Prim vicepreşedintele PNL consideră că multe instituţii publice ar trebui desfiinţate, iar prefecturile să aibă cât mai puţine atribuţii.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, îşi ia tot mai mult în serios şi statutul de membru PNL, pe care l-a dobândit luna trecută. Astfel, fostul preşedinte al FDGR a început să aprobe, cel puţin la nivel declarativ, toate propunerile venite atât dinspre tabăra liberală, cât mai ales dinspre Guvernul României, acolo unde membri ai PNL au ajuns în funcţii importante de decizie. Ultima dintre ele îi aparţine ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a declarat că Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) şi Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) ar urma să fie desfiinţate. Klaus Iohannis a catalogat drept “interesantă” afirmaţia lui Nicolăescu şi chiar a propus ca şi alte instituţii publice să fie cel puţin regândite.

În opinia primarului sibian, la acest capitol ar trebui să intre şi prefecturile. “Această iniţiativă este una interesantă. Cu siguranţă o vom discuta la nivel de partid, însă este o chestiune care ţine de regionalizare. Dacă Ministerul Sănătăţii doreşte să vină cu o reorganizare a acestor instituţii, împreună cu regionalizarea, vom sta la discuţii. Pe de altă parte, cred că există o seamă de instituţii ce ar trebui desfiinţate din forma în care există ele acum. Ar fi o idee bună să fie reevaluat şi rolul prefecturilor în această ţară”, a declarat Klaus Iohannis. Totuşi, primarul Sibiului nu vrea dispariţia de tot a acestora, ci doar ca atribuţiile lor să fie mult mai bine definite.

Iohannis vrea să se implice

Pentru acest lucru, este dispus să dea chiar el o mână de ajutor, însă doar dacă va ajunge într-o funcţie care îi va permite să se implice la acest nivel.

“Prefecturile au acum un rol de coordonare a direcţiilor şi a inspectoratelor judeţene şi prefectul reprezintă primul ministru în teritoriu. Nu le-aş desfiinţa cu totul, pentru că trebuie să existe un control de legalitate în teritoriu, iar această funcţie nu văd să poată fi preluată de o altă entitate. În schimb, rolul lor trebuie să fie mai bine definit, dar, de exemplu, partea de control de legalitate trebuie să rămână. Oricum, nu vreau să fac declaraţii incendiare pe această temă. Va fi o discuţie şi în acest caz, iar dacă voi fi cooptat în comisiile care se ocupă de acest lucru îmi voi spune părerea”, a mai declarat prim vicepreşedintele PNL.

Dacă Iohannis i-a dat dreptate ministrului Eugen Nicolăescu în problema desfiinţării DJSP şi a CJAS, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea (PSD), nu este pe deplin de acord cu acest lucru. Cindrea a spus, în urmă cu trei zile, că trebuie dezbătute public aceste variante înainte de a se lua o decizie, iar instituţiile respective să rămână, într-o formă sau alta, active.

“Eu cred că acest sistem de asigurare trebuie să rămână. Casele judeţene de sănătate pot fi organizate la nivel regional sau judeţean, dar trebuie să existe aceste structuri, iar direcţiile de sănătate trebuie să asigure politici şi strategii”, a spus atunci Ioan Cindrea.

DECLARAŢIE

CNAS nu se desfiinţează

Prim ministrul României, Victor Ponta, a lămurit, ieri, problema desfiinţării DJSP-urilor şi a CJAS-urilor. Potrivit acestuia, atribuţiile lor ar urma să fie doar reorganizate, pentru a fi reduse cheltuielile de funcţionare, însă a promis, în schimb, că nu va fi desfiinţată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). “Orice leu care este economisit prin reorganizarea acestor instituţii va rămâne la sănătate, nu îl vom da în altă parte”, a declarat Victor Ponta.

Integral pe România LiberăComentarii

val Inainte de razboi nu existau Consilii Judetene si tara a functionat, dar erau prefecturi. CJ practic nu ar trebui sa existe, daca se descentralizeaza decizia si fondurile la primarii, iar prefectura vegheaza la respectarea legalitatii in institutiile statului. Noi incerca sa inventam tot felul de lucruri in loc sa preluam sistemul de guvernare dinainta razboiului care functiona si sa-l modificam in bine daca s-au produs modificari.

15 martie 2013 0:56

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.