Românii cu dare de mână renunţă la vacanţele în hoteluri pentru o ieşire cu rulota, care le oferă confortul de acasă.

Se plimbă ca melcii, cu casa în spate, şi asta le place cel mai mult. Este modul lor de viaţă, ca ţiganii cu cortul, cum spun chiar ei, o viaţă în care au libertatea de a face ce vor, când vor şi cu cine vor. Rulotiştii au devenit, în ultimii ani, o comunitate aparte şi în România. În ţară sunt deja câteva asociaţii de acest gen, care au în total câteva sute de membri. „Noi ne întâlnim tot timpul, sărbătorim orice, şi divorţuri şi decese. Căutăm tot timpul motive să ieşim împreună", spune Cristian Stan, unul dintre membrii Asociaţiei Caravan Club Camping. Povestea rulotiştilor este destul de bizară. Dacă îi întrebi, afli că fiecare în parte a plecat iniţial singur în excursie cu rulota, însă de fiecare dată a găsit la locul de campare alţi rulotişti. Iar acum au devenit o familie cu câteva zeci de membri.

Mâncarea şi băutura, la comun

„Acum doi ani, am ajuns de la Bucureşti la Braşov şi am vrut să văd care e cel mai apropiat camping. L-am găsit la Făgăraş şi acolo m-am oprit. Am observat că mai erau vreo şapte-opt rulote, însă eu am campat într-un colţ, mai departe de ei. S-au prins că nu sunt de-al lor şi imediat au venit să intre în vorbă cu mine. În scurt timp, aveam senzaţia că ne cunoşteam de-o viaţă. Atunci am pus bazele Asociaţiei Caravan Club Camping", povesteşte Petrişor Iancu, actualul preşedinte al asociaţiei.

„Noi din 2009 am avut prima ieşire cu rulota, de Paşte. Mie îmi era teamă să mergem aşa singuri, nu cunoaştem pe nimeni. După aceea, soţul s-a documentat pe internet şi am început să tot ieşim. Acum avem deja doi fini dintre rulotişti, am cununat două cupluri dintre cei cu care ieşim", îşi aminteşte Simona Rotaru, o altă rulotistă. „La prima ieşire, ne-am băgat să mâncăm în rulotă şi a venit un coleg la uşă: «Ce faceţi, mă, aici? Mâncaţi pe ascuns?» Când ne întâlnim, nu ţinem cont că asta e sticla mea de vin sau eu pun două bucăţi de carne la grătar şi pe alea le mănânc. La noi, totul e la comun, noi nu avem rezerve unul faţă de altul", spune şi Carmen Stan, cenzorul asociaţiei.
Integral pe AdevărulComentarii

calistrat Daca cineva din turism s-ar ocupa de cele cateva amenajari necesare acestui tip de turism (puncte de alimentare cu apa, locuri special amenajate pt. golirea toaletelor, a deseurilor si a apei uzate, parcari special amenajate pt.noapte, pt. acest tip de vehicol...rulotistii nu sunt cine stie ce consumatori pt. restaurante si hoteluri, in schimb magazinele alimentare, obiectivele turistice ar avea de castigat. Iar investitia locala necesara e minima.

2 decembrie 2011 7:18

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.