"Dispunem de documente care atestă contracte încheiate între întreprinderi farmaceutice occidentale şi instituţii din RDG cu privire la testarea de medicamente", a declarat pentru AFP o colaboratoare a Arhivelor Naţionale germane, confirmând parţial informaţii din articol.
Potrivit cotidianului german Tagespiegel, care a studiat în detaliu aceste documente, peste 50 de firme occidentale au încheiat contracte cu Ministerul Sănătăţii din Germania de Est cu scopul efectuării a 165 de teste de medicamente în perioada 1983-1989.
Asemenea teste puteau aduce venituri de până la 860.000 de Deutsche Mark - deviza vest-germană foarte apreciată în fosta RDG comunistă - scrie ziarul.
Cotidianul citează diverse întreprinderi din vremea respectivă, dintre care unele şi-au schimbat numele între timp, în urma unor fuziuni sau preluări, ca Bayer, Schering, Hoechst (integrată în Sanofi), Boehringer Ingelheim sau Gödecke (în prezent Pfizer).
Iar uneori "cobaii" nu erau informaţi, adaugă cotidianul, evocând şapte cazuri concrete ale unor pacienţi care afirmă că nu au ştiut despre aceste teste.
Televiziunea germană regională MDR, care a lucrat la acest dosar, citează cazul unui pacient în vârstă de 60 de ani, Gerhard Lehrer, aflat sub îngrijiri intensive în urma unui infarct la un spital din Dresda, în 1989.
După ce a luat medicamente "speciale", "care nu se aflau în comerţ", prescrise de un medic de la spital, starea sa de sănătate s-a deteriorat şi mai mult.
Aceste pilule, dintre care soţia lui Lehrer a păstrat câteva, s-au adeverit, potrivit unor teste de laborator efectuate la solicitarea MDR, a fi utilizate pentru un efect de placebo în cadrul unui studiu comandat de Hoechst.
Integral pe România Liberă
Comentarii
Cu respect: RDG-ul nu s-a numit "Republică Democratică Germană", stimata domnişoară-redactor de stiri (fă proasta poollii!), ci "Republică Democrată Germană".
28 decembrie 2012 21:24
Paul Testele pe pacienti ne-kusher (mai ales pe germani) sunt permise, fiind parte a programului de reparatiuni de dupa razboi. Si cele care se fac pe români (si despre care se va afla în cel mai fericit caz tot dupa 20 de ani) sunt permise. Si cele facute pe semitzi (pe palestinieni) sunt permise. Doar un anti-semit ar putea pretinde ca astfel de teste nu ar fi valabile, nu?
28 decembrie 2012 20:57
Adaugă comentariu
Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:
- Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
- Accesezi link-ul din mesajul primit.
- Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.
Te-ar mai putea interesa și...
Când vor avea loc funeraliile prințului Philip. Soțul reginei Elisabeta ar fi stabilit detaliile pentru propria înmormântare
10 aprilie 2021 12:56Prințul Philip, considerat zeu de un trib insular, jelit prin ritualuri și dansuri ceremoniale
10 aprilie 2021 12:16Olanda experimentează redeschiderea: Vrei să vezi lalelele? Vino cu test
10 aprilie 2021 11:56Peste 140.000 de infectări cu coronavirus, în numai 24 de ore, în India
10 aprilie 2021 11:03Relaxare italiană: „Este permisă vizitarea unui prieten o dată pe zi”
10 aprilie 2021 10:56Editorial
Un cost inacceptabil. De ce să acceptăm ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor?
„Un cost acceptabil” numește Dan Barna evacuarea pripită a bolnavilor din Spitalul Foișor din București, transformat, peste noapte, dar fix peste noapte, în spital COVID. Un cost acceptabil. Dar ce este, oare,...