Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este acuzat că a recurs la represalii împotriva unui preot care nu a vrut să-i doneze patrimoniul valoros al unei fundaţii. Arhiepiscopia se apără invocând canoanele Bisericii Ortodoxe Române. Totuşi, IPS Teodosie este cunoscut ca fiind unul dintre prelaţii cu o mare apetenţă pentru avere, fiind implicat şi în alte scandaluri similare.

Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina reprezintă unul dintre principalele obiective turistice din Constanţa. Aflat pe malul Lacului Tăbăcăriei din Mamaia, acest obiectiv este vizitat anual de zeci de mii de turişti, dar şi constănţeni. Trebuie spus însă că Asociaţia „Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina” nu este una bisericească, cu personalitate juridică, constituită de Biserică, ci o organizaţie nonguvernamentală, constituită în scopuri determinate prin statutul acesteia, şi colaborează cu Biserica Ortodoxă Română. Ea a fost înfiinţată în 1993 de către preotul Nicolae Picu. Primăria a concesionat aproape 2.000 de metri către fundaţie. Cei de la Sfântul Mina au construit acolo un centru pentru copiii cu dizabilităţi, un centru de zi pentru persoanele nevoiaşe şi o biserică de lemn în stil maramureşean.

Fostul episcop al Tomisului, Laurenţiu, a binecuvântat biserica şi aşezămintele şi l-a numit paroh pe preotul Picu. Toate veniturile pe care le realizează biserica, deloc mici, merg către Arhiepiscopia Tomisului. Biserica Aşezămintelor este una dintre cele mai importante din Constanţa, cu un număr foarte mare de credincioşi, cu peste 200 de cununii şi peste 100 de botezuri într-un an şi cu venituri de aproximativ 200.000 lei, la care se adaugă alţi 350.000 lei din vânzarea de lumânări şi colportaj. Toţi banii sunt rulaţi prin Parohia Sfântul Mare Mucenic Mina. Această biserică este încadrată ca biserică de parohie, deşi parohia a fost înfiinţată după construirea lăcaşului şi nu există enoriaşi clar delimitaţi, nici măcar o locuinţă arondată, iar proprietatea este a Asociaţiei „Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina” şi nu a aşa-zisei parohii. Consilierii parohiali sunt aleşi la întâmplare, din tot oraşul.

Teodosie: Donaţi imobilele voastre sau vă caterisesc preotul!

Cu toate că veniturile mergeau spre Arhiepiscopie, arhiereul Tomisului, IPS Teodosie, a început anul trecut demersurile pentru ca întregul ansamblu să treacă în proprietatea Arhiepis­copiei, deşi biserica a fost sfinţită în anul 2010, iar actele (extrasul de carte funciară) referitoare la proprietatea bisericii au fost trimise centrului eparhial înainte de sfinţirea edificiului. În plus, terenul este proprietate publică a statului spre neschimbare, fiind parte a unui parc, dat în folosinţa asociaţiei pe toată durata existenţei construcţiei.

După aproape 20 de ani de la înfiinţarea asociaţiei şi de la începutul demersului referitor la construcţia bisericii şi după doi ani de la sfinţirea mare a lăcaşului de cult, Arhiepiscopia Tomisului solicită transferul imobilului – biserica de lemn – în patrimoniul Arhiepiscopiei, fără nici un motiv temeinic. Mai mult, preotul Picu este ameninţat că va fi pedepsit pentru faptul că biserica nu este proprietatea Arhiepiscopiei. Preotul Picu nu a fost niciodată preşedintele asociaţiei şi nu a avut nici o putere juridică în acest sens. El a fost preot slujitor şi promotorul lucrării.

Membrii asociaţiei şi-au dat seama că în realitate se doreşte preluarea întregului ansamblu eclesiastic, inclusiv clădirea de lângă biserică, în care de peste 10 ani funcţionează un centru de zi pentru persoane cu dizabilităţi, un birou pentru un proiect desfăşurat împreună cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, o cantină a săracilor şi un oficiu pentru preoţii slujitori (oficiul parohial). La începutul lunii februarie, Arhiepiscopia a trimis o adresă, prin executor judecătoresc, prin care se notifică transferul dreptului de proprietate al celor două imobile – biserica şi ”oficiul parohial”. În preambulul documentului se mai spunea cum preotul Nicolae Picu, în mod fraudulos, a ”înstrăinat” bunurile biseri­ceşti, imputându-i-se şi suma din ultimii 14 ani prin care biserica a folosit banii (cu aprobarea Arhiepiscopiei şi cu controale periodice) pentru ajutoare sociale. În afara notificării, membrii consiliului director susţin că au fost sunaţi şi ameninţaţi prin diferite metode, unii chiar de IPS Teodosie personal, solicitându-li-se să doneze cele două imobile.

