Comisia Europeană s-a autosesizat şi a început procedura de sancţionare a Marii Britanii pentru discrimiarea şi îngrădirea libertăţii de circulaţie a cetăţenilor români.
Comisarul european Viviane Reding a adresat o scrisoare autorităţilor române în care afirmă că CE iniţiază proceduri de infringement împotriva Marii Britanii pentru nerespectarea în totalitate a regulilor UE.

 „Una dintre problemele ridicate în aceste proceduri a fost că Marea Britanie nu eliberează muncitorilor din România şi Bulgaria, în primul an în care aceştia muncesc în această ţară, aceleaşi documente ca în cazul muncitorilor din alte state member“, se arată în scrisoarea citată de ROMÂNIA LIBERĂ.

Presa britanică a relatat că euroscepticii din Partidul Conservator britanic îl presează pe David Cameron, premierul Angliei, să menţină restricţiile impuse cetăţenilor români şi bulgari şi în anul 2014. Aceasta în condiţiile în care măsurile tranzitorii, introduse în 2005, care restricţionează drepturile cetăţenilor români şi bulgari de a trăi şi munci în alte state UE, vor expira la 1 ianuarie 2014.

De asemenea, arată MEDIAFAX, presa britanică a relatat, recent, că Guvernul de la Londra ia în considerare, între alte opţiuni, lansarea unei campanii publicitare negative în România şi Bulgaria, în încercarea de a a-i convinge pe potenţialii imigranţi să nu vină în Marea Britanie după anularea restricţiilor, în 2014.

Guvernul britanic, anunţă AGERPRES, a examinat totodată ideea unei campanii publicitare negative adresate unor potenţiali imigranţi români şi bulgari care să combată ideea potrivit căreia străzile britanice sunt „pavate cu aur“.„Nu veniţi în Marea Britanie, plouă şi job-urile sunt puţine şi prost plătite“, ar fi unul dintre sloganurile la care se gândeşte Guvernul britanic.

În replică, GÂNDUL propune o contra-campanie: „We may not like Britain, but you will love Romania. Why don't you come over?“ („S-ar putea să nu ne placă Marea Britanie, dar voi o să iubiţi România. De ce nu veniţi la noi?“) este sloganul campaniei GÂNDUL dedicate englezilor cu prejudecăţi despre România.

Pe de altă parte, ANTENA3 ne prezintă un sondaj care ne arată o realitate cruntă. Opt din zece britanici ar dori menţinerea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor. 79% din persoane chestionate în cadrul unui sondaj comandat de „Get Britain Out“ doresc menţinerea restricţiilor, în contextul unor temeri privind venirea unui val de imigranţi în Marea Britanie.

Până la rezovarea problemelor pe care le au românii în afara graniţelor, premierul Victor Ponta se ocupă de cele din interior, mai exact de raportul CE pe Justiţie şi modificarea Constituţiei. Definirea atribuţiilor şefului statului este cel mai delicat punct al modificării Constituţiei, preconizată de USL. PSD şi PNL au viziuni diferite.

Liderii USL, anunţă ADEVĂRUL, vor să demareze, în perioada următoare, procedurile de modificare a Constituţiei, în încercarea de a obţine aprobarea Parlamentului până în luna iulie a acestui an. Chiar dacă USL are cele două treimi din voturi necesare pentru modificarea Constituţiei în Parlament, operaţiunea se poate dovedi dificilă.  PSD şi PNL au neînţelegeri în privinţa unora dintre articole, în timp ce alte propuneri ar putea genera controverse în plan extern.

Din acest motiv, CURENTUL afirmă că au început atacuri reciproce între co-preşedinţii USL . Odată ajunşi la putere, cei doi lideri de partid şi-au schimbat optica asupra multor lucrurile, inclusiv asupra Cotrocenilor. În timp ce Victor Ponta caută coabitarea cu preşedintele Traian Băsescu, Antonescu este tot mai îngrijorat că PSD-ul nu se va ţine de promisiune şi va rupe USL-ul înainte să-i acorde  sprijinul pe care i l-a promis pentru candidatura la preşedinţie.

Pe de altă parte, EVENIMENTUL ZILEI susţine că Victor Ponta vrea la Cotroceni un preşedinte simbolic şi i-a transmis şi candidatului USL la această poziţie, Crin Antonescu, să se pregătească pentru acest rol. „Crin Antonescu trebuie să-şi construiască profilul de viitor preşedinte al României”, a declarat premierul. Însă până să îşi definească Antonescu profilul, Ponta i-a dat chiar el câteva indicaţii despre tipul de personaj pe care şi l-ar dori la Cotroceni: un notar.


Comentarii

lucaci Pina acum in Anglia au ajuns "Desperados "acei Romani care erau dispusi sa accepte orice slujba ,din 2014 se vor schimba lucrurile vor merge cei mai bine clificati care nu au vrut sa riste .Ptr.Tigani si cersetori nu este nici o problema .nici acum si nici in viitor...Ei sint si vor fi in Anglia...si in toata Europa....Englezii nu ar trebui sa uite ca legiunile Romane din Britania au fost formate si din Dacii din Transilvania.....

5 februarie 2013 0:05

batrinu Hauileu, mincatz-ash..., din Franta si Italia, se mai muta shaurii si la voi , ca noi ,tot ne-om fi saturat de ei.Si-asa au ramas prea multi la noi....

30 ianuarie 2013 9:51

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.