Grupuri farmaceutice occidentale au efectuat teste de medicamente, în anii '80, asupra unor pacienţi ai unor spitale din fosta Republică Democratică Germană (RDG) care nu erau informaţi întotdeauna în acest sens, scrie un ziar german în ediţia de vineri, citând documente de arhivă, relatează Mediafax.

"Dispunem de documente care atestă contracte încheiate între întreprinderi farmaceutice occidentale şi instituţii din RDG cu privire la testarea de medicamente", a declarat pentru AFP o colaboratoare a Arhivelor Naţionale germane, confirmând parţial informaţii din articol.

Potrivit cotidianului german Tagespiegel, care a studiat în detaliu aceste documente, peste 50 de firme occidentale au încheiat contracte cu Ministerul Sănătăţii din Germania de Est cu scopul efectuării a 165 de teste de medicamente în perioada 1983-1989.

Asemenea teste puteau aduce venituri de până la 860.000 de Deutsche Mark - deviza vest-germană foarte apreciată în fosta RDG comunistă - scrie ziarul.

Cotidianul citează diverse întreprinderi din vremea respectivă, dintre care unele şi-au schimbat numele între timp, în urma unor fuziuni sau preluări, ca Bayer, Schering, Hoechst (integrată în Sanofi), Boehringer Ingelheim sau Gödecke (în prezent Pfizer).

Iar uneori "cobaii" nu erau informaţi, adaugă cotidianul, evocând şapte cazuri concrete ale unor pacienţi care afirmă că nu au ştiut despre aceste teste.

Televiziunea germană regională MDR, care a lucrat la acest dosar, citează cazul unui pacient în vârstă de 60 de ani, Gerhard Lehrer, aflat sub îngrijiri intensive în urma unui infarct la un spital din Dresda, în 1989.

După ce a luat medicamente "speciale", "care nu se aflau în comerţ", prescrise de un medic de la spital, starea sa de sănătate s-a deteriorat şi mai mult.

Aceste pilule, dintre care soţia lui Lehrer a păstrat câteva, s-au adeverit, potrivit unor teste de laborator efectuate la solicitarea MDR, a fi utilizate pentru un efect de placebo în cadrul unui studiu comandat de Hoechst.

Integral pe România LiberăComentarii

Cu respect: RDG-ul nu s-a numit "Republică Democratică Germană", stimata domnişoară-redactor de stiri (fă proasta poollii!), ci "Republică Democrată Germană".

28 decembrie 2012 21:24

Paul Testele pe pacienti ne-kusher (mai ales pe germani) sunt permise, fiind parte a programului de reparatiuni de dupa razboi. Si cele care se fac pe români (si despre care se va afla în cel mai fericit caz tot dupa 20 de ani) sunt permise. Si cele facute pe semitzi (pe palestinieni) sunt permise. Doar un anti-semit ar putea pretinde ca astfel de teste nu ar fi valabile, nu?

28 decembrie 2012 20:57

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.