Moneda virtuală a fost recunoscută de Ministerul german de Finanţe ca unitate de cont, ceea ce înseamnă că poate fi utilizată în scopuri comerciale şi fiscale, relatează CNBC.

O unitate de cont permite realizarea de comparaţii în timp a valorii unor bunuri sau servicii şi cuantificarea valorii adăugate în cadrul activităţii economice şi poate fi reprezentată de o monedă fără existenţa fizică a acesteia. Un exemplu de unitate de cont este dat de drepturile speciale de tragere (DST) ale FMI, în care se evaluează tranzacţiile, dar care nu sunt şi instrument de plată. Astfel, plăţile trebuie să se facă în monede aflate efectiv în circulaţie.

Bitcoin nu au fost clasificaţi ca monedă electronică sau ca valută străină, ci ca “bani privaţi” ce pot fi utilizaţi în multiple cicluri de compensare. “Ar trebui să avem concurenţă în producţia de bani. Sunt de multă vreme un susţinător al sistemului de denaţionalizare a banilor propus de Friedrich von Hayek, iar Bitcoin este un pas în această direcţie” a spus Frank Schaeffer, membru al Comisiei de finanţe a parlamentului german. Partea proastă pentru deţinătorii de bitcoin este că recunoaşterea oficială a tranzacţiilor vine la pachet cu fiscalizarea lor, ceea ce înseamnă că statul va lua o felie din profiturile înregistrate din operaţiunile cu bitcoin.

Anterior, mai multe state făcuseră efortul pentru a împiedica tranzacţiile în bitcoin (Thailanda le-a intrzis, în SUA companiile care acceptau tranzacţii în bitcoin au fost anchetate), văzuţi ca o pârghie pentru spălarea de bani, deoarece fac posibile tranzacţiile anonime. Au apărut însă voci care consideră mutarea Germaniei una revoluţionară prin prisma unui eventual deces al euro. “Dacă euro dispare, autorităţile germane pot colecta mai departe taxe dacă toată lumea îmbrăţişează tranzacţiile în bitcoin”spune Kathleen Brooks, director de cercetare la Forex.com.

Bitcoin reprezintă o monedă virtuală obţinută ca răsplată pentru efectuarea unor sarcini pe computerul personal (“minerit”), ce oferă apoi deţinătorilor posibilitatea de a face schimb de credite pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii. Nu sunt emişi de o bancă centrală iar numărul lor este fix.

În România bitcoin sunt puţini cunoscuţi, chiar şi în mediul bancar. În iulie, am încercat să solicit produse în bitcoin (depozite, credite, un card de credit, să fac un schimb valutar) prin intermediul call-center-urilor bancare, curios fiind cum vor reacţiona operatorii în faţa unei astfel de cereri. Funcţionarii
m-au luat în serios în toate cazurile, confundând bitcoin cu o valută exotică.

Integral pe România LiberăComentarii

Keleman Mortimer Bitcoinul si alte monede crypto sunt bani adevarti care nu pot fi controlati de jegmanitori precum guvernele care nu numai ca fura (prejudiciaza) populatiile prin taxare dar si prin inflatie. Monedele virtuale pun capat feomenului de inflatie ceia ce nu este pe placul bankerilor!

4 februarie 2018 12:47

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.