50 de copii cu reacţii adverse la vaccinul BCG importat din Danemarca.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit.

Integral pe România LiberăComentarii

lili Daca unul din copiii, care a trebuit sa fie operat in urma vaccinului, ar fi fost al dvs. ati mai fi facut aceeasi recomandare dle Arafat?

30 noiembrie 2012 20:36

Un cetatean indignat: Asa e, campania trebuie continuata chiar trecând peste cadavrele copiilor care, din nerecunostinta, prezinta reactii adverse. Asa le trebuie, nu? Cine i-a pus sa se tina de reactii adverse, când ei au venit la scoala sa învete carte, nu-i asa? Doar nu putem noi sa ne apucam acum sa stricam statisticile Mafiei FARMA, pentru câtiva copii morti! Daca crapa, atunci parintii lor sa stie ca au facut-o pentru o cauza nobila, asa-i? Ce, le-ar fi convenit mai bine sa-i trimita dezasamblati (sub forma de organe) la Tel Aviv, via Kosovo?

30 noiembrie 2012 13:48

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.