Moneda naţională ameninţă să doboare, zilele viitoare, încă un record istoric în raport cu euro, după ce a ieri a atins maximul acestui an. Singurul motiv pentru care nivelul record nu a fost atins încă sunt intervenţiile masive ale Băncii Naţionale în susţinerea leului. Însă nici BNR-ul nu are resurse infinite pentru a ţine cursul în reperele ultimilor doi ani, având în vedere contextul internaţional şi nici nu mai doreşte acest lucru în condiţiile în care leul depreciat pare a corespunde unui nou nivel de echilibru faţă de economia reală.

Paritatea a atins ieri, în deschiderea şedinţei, nivelul de 4,37 lei pentru un euro, însă până la anunţarea referinţei s-a stabilizat puţin peste 4,3608, anunţă JURNALUL NAŢIONAL. Cel mai mare curs leu/euro de la înfiiţarea monedei europene a fost afişat de banca centrală în urmă cu 17 luni, la 30 iunie 2010. Atunci, aminteşte ANTENA3, euro a atins punctul maxim şi a fost cotat la 4,3688 lei. Recordul a fost stabilit, după cum afirmă ROMÂNIA LIBERĂ, la apogeul tensiunilor financiare generate de refuzul Curţii Constituţionale de a accepta tăierea pensiilor cu 15%, tensiuni soldate cu majorarea TVA de la 19 la 24%.

Acum însă leul nu este victimă a politicilor interne ci criza din zona euro este cea care depreciază masiv toate monedele din Europa Centrală şi de Est. Iar ROMÂNIA LIBERĂ susţine că monedele vecinilor arată cât de jos se poate duce şi leul. Dintre monedele estice - leu, forint, zlot, coroană - leul s-a depreciat cel mai puţin, cu doar 2,5% în ultimele patru luni. În schimb, forintul a pierdut aproape 15%, iar zlotul a căzut cu peste 10%.

Cauza este faptul că BNR a controlat viteza deprecierii leului din ultimele săptămâni şi a anunţat că nu va lăsa cursul să se ducă spre valori excesive, peste 4,5 lei/euro, după cum a declarat pentru AGERPRES analistul financiar Radu Crăciun. Acesta a explicat că, spre deosebire de alte state precum Polonia sau Ungaria, mecanismul de transmitere a cursului în preţurile din economia României nu este aşa de limitat.

Efectul pozitiv al devalorizării monedei naţionale ar fi acela al stimulării exporturilor, singura cale de a scoate economia din gaura în care se află, mai ales în condiţiile în care creditarea este distrusă. În realitate, constată ROMÂNIA LIBERĂ, efectele favorabile exportatorilor au dispărut în mare parte, ca urmare a inflaţiei, care în ultimii trei ani a depăşit un nivel cumulat de 15%. Pe de altă parte, susţine CURIERUL NAŢIONAL, o depreciere a leului aduce cu sine o depreciere a calităţii vieţii şi în acelaşi timp măreşte presiunea asupra datornicilor la bănci care, pe lângă mărirea ratelor, au suportat şi scumpirea coşului de consum.


Comentarii

Zamucles Bancile au devenit dusmanul de moarte al economiei. La noi fenomenul este si mai evident, pur si simplu au parazitat statul. Din rolul de motor al capitalismului, din lacomie au ajuns calaul acestuia. Impun politicieni si ministri care nu fac altceva decat sa le apere interesele si abuzurile, impiedicand orice masura de responsabilizare.

22 noiembrie 2011 9:39

Prof . Univ . Dr . Aurelian Minculescu Articolul are premize eronate . BNR devalorizeaza intentionat leul cumparant euro de pe piata cu lei proaspat tipariti . Isarescu a pornit tiparnita de lei dar acest lucru nu se spune public . Datorita scaderii drastice a consumului fara cresterea euro aveam deflatie in ultimele 4 luni . Astfel BNR-ul a pornit tiparnita , rezerva valutara va creste , inflatia ramane cu plus , cresterea cursului incurajeaza exportatorii si se recapitalizeaza bancile . Daca BNR-ul nu ar cumpara acum euro cursul ar scadea sub 4 lei . Si ungurii si polonezii au pornit tiparnitele de forinti si zloti numai ca ei tiparesc volume mai mari decat noi . In prezent toata lumea tipareste moneda , americanii tiparesc dolari BCE-ul tipareste euro , etc .

22 noiembrie 2011 9:17

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.