Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a răspuns cererii Administraţiei Prezidenţiale de a retrage afirmaţiile referitoare la aderarea României la spaţiul Schengen. Oficialul a criticat lipsa sprijinului preşedintelui în acest demers şi punctează şi problemele la nivel european:

"După ce te aliniezi şi te echipei şi eşti pregătit de câţiva ani şi totuşi nu ai primit încă o decizie favorabilă, atunci este o problemă de credibilitate a procesului. Ne batem până în ultima secundă. Eu personal, împreună cu colegii din ministere am deschis şi redeschis uşi închise din guvernarea precedentă. În acest moment, un mesaj unitar şi un sprijin inclusiv de la preşedintele Traian Băsescu către capitalele europene şi în principal către Germania, ar fi contat foarte mult", a comentat Corlăţean.

"Nu a existat niciun fel de sincopă în acţiunea externă a României în a promova acest element important. Ce am obţinut în schimb pe plant intern? Atacuri din partea presei obediente şi din partea PDL. Cred că dilemele şi întrebările ar trebui puse în interior", a declarat ministrul.

"Eu îl întreb pe domnul preşedinte Băsescu dacă a avut o discuţie cu doamna Angela Merkel, atunci când l-am rugat să facă acest lucru? Este o chestiune de poziţie. Nu spune nimeni că nu suntem interesaţi de spaţiul Schengen dar această ţintă a devenit mişcătoare. Dar este bine de ştiut că dacă regulile trebuie respectate, trebuie respectate de toţi, inclusiv de cei care acum ceva timp au amânat aderarea României la Schengen. Faptul că preşedintele a apărut în acel moment şi a intercondiţionat acest lucru este o greşeală fundamentală", a continuat oficialul.

"A existat o discuţie într-un for important în statul român, unde l-am rugat pe preşedinte să se alăture demersului comun, să se alăture şi să semneze acea scrisoare semnată de toţi liderii din România dar dânsul nu a dorit această variantă", a continuat Corlăţean.

"România îşi face datoria, îşi respectă angajamentele dar aşteptăm respect şi din partea altora".

"Am spus-o, până la urmă, fără să dramatizăm, este importantă aderarea la spaţiul Schengen, să nu mai stea la paşapoarte, să nu mai stea la controale în aeroport, dar, în acelaşi timp, nu credeţi că vom putea trăi în continuare? Dar se pierd foarte multe elemente importante pentru România", a conchis minsitrul.


Comentarii

val Cu cita "dragoste" este inconjurata Javra Ordinara, se vede din comentariile articoleleor, in special din voturile exprimate si din sondaje. Lui Bashinescu nu-i vine sa creada, ca lui Ceausescu, ca nu este iubit de popor. Jigodia dracului, nu mai scapam de el odata?

3 martie 2013 0:07

roman Decat sa intram ca milogii in Shengen, precum basescu la conducerea "Romnilor", mai bine BA! Singurul dusman care a luptat si continua sa lupte pentru respingerea Romaniei, este BASESCU !!!! Rusinea Romaniei, pecinginea ROMANILOR ,este el si GAGICA LUI, tzatza ileana

2 martie 2013 21:55

contribuabilu` Corect ! Asa tebuia procedat de mult ! Inca mai suntem a saptea tara ca marime si populatie in Europa. Dar in curand, cu "participarea" lasa (sau comandata la Berlin !) a guvernatorului UE pt Romania, s-ar putea sa mai scadem si ca populatie si ca teritoriu ! Doar am mai suferit un Diktat la Viena - nu ?

2 martie 2013 16:43

Prodan Nicolae Felicitari! Este a doua oara cand te felicit si ma bucur ca ai coloana vertebrala. Asfel de oameni ne trebuiesc, in treburile interne cat si externe.

2 martie 2013 14:18

Hopa Mitica Bravo ! Greu te-as fi crezut in stare dar te felicit ! Nu da inapoi fiindca dispari din viata publica ! Holland sa traiasca, daca tot are el numele tarii folosita drept paravan de Germania ! A nu se uita ca Marele Orient Francez a eliberat America si a facut Europa asa cum e ea azi !!!

2 martie 2013 13:54

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.