Cursul de referinţă anunţat de BNR a crescut azi la 4,3608 lei/euro, apropiindu-se tot mai mult de nivelul maxim istoric. Cel mai mare curs leu/euro de la înfiiţarea monedei europene a fost atins în iunie 2010, când euro a atins punctul maxim şi a fost cotat la 4,3688 lei. Moneda naţională s-a depreciat şi în raport cu dolarul, cursul oficial urcând cu 1,7 bani, de la 3,2255 lei/dolar la 3,2425 lei/dolar.

Leul s-a apreciat uşor în faţa francului elveţian, BNR afişând o rată cu 0,33 bani mai redusă, de 3,5230 lei/franc. Cursul de schimb a crescut uşor în prima oră a şedinţei de luni, la 4,3665 - 4,3695 lei/euro, într-o piaţă cu volume foarte reduse de valută tranzacţionată şi în care dealerii anticipau că BNR va interveni din nou, pentru a încetini deprecierea monedei naţionale.

Spre jumătatea zilei, când banca centrală anunţă cursul de referinţă, paritatea a coborât la 4,3620 - 4,363 lei/euro, iar dealerii spun că BNR a fost prezentă în piaţă, însă volumele s-au menţinut reduse. Deprecierea leului a fost în trend cu celelalte monede ale ţărilor din regiune. La jumătatea şedinţei de la Bucureşti, zlotul şi forintul erau în scădere cu 0,3% şi, respectiv, cu 1%, adică au scăzut mai mult decât leul.


De ce slăbeşte leul

Lipsă de bani care se traduce prin scăderea creşterii economice în ţările din Europa emergentă. Acestea sunt principalele două consecinţe ale intensificării crizei datoriilor din zona euro, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.Analiştii agenţiei spun că sectoarele bancare din Croaţia, Bulgaria, Serbia şi România au cele mai puternice legături cu băncile din Grecia şi Italia. În Polonia, Ungaria şi Cehia, acţionariatul străin este mult mai diversificat. "Acţionariatul străin din sistemele bancare interne beneficiază de o întărire a ratingului în statele din Europa Centrală şi de Est, deoarece băncile străine au demonstrat înclinaţia şi capacitatea lor de a-şi sprijini subsidiarele înainte şi în timpul crizei financiare, atunci când a fost nevoie", a explicat analistul Michele Napolitano. Acesta a adăugat că "o intensificare suplimentară a presiunilor financiare asupra băncilor din zona euro au sporit riscurile ca ele să fie mai puţin capabile să facă asta şi, pe fondul legăturilor puternice economic-financiare cu regiunea, turbulenţele să se extindă din zona euro spre băncile din Europa Centrală şi de Est".

Analiza Fitch arată că în primul semestru din acest an creditarea băncilor din Europa Occidentală (a băncilor mamă şi a subsidiarelor din Europa Centrală şi de Est) către ţările din Europa Centrală şi de Est a fost în linii mari stabilă, deoarece reechilibrarea macroeconomică şi reducerea gradului de îndatorare au constrâns cererea pentru credite. Totuşi, susţine Fitch, se pare că băncile din Grecia au redus creditarea mai mult decât alte bănci din zona euro, ceea ce sugerează că băncile din zona euro, dacă sunt sub presiune severă pe pieţele lor interne, şi-ar putea reduce expunerea la pieţele lor cheie.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank.

Integral în Jurnalul Naţional

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.