Inventat în Berlinul de Est, el a devenit astăzi un simbol înţeles şi cunoscut în orice colţ de pe glob. Îl vedem în fiecare zi când traversăm strada ca pietoni şi ne bazăm pe el să trecem strada în siguranţă. Omuleţul semaforului de pietoni împlineşte luna aceasta 50 de ani de existenţă.

Primele semafoare pentru pietoni au apărut în anii '50. Traficul începea să se intensifice şi anumite intersecţii aveau nevoie de semafoare pentru fluidizare.

Ideea unui omuleţ care să simbolizeze pietonul i-a venit psihologului german Karl Peglau. El nu era mulţumit de semafoarele folosite până atunci pentru că, spunea el, nu îi ajută pe cei care nu disting culorile.

Este cunoscut faptul că 10% din întreaga populaţie a planetei suferă de daltonism şi nu poate distinge culorile, în special culoarea roşie de cea verde. Aşa că psihologul a considerat că un omuleţ cu mâinile întinse simbolizează cel mai bine idea de stop. Poziţia sa transmite direct şi clar: opreşte-te, nu traversa! Pentru culoarea verde, Peglau s-a gândit la un omuleţ în mişcare.

Cei mai mulţi dintre români nu ştiu despre aniversarea omuleţului din această lună, dar i-au transmis câte un mesaj.

Semafoarele cu omuleţul vesel au fost instalate în Berlinul de Est pe 13 Octombrie 1961. Însă omuleţul avea să cunoască celebritatea în anii '80, când cele două figurine au ajuns parte din programul de educare al elevilor din şcoli.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.