Ministrul Sănătăţii susţine că efectele secundare observate la copii nu pun sub semnul întrebării siguranţa vaccinului danez. Anunţul a fost făcut în urma evaluării experţilor de la OMS şi de la Centrul European de Control al Bolilor din Stockholm.După evaluarea situaţiei de către experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi ECDC, ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a decis reluarea vaccinării bebeluşilor cu vaccinul importat din Danemarca. El a spus că reacţiile adverse apărute la copii au fost reacţii locale uşoare până la moderate, în special noduli limfatici de la unu până la patru centrimetri, iar ocazional s‑au format abcese sau ulceraţii, care este puţin probabil să pună probleme pe termen mediu şi lung.

Arafat a subliniat că reacţiile la copiii din România au fost raportate şi în alte ţări. Potrivit investigaţiei comisiei OMS/ECDC, frecvenţa reportării de noduli limfatici măriţi este în limitele aşteptate, iar absenţa clusterelor de cazuri sugerează că nu au existat erori sistematice de tehnică de administrare. Numărul cumulativ de cazuri de bebeluşi cu reacţii adverse din Spitalul „Marius Nasta" este explicabil prin faptul că în Bucureşti au fost internaţi copii provenind din toate judeţele.

El a arătat că reactogenicitatea, şi anume capacitatea de a produce reacţii adverse comune aşteptate, la vaccinul danez pare să fie uşor mai mare decât cea a vaccinului BCG care era produs de Institutul Cantacuzino. În cazul vaccinărilor cu vaccin de la Institutul Cantacuzino a fost înregistrat doar un singur caz de reacţie.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că vaccinul danez este un vaccin precalificat de OMS din 1987 şi este utilizat pentru imunizarea copiilor din întreaga lume.

Deşi boala a fost eradicată în majoritatea ţărilor din Europa, România are cel mai mare număr de cazuri de TBC din Uniunea Europeană, 77 de români îmbolnăvindu-se zilnic de tuberculoză, potrivit unui raport al Ministerului Sănătăţii. În ultimul deceniu vaccinul BCG a contribuit la reducerea la jumătate a numărului de cazuri de tuberculoză la copiii sub 14 ani în România. În fiecare an, aproximativ 1.000 de copii încă mai dezvoltă forme severe de tuberculoză, a spus dr. Arafat, adăugând că în urmă cu 10 ani numărul acestora era dublu. O treime din cazurile de tuberculoză severă sunt la copii sub 5 ani. Dr. Raed Arafat a mai spus că în cursul celor şase luni în care vaccinul nu a fost disponibil în 2011 s-a constatat clinic o creştere a cazurilor de tuberculoză la copii.

Vaccinul românesc nu a înregistrat reacţii adverse

Vă reamintim că o comisie de experţi din cadrul Ministerului Sănătăţii a decis sistarea vaccinării împotriva tuberculozei după ce un număr de 115 bebeluşi au avut reacţii adverse la vaccinul importat din Danemarca. Din aceştia, 44% au necesitat tratament specific (tuberculostatic), 20% au fost operaţi şi 6% au luat antibiotice. Autorităţile estimează că peste 200.000 de copii au fost vaccinaţi cu produsul danez. Ministerul Sănătăţii a importat acest ser după ce producătorul român de vaccin BCG, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare „Cantacuzino", nu a mai primit autorizaţie de funcţionare. În lunga perioadă în care în România s-a folosit vaccinul produs de Ins­titutul Cantacuzino, singurele reacţii secundare înregistrate au fost noduli la locul de inoculare, foarte rar ulceraţii. Mai mult, vaccinul românesc nu a înregistrat nici o reacţie adversă în perioada 2005-2011.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.