Liderul ultranaţionalist rus Vladimir Jirinovski consideră că decizia preşedintelui SUA, Barack Obama, de a anula întrevederea cu omologul său rus, Vladimir Putin, demostrează lipsă de "respect faţă de Rusia" şi nu corespunde cu "spiritul vremurilor", relatează agenţia RIA Novosti, citată de Mediafax.

"Decizia lui Obama este o dovadă directă a lipsei de respect faţă de Rusia", a apreciat Jirinovski, adăugând că anularea întâlnirii dintre preşedintele american şi omologul său rus "nu corespunde cu protocolul internaţional şi cu spiritul vremurilor".

"Dacă anulăm şi amânăm întâlnirile şefilor de stat sub pretextul unui refuz de a extrăda o persoană, atunci relaţiile dintre state vor fi distruse. Cui îi este convenabil acest fapt? Snowden e un simplu băieţel, care s-a speriat şi a fugit, devenind brusc un instrument de presiune politică din partea Statelor Unite", a afirmat el.

Jirinovski a subliniat că Rusia nu este obligată să extrădeze persoane la prima solicitare a Statelor Unite. "Extrădarea este posibilă numai dacă poate fi găsit un compromis. De ce Statele Unite nu extrădează infractori ruşi, care ani de zile sunt protejaţi de autorităţile americane? De ce nu-i lasă pe cetăţenii noştri, aflaţi în închisori americane sub acuzaţii inventate, să revină în ţară?" s-a indignat liderul Partidului Liberal-Democrat din Rusia (LDPR).

Fostul consultant al serviciilor americane de informaţii Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor despre programele americane de interceptare a comunicaţiilor, a fost blocat de la 23 iunie în zona de tranzit a Aeroportului Şeremetievo din Moscova. Washingtonul a cerut în mai multe rânduri extrădarea lui Snowden către ţara sa, unde a fost inculpat pentru spionaj.

Pe 1 august, fostul consultant al NSA a obţinut azil politic pentru o perioadă de un an în Rusia, ceea ce a determinat administraţia Obama să anuleze summitul bilateral Rusia-Statele Unite. Ulterior, Kremlinul s-a declarat "dezamăgit" de decizia Washingtonului.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.