După ce nesperat de mulţi lideri ai USL au ajuns în Parlament, partidele din alianţa de guvernare caută să numească politicienii de pe banca de rezerve în posturi de secretar de stat ori şefi de agenţii.

Alegerile au trecut, dar lupta politică rămâne. Politicienii din vestul ţării solicită locuri în Guvernul Ponta şi spun că o merită pentru rezultatele bune pe care le-au obţinut. Posturi sunt, iar candidaţii aşteaptă acum negocierile de la Bucureşti, unde fiecare filială negociază pentru cei care şi-au câştigat colegiile electorale, dar au rămas acasă, pentru că în locul lor au ajuns parlamentari cei care au pierdut lupta electorală. În Guvern vor să ajungă şi alţi politicieni locali, care au muncit pentru impunerea USL în teritoriu.

Ce funcţii vizează Timişul

În urma victoriei obţinute de către USL la alegerile parlamentare în judeţul Timiş, politicienii vor să obţină şi posturi în Guvernul Ponta. Până acum, judeţul are un ministru, pe Maria Grapini (PC), la Ministerul IMM-urilor, Turismului şi Mediului de Afaceri. Şi alţi bănăţeni au funcţii de decizie la Bucureşti. Printre aceştia se află liberalii Ionuţ Nasleu, care a ajuns vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi Sorin Supuran, care a fost numit directorul Autorităţii Rutiere Române. PSD l-a trimis în Guvernul Ponta pe Adam Crăciunescu, ca şef al Regiei Autonome Romsilva.

PNL Timiş speră să mai obţină un post de secretar de stat şi aşteaptă veşti de la Bucureşti. Propunerea bănăţenilor este Cosmin Costa, consilier judeţean. Acesta a fost unicul candidat din Timiş care nu a reuşit să „închidă Colegiul". Cosmin Costa, a candidat în Colegiul 5 Timiş, unde a obţinut 8.116 de voturi - 44, 61 %, surclasându-l pe Alin Popoviciu (ARD) - 5.017 de voturi - 27,57 %. Deşi a câştigat, a rămas acasă, iar timişorenii speră să-l trimită pe Costa secretar de stat. Şi PSD Timiş doreşte un post de secretar de stat la Ministerul Muncii pentru trezorierul filialei judeţene, Pavel Kasai. Acesta ar urma să devină şeful celor care l-au căzut la examen. La sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, Pavel Kasai a concurat pentru postul de şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş. Deşi a fost singurul candidat, a ajuns... pe locul doi: a obţinut la testul grilă doar 33 de puncte din cele 70, cât erau necesare pentru a deveni şeful ITM Timiş. El a spus atunci că i s-a făcut o nedreptate, iar acum dacă va ajunge secretar de stat în acest minister, va deveni şeful celor care l-au picat la examen.

Caraşul vrea secretari de stat

Caraş-Severin, dintr-un judeţ „portocaliu", a devenit unul USL după trecerea lui Sorin Frunzăverde la PNL. Candidaţii USL au reuşit să închidă toate cele şapte Colegii electorale. Iniţial, numele lui SorinFrunzăverde a fost vehiculat pentru un post de ministru în Guvernul Ponta, dar preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin a hotărât să nu renunţe la un post câştigat pentru o durată de patru ani pentru un fotoliu de ministru, care poate fi oricând pierdut. Pentru rezultatele obţinute, USL Caraş-Severin cere două posturi de secretari de stat. Cei nominalizaţi au fost Gheorghe Hogea, fost deputat, pentru Ministerul Educaţiei, şi Jaro Marşalik, director medical în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa şi consilier local, la Ministerul Sănătăţii.

UDMR, pe uşa din dos

Oficial, UDMR nu este la guvernare. A intrat în Guvernul Ponta pe uşa din dos şi are un secretar de stat din vestul ţării, chiar în Ministerul Educaţiei. La finalul anului trecut, arădeanul Andras Gyorgy Kiraly a fost eliberat din funcţia de secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, funcţie pe care a deţinut-o încă din Guvernul Boc. În aceeaşi zi, premierul Victor Ponta l-a numit pe Kiraly exact în acelaşi post în Ministerul Educaţiei Naţionale. Kiraly a fost profesor şi director al Liceului „Gergely Csiky" din Arad, a fost deputat UDMR de Arad în legislatura 2004 - 2008, iar din 2010, secretar de stat cu problemele învăţământului pentru minorităţi.

Lia Ardelean, la Ministerul Muncii?

La Arad, nimeni nu ştie dacă şi alţi politicieni vor ajunge în Guvern. Lia Ardelean (PC), care, deşi a câştigat în Colegiul său electoral, dar nu a reuşit să obţină peste 50%, este susţinută de pentru un post la Ministerul Muncii. Ea a avut în perioada 2004 - 2008, cât a fost deputat, mai multe iniţiative legislative în domeniu. Şi Ciprian Luca, PSD, cel care a câştigat Colegiul electoral cu 49,70% speră să obţină un post în Guvernul Ponta.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.