Planul iranian pare să fie desprins dintr-un film de la Hollywood: agenţii Teheranului au încercat să angajeze asasini mexicani pentru a-l ucide pe ambasadorul Arabiei Saudite la Washington. Nu mai puţin de trei dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai justiţiei americane au dezvăluit marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, detaliile unui presupus complot urzit de membri ai brigăzilor Quds împotriva ambasadorului saudit, Adel al-Jubeir.

Ministrul Justiţiei, Eric Holder, şeful FBI, Robert Mueller, şi procurorul districtului New York, Preet Bharara, i-au identificat pe cei doi principali suspecţi: Mansour Arbabsiar, un cetăţean american de origine iraniană, şi Gholam Shakuri, un ofiţer din brigăzile Quds; aceasta este o divizie de elită a Gărzilor Revoluţionare Iraniene, responsabilă pentru operaţiunile extrateritoriale.

Un plan ucigaş

Conform oficialilor americani citaţi de cotidianul Washington Post, planul ar fi fost elaborat la începutul anului, în timpul unei vizite a lui Arbabsiar în Iran. Acolo, un văr al acestuia, Abdul Reza Shahlai, membru al brigăzilor Quds, i-ar fi expus un plan de a-l răpi pe ambasadorul saudit şi l-ar fi întrebat dacă este dispus să participe; Arbabsiar, un comerciant de maşini uzate, făcea afaceri atât în Statele Unite cât şi în Mexic şi cunoştea, conform propriilor spuse, diverşi traficanţi de droguri.

Vărul său i-ar fi sugerat să îl angajeze pe unul dintre aceştia pentru a executa operaţiunea, deoarece „cei care lucrează în acest mediu sunt dispuşi să participe la orice activitate criminală pentru bani". În urma întrevederii cu Shahlai, Arbabsiar l-ar fi contactat pe unul dintre cunoscuţii săi, propunându-i acestuia să participe la operaţiune; acesta, însă identificat de autorităţile americane drept „CS-1", era un informator al poliţiei federale FBI. În cursul mai multor întâlniri dintre Arbabsiar şi informator, iranianul i-ar fi cerut acestuia să îl asasineze pe ambasador cu o bombă amplasată în restaurantul preferat al acestuia, şi să atace, de asemenea, mai multe ţinte aflate atât în SUA, cât şi în alte state.

Printre acestea urmau să se numere şi ambasadele Arabiei Saudite şi Israelului de la Washington. Informatorul i-a spus lui Arbabsiar că ar avea nevoie de patru oameni şi 1,5 milioane de dolari, dintre care 100.000 i-au fost transferate într-un cont aflat sub supravegherea FBI. Când informatorul i-a zis lui Arbabsiar că este posibil să fie ucişi şi mulţi nevinovaţi, iranianul i-a răspuns că „nu e mare lucru".

Multe întrebări, puţine răspunsuri

Deşi Statele Unite sunt convinse că planul nu ar fi putut fi conceput fără ştirea şi, probabil, autorizaţia elitelor politice şi religioase din Iran, nu este încă clar de cât de sus au venit ordinele pentru Arbabsiar. Mai mulţi experţi citaţi de cotidianul New York Times şi săptămânalul german Der Spiegel sunt de părere că este posibil ca întreaga operaţiune să fi fost concepută de un grup restrâns de indivizi din cadrul brigăzilor Quds, care să fi operat independent, fără ştirea superiorilor lor. Este posibil ca aceştia să acţioneze fie mânaţi de ură faţă de SUA, fie în cadrul luptei pentru putere din interiorul regimului de la Teheran.

Aceasta ar putea explica şi de ce planul a eşuat atât de uşor, părând mai curând opera unor amatori; într-un articol din revista Time, autorul spune că, „dacă ce s-a aflat este adevărat, atunci Teheranul este destul de tâmpit". Robert Baer, un fost agent CIA, declară în cotidianul britanic The Guardian că „povestea miroase urât; brigăzile Quds sunt profesioniste, nu stau la masă cu oameni pe care nu-i cunosc şi pun la cale un asemenea atac cu ei. Stilul operaţiunii nu este caracteristic pentru ei".

O ţintă neinteresantă

De asemenea, este inexplicabil de ce ţinta aleasă este tocmai Al-Jubair; acesta nu s-a remarcat printr-o poziţie deosebit de agresivă faţă de Iran, şi nici nu este considerat drept un apropiat al regelui saudit. Că relaţiile dintre Iran şi Arabia Saudită s-au înrăutăţit în urma „primăverii arabe" este un lucru ştiut, iar unul dintre motive este intervenţia armată a Arabiei în Bahrain, unde trupele sale au susţinut familia regală împotriva demonstranţilor şiiţi, consideraţi pioni ai regimului de la Teheran. Însă, conform Der Spiegel, Iranul ar fi putut acţiona mult mai simplu - şi mai eficient - împotriva saudiţilor, de exemplu încercând să producă tensiuni în rândurile minorităţii şiite din Arabia Saudită.

În timp ce Iranul susţine că întregul complot este, de fapt, o diversiune a serviciilor secrete americane şi israeliene, Statele Unite pregătesc un răspuns pe măsură - care ar putea conţine nu numai noi sancţiuni împotriva Teheranului şi izolarea diplomatică a acestuia, dar şi alte acţiuni. Peter King, membru al Camerei Reprezentanţilor şi preşedintele Comisiei de Securitate Naţională a Camerei, a declarat postului de televiziune CNN că „nu trebuie să spunem în mod automat că nu va avea loc nici o acţiune militară. Toate opţiunile trebuie avute în vedere când este vorba despre un potenţial atac în SUA, echivalentul unui act de război".

Integral pe România LiberăComentarii

gyula szigety intrebarea ar trebui sa fie pusa invers.... vrea israelul si america sa atace Iranul?

2 decembrie 2011 14:04

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.