Grecia a făcut progrese şi a parcurs un drum lung pentru redresarea finanţelor publice, dar provocarea majoră este revenirea la creştere economică, potrivit Fondului Monetar Internaţional, transmite AFP, citat de Mediafax.

În afara progreselor realizate de Grecia pentru depăşirea problemelor şi eforturile de redresare a economiei, FMI notează necesitatea de continuare a reformelor structurale şi de restabilire a încrederii, care să susţină creşterea, prin investiţii.

"Revenirea la creştere este o condiţie prealabilă pentru reuşita Greciei", se arată într-un raport al FMI, realizat după misiunea FMI şi a reprezentanţilor Uniunii Europene din luna aprilie.

La încheierea misiunii, creditorii Greciei, respectiv UE şi FMI, au furnizat o tranşă de împrumut de 2,8 miliarde de euro, care era blocată din martie.

În cazul în care Grecia va obţine un excedent primar al bugetului de stat, care exclude serviciul datoriei de stat, Grecia poate solicita o reducere suplimentară a datoriilor, după două operaţiuni de acest tip efectuate deja în 2012.

Cele două operaţiuni au redus datoria ţării la 156,9% din PIB, dar aceasta urmează să urce anul viitor la 190% din PIB, conform estimărilor.

Guvernul elen s-a declarat hotărât să obţină cu orice preţ un excedent bugetar primar în acest an, pentru a putea solicita creditorilor internaţionali o nouă restructurare a datoriei.

FMI s-a declarat deja în favoarea unei restructurării datoriei, dar Germania, unde în acest an vor avea loc alegeri generale, este împotrivă.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.