Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, ameninţă că ar putea ordona, în caz de nevoie, luarea unor măsuri pentru distrugerea sistemelor de detecţie şi de control din cadrul scutului antirachetă al NATO, informează AFP, citată de Mediafax.

Dmitri Medvedev a ameninţat că Rusia ar putea instala sisteme de rachete nucleare Iskander în enclava Kaliningrad dacă Statele Unite vor continua să aplice fără concesii planul scutului antirachetă din Europa.

"Dacă celelalte măsuri nu vor fi suficiente, Federaţia Rusă va instala în vestul şi în sudul ţării sisteme ofensive moderne care vor garanta distrugerea instalaţiilor europene antirachetă montate de Statele Unite. Una din aceste măsuri va fi instalarea unui sistem de rachete Iskander în regiunea Kaliningrad", declară Medvedev.

Preşedintele rus a atras atenţia că, în caz de nevoie, forţele armate vor primi ordinul de a lua măsuri pentru "distrugerea mijloacelor de detecţie şi control din cadrul scutului antirachetă" al NATO.

Sistemele Iskander dispun de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, cuprinsă între 280 şi 500 de kilometri, în funcţie de versiune.

Rusia ameninţase în mai multe rânduri că va instala astfel de sisteme în enclava Kaliningrad, situată la frontiera cu Polonia şi Lituania, pe malul Mării Baltice. Rusia solicită să participe la sistemul antirachetă al NATO care va fi dezvoltat în Europa sau să primească garanţii că nu va fi vizată capacitatea sa de disuasiune.

Medvedev a reiterat miercuri propunerea de împărţire a continentului european în mai multe zone de responsabilitate militară, o iniţiativă respinsă de NATO în 2010.

"În cazul evoluţiei nefavorabile a acestei situaţii, Rusia îşi rezervă dreptul de a renunţa la orice acord în domeniul dezarmării", a insistat Medvedev.

"Circumstanţele actuale pot justifica ieşirea Rusiei din Tratatul START", acordul de dezarmare semnat cu Statele Unite în aprilie 2010, a spus el. Medvedev a făcut aceste declaraţii în perspectiva alegerilor legislative din Rusia.

NATO intenţionează să amplaseze elemente antirachetă americane în Europa, argumentând că trebuie contracarate ameninţări provenind din state precum Iranul.

România, Turcia, Polonia şi Spania au semnat acorduri pentru participarea la acest sistem.

Integral pe România LiberăComentarii

Bruno CASANDRA ESTE UN TROLL RUS! Iar daca este roman, este un tradator in favoarea rusilor. De ce oare doreste RO sa aibe scutul antiracheta? Pt ca doreste sa se poata apara impotriva atacurilor cu rachete din orice directie. De ce cu rachete de la americani? Pt ca Romania face parte din NATO. Si pt ca la ora aceasta, dintre sistemele standard, AEGIS este cel mai bun system antiracheta. De ce nu mai cumparam de la rusi, ca si pana acuma? Pt ca 70 de ani am cantat prietenia Romano-Sovietica. Si ce ne-a adus? Impartirea tarii, coruptie, sclavagism si saracie crunta pana la infometare. Asa c-am schimbat tabara. Pe buna dreptate. Daca Rusia se purta correct cu RO, si astazi am fi fost in acelasi bloc aliat cu ea. Insa Rusia ne-a furat teritorii si ne-a subjugate. Ce retard ar mai ramane impreuna cu Rusia in aceste conditii?? Nimeni cu scaun la cap. Asa ca ne-am reorientat de la est spre vest. Pt ca intr-o conjuncture international c a cea actuala nu poti face fata fara aliati. Asa ca sa nu mai depindem din nou de Germani si ranta care ne-au ai lasat de izbeliste, astazi incercam cu Americanii. Iar sistemele defensive sunt de droit dupa ce Rusia s-a compostat cum s-a comportat cu aliatii sai din Crimeea. Le-a pus cizma pe gat. Asa ca puteti sa neluati in gura de la jumatate, Casandra. Fii tu ambasadorul Rusiei si fata cuminte si incepe prima. OK?

20 noiembrie 2015 9:49

andy casandra, iti place sa te babardesti cu bolsevici ?

24 noiembrie 2011 3:04

Casandra Alexandru eu am citit si mai citesc foarte multa istorie inclusiv istoria imperiului global amreican. Da, Romania a pierdut mai mult in Vest decat in Est. Tu nu cunosti lucrul acest fiindca Romania mai continue sa piarda, deci raul cel mai mare e inainte. Din pacate majoritatea oamenilor vad ceia ce vor sa vada si nu adevarul crunt. Dar cand dau cu capul de perete se trezesc la realitate. Peretele e aproape si capurile nu numai al romanilor ci si ungurilor, nemtilor, polonezilor, bolgarilor si toti ceilalti care au crezut ca in trecut au muncit pentru altii (adica pentru rusi), iar acuma muncesc pentru ei.Nu ma deranjeaza ca cineva va rade de comentariul meu caci rade bine cine rade la urma. Si tare vor mai plange cei care rad acuma de mine. P.S. candva si eu am crezut ca am muncit pentru rusi.

