Egiptul este din nou scena unor revolte de stradă sângeroase, soldate în ultimele zile cu 22 de victime. Străzile egiptene arată la fel ca în februarie, când protestele au dus la căderea preşedintelui Hosni Mubarak.

De data aceasta, egiptenii cer ca armata să renunţe la putere, cu doar o săptămână înaintea alegerilor parlamentare, programate pe 28 noiembrie.

„Armata nu e cu noi”

Din nou, ca în februarie, analiştii egipteni văd similarităţi cu România. Dacă atunci ei spuneau că Egiptul trecea printr-o revoluţie precum cea română din 1989, acum Piaţa Tahrir a acestor zile este asemănată cu Piaţa Universităţii din anii '90, în timpul mineriadelor.

Jurnaliştii egipteni pun semnul egal între minerii români, neocomuniştii de după '89 şi forţele de ordine egiptene, pe fondul unei scene politice departe de a se fi împrospătat cu adevărat după revoluţia din februarie. „Factorul comun în România şi la noi este că principalii jucători, după revoluţie, au fost persoane din vechiul regim. La dumneavoastră, liderul care a dominat anii '90 a fost un vechi membru al regimului Ceauşescu”, consideră Yehia Ghanem, de la ziarul „Al Ahram”. Este tocmai ceea ce reclamă protestatarii din Piaţa Tahrir: reminiscenţe ale regimului Mubarak, adică armata.
Integral pe Evenimentul ZileiComentarii

nimfomanul Tanti carmen sa-ti dau p... ha ha hi

18 februarie 2012 7:43

carmen Ca sa vezi ! "Democratia" instaurata dupa "plecarea" lui Mubarak trage in populatia pasnica (35 morti, oficial, si 2000 de raniti !). Si in timpul acesta, "regimul tiranic" din Siria masacreaza populatia si "dezertorii" ataca armata siriana. Si la noi au fost agentii in 1989. Acelasi scenariu, aceeasi populatia mintita si masacrata.

21 noiembrie 2011 23:13

lycurgos A ajuns Iliescu presedinte in Egipt?

21 noiembrie 2011 17:33

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.