Militarul american Bradley Manning, acuzat de furnizarea a sute de mii de documente clasificate site-ului WikiLeaks, a fost găsit vinovat de spionaj, dar nu şi de ajutarea inamicului, şi riscă peste 100 de ani de închisoare, potrivit Mediafax.

Manning, în vârstă de 25 de ani, a fost găsit vinovat de 20 de capete de acuzare.

Militarul a recunoscut că a oferit aproximativ 700.000 de documente clasificate site-ului WikiLeaks, argumentând că intenţiona declanşarea unei dezbateri publice în materie de politică externă.

În afară de acuzaţia de spionaj, Manning a fost găsit vinovat şi în cazul a cinci capete de acuzare privind furt de documente.

Verdictul a fost anunţat marţi, la ora locală 13, la Fort Meade, Maryland, lângă Washington, de către judecătoarea militară Denise Lind.

Avocatul lui Bradley Manning, David Coombs, ceruse achitarea clientului său în ce priveşte acuzaţiile de spionaj, fraudă informatică şi „ajutare a inamicului”, afirmând că Manning nu este un trădător, după cum susţinea acuzarea, ci un „tânăr naiv, bine intenţionat”, care a fost şocat de ce a văzut în Irak şi spera să provoace o dezbatere la nivel internaţional, notează Agerpres.

Fostul analist militar riscă o condamnare la peste 100 de ani de închisoare, iar procedurile de stabilire a sentinţei vor începe miercuri.


Comentarii

mosu ce sa mai spunem noi de bunul pacepa -oare buni si impaciuitorii americani ce ii faceau de erau in locul romanilor -ii mai dadeau pensie postmortem

30 iulie 2013 22:31

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.