Tavitian: “Nu aş fi crezut că voi trece prin astfel de momente”

Harry Tavitian, unul dintre cei mai mari pianişti români, un nume recunoscut internaţional în lumea jazz-ului, este unul dintre membrii fondatori ai Aşezămintelor Sfântul Mina. El a decis acum să se lupte cu sistemul bisericesc pentru a sprijini şi a păstra fundaţia intactă. “Pentru mine, dimensiunea religioasă e cea mai importantă. De aici îmi iau energia şi echilibrul pentru tot ce fac în viaţă – familie, cariera mea de pianist de jazz şi toate celelalte. Nu aş fi crezut că voi trece prin momente precum cele de acum, în 1994, când a început construcţia Bisericii Sfântul Mina. Părin­tele a ridicat întâi o cruce de lemn pe malul lacului. Eram o mână de oameni la slujbă, seara. A ­urmat iarna şi s-a slujit într-un cort militar, lumea a început să afle şi să se adune. În doar trei ani a reuşit să termine biserica – un monument arhitectonic de mare valoare şi o emblemă a Constan­ţei. De curând, părintele a terminat şi Centrul Arca pentru persoane cu handicap. Cum în acest moment Arhiepiscopia Tomisului are bunurile sub sechestru pentru datorii, Centrul le-a intrat în vizor. Asociaţia filantropică «Aşeză­min­tele Sfântului Mare Mucenic Mina», care a construit biserica şi este proprietarul acesteia, a fost şantajată de Arhiepiscopie: dacă nu le donează biserica şi Centrul Arca, părintele va fi caterisit. Părintele a ales să îşi păstreze demnitatea şi nu a acceptat, aşa că a fost caterisit pentru vini imaginare, ca şi alţi preoţi din Constanţa. Biserica e a noastră, a credin­cioşilor, şi nu vrem să fie transformată în SRL. Au fost semne cutremurătoare prin care Sfântul Mina şi-a arătat puterea: unul din preoţii care slujea aici, trimis de ani buni de Arhiepiscopie, s-a dat peste cap cu maşina, cu alcoolemie de 2,4 la mie. El nu a fost caterisit, ci numai suspendat şi am auzit că ar putea sluji din nou la Eforie.Alt preot trimis cu forţa să facă Sfântul Maslu a făcut atac cerebral în tinda bisericii şi apoi a murit. Hristos, adevăratul conducător al Bisericii, spune să ne iubim vrăj­maşii. Am mulţumit în mai multe duminici arhiepiscopului Tomisului pentru că prin acest mare dar pe care ni l-a făcut în Postul Mare – izgonirea păstorului nostru – a ieşit la iveală adevărata zidire a părintelui: cea din sufletele credin­cioşilor, mulţimea faptelor bune pe care le-a făcut, inima bună a dânsului, credinţa nezdruncinată, puterea iubirii întru Hristos.“

Integral pe România LiberăComentarii

Virgil Lăcomia și lipsa de respect a acestui personaj și a familiei sale, popa Picu, sunt manifestari tipice machidonilor. Zdrăngănitorul acela, Tavitian, are vina că se bagă, tot din lăcomie, singur în seamă! Doar, doar o pic(a) ceva!!! Biserica, Religia, Credința sunt instituții milenare, ele nu pot fi lasate la latitudinea unor indivizi abjecți și veroși precum acest ins, Picu.....!!!!

7 mai 2013 8:24

caviar Lasati-o mai moale cu acuzele la adresa Bisericii si a IPS Teodosie! Acolo e golania preotului Picu cu frate-sau si mama-sa care se ocupa de biserica. Nu se pot construi biserici pe terenuri private. Deci biserica a fost zidita pe teren donat Arhiepiscopiei. Fundatia umanitara a aparut mai tarziu. Oameni ca dl. Harry Tavitian nu au nici o vina ca fondatorii au devenit parsivi. Nici un ONG nu poate deveni proprietar al unei biserici ortodoxe. Magaria celor din familia Picu se va termina urat pentru ca au incalcat Regulamentele Bisericii si legislatia in vigoare. Deonto;ogia gazetareasca nu va da dreptul de a improsca cu noroi pe oricine, as, dupa bunul plac.

6 mai 2013 23:53

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.