După ce a analizat împreună cu reprezentanţii Băncii Mondiale, la Bucureşti, evoluţia economică a ţării, premierul Victor Ponta a primit voie să anunţe creşterea unor ajutoare sociale. Astfel, Guvernul promite ajutoare sociale mai mari începând cu luna iulie pentru a acoperi creşterea preţurilor la energie.

Victor Ponta a anunţat, după întâlnirea cu şeful Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, că venitul minim garantat va creşte, în medie, cu 13% în două tranşe, cu 8,5% din luna iulie şi cu diferenţa până la 4,5% de la 1 ianuarie 2014, în timp ce alocaţia de susţinere a familiei va fi majorată cu aproximativ 30%, anunţă JURNALUL NAŢIONAL.

Guvernul urmăreşte ca beneficiile creşterii economice a României să se distribuie mult mai echitabil astfel încât de acestea să beneficieze categoriile de populaţie cele mai vulnerabile, respectiv pensionari, populaţia din zonele rurale, şomeri, tineri, reprezentanţi ai minorităţii rome, anunţă ANTENA3. Efortul bugetar pentru aplicarea acestei creşteri şi pentru majorarea alocaţiei de susţinere a familiei, cu 30%, este estimat de ADEVĂRUL, pentru al doilea semestru din 2013, la circa 200 milioane lei.

Anul trecut, aminteşte GÂNDUL, s-au plătit peste 440 de milioane de lei pentru întregul program de acordare a venitului minim garantat ce presupune ajutoare sociale, contribuţii pentru asigurările de sănătate şi asigurarea obligatorie a locuinţelor, reiese din datele Ministerului Muncii. Suma a fost cu 7,4% mai ridicată decât în 2011.

Aceste venituri se acordă lunar ca un ajutor social, pe bază de cerere şi declaraţie pe proprie răspundere, însoţite de acte care dovedesc condiţiile socio-economice ale persoanei sau ale familiei în cauză. Ajutorul social, explică MEDIAFAX, se calculează ca diferenţă între venitul minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al beneficiarului. Anul trecut, valoarea medie a acestui ajutor social a fost de 179 de lei pe familie, respectiv 73 de lei pe persoană.

Acum, un proiect de ordonanţă de urgenţă, citat de ZIUA VECHE, propune măsuri speciale pentru beneficiarii de ajutor social şi de alocaţie pentru susţinerea familiei pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare determinate de eliminarea tarifului social la energie electrică şi creşterea preţului la energie electrică şi gaze naturale.

Este vorba, afirmă EVENIMENTUL ZILEI, de 23 de lei pentru beneficiarii ajutorului social şi ai alocaţiei pentru susţinerea familiei care au venituri pe membru de familie de până la 200 lei şi 18 lei pentru beneficiarii alocaţiei pentru susţinerea familiei care au venituri pe membru de familie cuprinse între 201 şi 370 lei. Conform unor estimări realizate de experţii Băncii Mondiale, creşterea cheltuielilor cu energia electrică pentru categoriile vulnerabile se situează între 14 lei şi 20 de lei, la care se adaugă o creştere medie de 3 lei a preţului la gazele naturale.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.