SUA şi Iranul a ajuns din nou în pragul războiului şi ambele state se ameninţă cu „represalii“, după ce Statele Unite au acuzat Iranul că se află în spatele tentativei de asasinare a ambasadorului saudit la Washington, Abdel Al-Jubeir (fost consilier al regelui Abdullah). Teheranul a negat acuzaţiileşi denunţă o „făcătură americană“ de uz intern menită să dezbine lumea musulmană.

În tentativa de asasinare, dejucată de autorităţile SUA, a fost implicat, după cum aminteşte EVENIMENTUL ZILEI, Manssur J. Arbabsiar (56 de ani, vânzător de maşini), cu dublă cetăţenie - iraniană şi americană. Planul a fost dejucat în momentul în care Arbabsiar a încercat să-şi întâlnească complicii şi în realitate s-a întâlnit cu un colaborator al Agenţiei Americane Antidrog, căruia i-a propus un milion şi jumătate de dolari, pentru uciderea ambasadorului. JURNALUL NAŢIONAL afirmă că Arbabsiar a recunoscut apoi anchetatorilor americani că a fost „recrutat, finanţat şi condus de responsabili ai Forţelor Qods“, o unitate specială a armatei iraniene.

Directorul FBI a precizat că „totul se aseamănă cu un scenariu hollywoodian, dar impactul ar fi fost cât se poate de real“. El a mai precizat că atacul nu era decât primul dintr-o serie. Preşedintele Barack Obama şi secretarul de Stat, Hillary Clinton, au anunţat că vor aprofunda cooperarea internaţională, pentru a combate ameninţările venite dinspre Iran şi vor adopta sancţiuni la nivelul Trezoreriei. Pe de altă parte, şeful diplomaţiei iraniene, Ali Akbar Salehi, citat de COTIDIANUL, a acuzat „punerea în scenă dramatic“ a presupusului complot iranian şi a arătat că presa a „prezentat lucrurie ca şi cum ar fi fost vorba despre o explozie nuclear“.

Pe de altă parte chiar şi vicepreşedintele SUA, Joe Biden, citat de COTIDIANUL, a recunoscut, la scurt timp după ce autorităţile au anunţat dejucarea complotului iranian, că SUA vor să unească lumea împotriva Iranului. „Este foarte important să unim lumea pentru izolarea Iranului. Este cel mai sigur mod de a obţine rezultate“, a declarat Joe Biden.

La rândul său,anunţă GÂNDUL, ministrul iranian de Externe a avertizat Statele Unite împotriva oricărei tentative de „confruntare“ cu Iranul: „Nu căutăm confruntarea, dar dacă se va impune, consecinţele vor fi mai dure pentru ei decât pentru Iran“, a declarat Salehi. Fapt este că lupta ascunsă dintre fanaticii iranieni şi Vest atinge o nouă culme, iar ROMÂNIA LIBERĂ se întreabă : „Vrea Teheranul să provoace un război cu SUA?“. EVENIMENTUL ZILEI aminteşte că Iranul se află pe lista SUA cu țările care sprijină terorismul încă din 1984.


Comentarii

Miklos Haza Pana una alta Iranul nu a amenintat pe nimeni cu vreun atac sau razboi.... iara chestia cu is raelul precum ca Ahmanidejad ar vrea sa-l staearga de pe suprafata pamanului sunt baliverne.... el a spus treaba asta in constextul in care acea mica tzara rapanoasa si hoatza s-ar dadea la vreun atac asupra Iranului.... Daca Domnul ar da Iranul ar reusi sa-si faca rost macar de cateva bombite dintr'alea mai serioase incat astfel sa se asigure ca pacea pe pamant va continua ! De ce credeti ca intre americani si sovietici nu a avut loc un razboi..... fiindca amandoi erau inarmati cu ce trebuia !

18 februarie 2012 13:57

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.