Puzderia de generali şi chestori cu care au fost împânzite Armata, Poliţia şi serviciile secrete în ultimii ani încearcă să justifice avansarea în grad la exceptional şi s-au angrenat într-un război nemilos cu Guvernul Ponta. Înfuriaţi de planul guvernamental de refacere a grilei salariale în ceea ce priveşte sporurile, cei peste 800 de generali din sistem au strâns rândurile pentru a-l obliga pe Victor Ponta  să renunţe la această intenţie.

NAŢIONAL explică faptul că este prevăzut ca diferenţa actuală de 1/10 dintre venitul cel mai mare şi cel mai mic trebuie să scadă la 1/3. Ceea ce înseamnă că toate drepturile salariale suplimentare vor fi acordate doar angajaţilor cu salarii mici. Practic, se vor lua bani de la „bogaţii” cu grade superioare şi funcţii de conducere şi se vor da la „săracii” subofiteri, fie că sunt ei de la Armată, Poliţie sau alte structuri.

Între timp, Guvernul Ponta 2 a împărţit bugetul pe anul acesta iar JURNALUL NAŢIONAL observă creşteri spectaculoase la Transporturi, Sănătate, SRI şi Consiliul Concurenţei. Veniturile luate în calcul sunt de 98,18 miliarde de lei, iar cheltuielile în sumă de 116,35 miliarde de lei, cu un deficit de 18,17 miliarde lei.

Cu mici excepţii, toate ministerele şi instituţiile publice din directa subordine a Guvernului, dar şi cele două camere legislative, precum şi Preşedinţia vor avea bugete mai mari decât anul trecut, anunţă ANTENA3.

Odată cu prezentarea bugetului, premierul Victor Ponta, citat de ADEVĂRUL, a anunţat şi că va „lăsa în planul doi conflictul cu preşedintele Traian Băsescu“. În acelaşi timp, prim-ministrul Victor Ponta a anunţat că până la 1 februarie vor fi constituite comisia pentru revizuirea Constituţiei, precum şi comisia pentru modificarea Legii electorale.

Se intră astfel în linie dreaptă pentru schimbarea Legii fundamentale, care, potrivit calendarului anunţat de liderii USL, ar trebui să se încheie în luna iulie prin adoptarea noii Constituţii. Dezbaterea privind rolul preşedintelui captează atenţia publică, dar miza modificării Legii fundamentale este separaţia puterilor în stat, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ.

Pe de altă parte, GÂNDUL susţine că o nouă modificare propusă la statutul senatorilor şi deputaţilor vine să-i pună la adăpost parlamentarii declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate(ANI). Potrivit unei modificări la legea statutului parlamentarilor, aleşii ar putea rămâne cu mandatul chiar dacă sunt declaraţi incompatibili de ANI.

În proiectul de statut era prevăzut că mandatul de parlamentar încetează, printre altele, „la data rămânerii definitive prin neatacare, a raportului ANI adoptat în conformitate cu procedurile legale, prin care se constată incompatibilitatea“. Această prevedere a fost eliminată la propunerea fostului ministru al Justiţiei, în prezent şeful senatorilor jurişti, Tudor Chiuariu.

Grupurile parlamentare ale PDL vor decide pe cine vor susţine pentru funcţia de Avocat al Poporului, a precizat, luni, preşedintele PDL, Vasile Blaga, arătând că propunerea democrat-liberalilor de până acum pentru acest post a fost Gheorghe Iancu. Blaga, citat de MEDIAFAX, a precizat, după şedinţa de luni ale grupurilor parlamentare ale PDL, că a primit de la primul ministru nominalizarea lui Crişu Anastasiu pentru funcţia de Avocat al Poporului şi CV-ul acestuia, liderul PDL arătând că „nu ştie de unde această urgenţă chiar atât de mare de a veni astăzi cu propunerea şi mâine a-l vota pe Avocatul Poporului“.

EVENIMENTUL ZILEI susţine că un fost procuror care i-a deschis dosar lui Băsescu ar putea fi Avocatul Poporului. Crişu Anastasiu, profesor universitar de drept penal, dar, în acelaşi timp, fost procuror la Curtea de Conturi, postură din care i-a deschis lui Traian Băsescu un dosar penal.