23 noiembrie 2011 23:14

grigore ureche Au alegeri in curand. Lumea ii huiduie pe strada ca sunt doar o sleahta de mafioti. Ca si Ghedafi isi incoarda muschii pe care nu ii au. ca roman asa vrea ca scututl defensiv american sa fie la Moscova, si Romania sa nu fie inca rupta in multe bucati de lacomia acestor invadatori care au tras inapoi cu mintile imbuibate de vodca jumatate din Europa. Mai vor sfere de influenta? Ca sa lucreze in continuare cehii, nemtii, ungurii pentru ei puturosii?

23 noiembrie 2011 22:49

ALEXANDRU DOMNULE CASANDRA, DACA ROMANIA A PIRDUT MAI MULT IN VEST DECAT IN EST, TE ASIGUR CA AI O IMAGINE PROFUND GRESITA. CITESTE ISTORIA!

23 noiembrie 2011 22:48

Casandra D-le Alexandru, ne e vina mea. Atata timp cat poporul asta da voie americanilor si europenilor sa fure bogatiile tarii, nu va fi respectat de nimeni. Respectul vine din interior. Romanii se jignesc si se injura unul pe altul ca nici o alta natie din lume. Majoritatea au uitat si sa vorbeasca o limba romana corecta (o limba foarte frumoasa printre altele).Zici ca sunt handicapati mintal toti.Daca nu ma crezi: citeste comentariile puse de romani si apoi verifica comentariile puse de alte nationalitati pe siturile internationale.E o diferenta enorma.

23 noiembrie 2011 22:20

ALEXANDRU LUI CASANDRA: PENTRU CA AI AVUT NESIMTIREA SA JIGNESTI UN POPOR, NU AI NICIO SCUZA!

23 noiembrie 2011 21:53

Casandra Dle Alexandru daca nu esti american sau rus ce te intereseaza de chestiunile americano-rusesti? Vezi-ti de natiunea ta!

23 noiembrie 2011 21:17

ALEXANDRU DLE CASANDRA, DACA NU ESTI ROMAN, CE TE INTERESAZA CHESTIILE ASTEA? VEZI-TI DE NATIUNEA TA!

23 noiembrie 2011 21:13

Casandra Lui Alexandru cel destept. Unde este situata casa Statelor Unite? Nu cumva pe continentul " America de Nord"? De ce nu-si pun scutul ala in Mexic sau Canada? De ce il vor in Europa tot mai aproape de Rusia? Alta intrebare: daca SUA are dreptul sub diferite pretexte sa bombardeze orice tara vor (Vietnam, Cambodgia, Laos, El-Salvador, Serbia, Afganistan, Iraq, Libia etc..) de ce sa nu aiba si Rusia acelasi drept. Nu cumva din cauza ca esti roman iar romanii sunt cei mai pupatori de cuururi americane de pe fata pamantului? Mi-e scarba de poporul asta marsav , las si ticalos. Va meritati soarta, zau.

23 noiembrie 2011 20:50

ALEXANDRU LUI CASANDRA CEL DESTEPT, DACA AM O CASA SI CONSTRUIESC UN GARD DE PROTECTIE IMPOTRIVA EVENTUALILOR INFRACORI, VECINII TREBUIE SA SE DOTEZE CU COCTEILURI MOLOTOV? CU SASA TREBUIE SA FIM PRIETENI!

23 noiembrie 2011 20:42

ION CAPACITATEA DE DISUASIUNE SE TRADUCE PRIN CAPACITATEA DE ATAC. SCUTUL ANTIRACHETA NATO ARE CARACTER DEFENSIV. DL. MEDVEDEV VREA SA RASPUNDA LA UN SISTEM DE APARARE DEFENSIV CU CAPACITATI OFENSIVE, AVAND O ALTA CONCEPTIE DESPRE SECURITATEA GLOBALA. SE IMPUNE O INTALNIRE LA NIVEL INALT A MARILOR PUTERI, PENTRU CLARIFICAREA ACESTOR ASPECTE EVIDENTE.

23 noiembrie 2011 20:26

Casandra Mai Ioane! Da ce crezi ca ar face SUA daca de exemplu Romania ar instala scut antiracheta in Mexic? Cu caracter defensiv bineanteles. Pai sa-ti spun eu ca tu sigur ca esti prea prost ca sa intelegi. SUA ar bombarda si distruge toata Romania inainte ca sa inceapa instalarea scutului.Tot cu scop defensiv bineanteles.

23 noiembrie 2011 20:08

саша правильно! Слава России!

23 noiembrie 2011 19:55

ION CAPACITATEA DE DISUASIUNE SE TRADUCE PRIN CAPACITATEA DE ATAC. SCUTUL ANTIRACHETA NATO ARE CARACTER DEFENSIV. DL. MEDVEDEV VREA SA RASPUNDA LA UN SISTEM DE APARARE DEFENSIV CU CAPACITATI OFENSIVE, AVAND O ALTA CONCEPTIE DESPRE SECURITATEA GLOBALA. SE IMPUNE O INTALNIRE LA NIVEL INALT A MARILOR PUTERI, PENTRU CLARIFICAREA ACESTOR ASPECTE EVIDENTE.

23 noiembrie 2011 19:55

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.