În 2002, pe când Băsescu era primar al Capitalei, Crişu Anastasiu  i-a imputat un prejudiciu asupra bugetului municipalităţii, pe motiv că, în calitatea de ordonator de credite, primarul general nu a avut aprobarea CGMB pentru o serie de plăţi făcute unei firme aferente lucrărilor la Pasajul Basarab. Curtea de Conturi i-a imputat lui Traian Băsescu un prejudiciu de 37,95 miliarde de lei vechi, însă în final Băsescu a fost exonerat de acuzaţii.

Şi tot de la Curtea de Conturi vine un raport pentru anul 2011, care arată că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a aruncat sute de de milioane de euro pe aşa-zisa modernizare a unor biete uliţe de la sate sau pe pietruirea unor drumeaguri judeţene, la nişte preţuri per kilometru uriaşe! COTIDIANUL trage concluzi că Ministerul condus de Elena Udrea nu a făcut altceva decât să sifoneze sumele uriaşe către firmele portocalii.Comentarii

ION Domnule ponta vi se pare corect ca 148000 de fosti militari sa aiba o pensie medie de 25000 iar 5.000.000.de pensionari sa aiba o pensie medie de 750 de lei ?.

24 ianuarie 2013 12:25

ION Domnule ponta vi se pare corect ca 148000 de fosti militari sa aiba o pensie medie de 25000 iar 5.000.000.de pensionari sa aiba o pensie medie de 750 de lei ?.

24 ianuarie 2013 12:25

Panda Daca D-l Ponta vrea sa faca ceva cu salariile si pensiile militarilor se gandeste si la salariile de merit. Nu este corect ca pentru un salariu de merit primit pentru sase luni sa primesti 20% la pensie. De aceea au pierdut uni dupa recalculare.

23 ianuarie 2013 3:44

VASILE BLENDEA DUPA CUM MIROASE CEI CE SE SPUNE REVOLUTIONARII LUI ILIEVICI IN CURAND VOR DA ATAC LA GUVERN VEDETI CITI GENERALI AU IESIT DUPA PLOAIA DE SERA CA CIUPERCILE WOW VA MANINCA BANII EI AU UCIS COPII DIN TIMISOARA, BRASOV, BUCURESTI ,SI CONSTANTA ...... ACUM SUNT EROI CA AU IMPUSCAT OAMENI NEVINOVATI DACA VECINUL AVEA NECAZ PE CEL DE LINGA EL AAAAAAAA ACESTAI SECURISTUL IMPUSCATIL ASA SA ANTIMPLAT SUB CONDUCEREA LUI ILIESCU SI A LUI ROMAN.........ACUM VA MANINCA TOT BUGETUL DE AEA NU MAI AU OAMENII BANI DE PENSII CAI MANINCA GENERALII IESITI CA CIUPERCELE DUPA PLOAIE MAMA CE PROSTIE SE ANTIMPLA IN ROMANIA FATALA ..........VIITORUL ROMANILOR E DEJA DUS GATA........

22 ianuarie 2013 19:17

CETATEAN CIURUIT Dl. Ponta a promis electoral, sa indrepte multe nedreptati PDL iste. Dar, constatam cu furie, ca, dl. Ponta finanteaza in continuare SLEAHTA DE REVOLUTIONARI DERBEDEI cu certificate obtinute intre 1996-2013. Asa o TICALOSIE, in timp ce, NOI, CARE AM CONTRIBUIT LA FONDUL DE PENSII CATE 35-40 ANI, suntem taiati, saraciti, ponegriti. Acum, dl. Ponta FINANTEAZA SLEAHTA DE GENERALI SI GENERALESE FACUTE DE DERBEDEUL ALA DE Oprea, niste GOLANI, CARE NICI ARMATA N-AU FACUT-O LA VIATA LOR. Dle. Ponta, alo, trezeste-te !

22 ianuarie 2013 17:57

val Bashinescu si PDL-eprele lui au fost "retrogradati" de cetateni pt atitudinea lor (ei au avansat diversi prostovani in inalte functii, cu salarii imense). Trebuie sa se faca "lumina" . La fel se intimpla in mai multe domenii, unde pt diverse functii se cere facultate, masterate, doctorate. Inainte pe aceleasi functii erau incadrati si au lucrat o viata intreaga, absolventi de liceu si uneori de 7 clase. Toata stima pt Iordanescu, Nastase si poate mai sint altii, dar nu au treaba, nu au avut treaba cu armata, sa primeasca pensii de generali. Sa nu mai vorbim ca daca li se ia solda nu ajung muritori de foame, iar in alta ordine de idei dintr-o asemenea solda se pot marii pensiile cu citeva zeci de lei la sute de pensionari amariti, care au lucrat o viata, nu ma refer la cei care au un venit minim garantat de stat desii nu au lucrat un minut.

22 ianuarie 2013 17:14

Pute Inainte de 89 eram a doua tara ca numar de generali dupa URSS ,acum cred ca am reusit sa depasim Rusia.Ma gandesc cate razboaie am cucerit in acesti ani cu atati eroi inaintati la exceptional.Rusine nu a fost si nu va fi in tara asta niciodata.Sunt pensionari care efectiv mor de foame si nu putini la fel si salariati ,in timp ce niste nulitati intelectuale si militare se imbuiba pe bani grei .Ore chiar nu are cine sa faca orodine la noi???

22 ianuarie 2013 16:25

LAPUSNEANU Generali si chestori ,niste imbuibati si basinosi au fost avansati la apelul de seara ,daca vor fi loati la scuturat 60% dintre ei lau lins in cur pe Ceausescu iar in decembrie 89 purtau AKEM-l sub manta. La balamuc cu voi mai paduchilor.Oferta!SE INCINEREAZA GRATIS.

22 ianuarie 2013 14:50

mircea 80% din ofiterimea(militarimea) romana primeste niste drepturi nemeritate,oare ce realizari au ce beneficii directe au adus poporului roman.Cunosc multi asa zisi pensionari care nu au nici staAGI NICI VECHIME niste reli hoti care si-au facut legi partinitoare si decLARATII MINCINOASE de venituri

22 ianuarie 2013 14:45

contribuabilu` Impozitul diferentiat pe venit e solutia. Se aplica in toate tarile civilizate, indiferent ca sunt de "dreapta" sau de "stanga", inclusiv Germania, Franta, chiar si SUA. Cota unica de impozitare trebuie aplicata (eventual) numai la impozitul pe profit al intreprinderilor comerciale.

22 ianuarie 2013 13:54

ION Domnule prim ministru trebuie taiat in carne vie . Toti trebuie sa traim in aceasta tara saracita prin furt si distrugere uneori facute chiar de cei care exagereaza cu preyentiile. Trebuie eliminate toate sporurile acordate aiurea . Sporurile trebuie legiferate de o comisie speciala care sa lucreze pe langa guvern.Sant sporuri care duc la dublarea salariilor. Am mai scris si cu alte ocazii. Trebuie neaparat o noua lege a salarizarii pentru toti care mancam o bucata de paine in aceasta tara.Trebuie sa incepeti cu BNR.Curte constutionala CSM si altii care ati spus ca isi fac singuri bugetul. De CE SA LE PLATIM LA UNII CHIRIILE CARE NU AU FUNCTII ASA IMPORTANTE SI SANT ADUSI AIUREA DE PRIN TARA SUB DIFERITE MOTIVE SI OILE. tREBUIE NEAPARAT ANULATA LEGEA PENSIILOR SPECIALE CARE ESTE ABUZIVA SI DISCRIMINATORIE.

22 ianuarie 2013 13:02

Cacator cave malus Aceşti generali făcuţi pe bandă rulantă prin avantajele materiale pentru care nu justifică vreo activitate sunt adevăraţi paraziţi. Comparaţi-i cu situaţia nobilimii imediat înainte de 1789 din Franţa pe care regele Ludovic al 16 lea în trei rânduri nu a avut curajul să-i lase fără privilegii şi scutiri de impozite ca singură soluţie pentru redresarea financiară.

22 ianuarie 2013 12:08

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.