Cu 47 de ani în urmă, nava Lunar Orbiter 1 a captat primele imagini cu planeta Pământ de pe Lună, folosite iniţial pentru a alege potenţiale locuri de aterizare pentru misiunile Apollo, dar trecute apoi în uitare pentru 20 de ani, relatează Mediafax.

Transmisă staţiei NASA situate în apropiere de Madrid, fotografia a fost făcută pe 23 august, 1966, când nava fără oameni la bord Lunar Orbiter 1 se afla pe a 16-a orbită şi era aproape de a trece în spatele Lunii, scrie businessinsider.com.

Imaginile erau utilizate la început pentru identificarea locurilor potenţiale destinate aterizării misiunilor Apollo, cu oameni la bord, dar au fost trecute în uitare timp de 20 de ani.

Originalele nu au fost niciodată prezentate publicului. NASA se ocupă, în prezent, de recuperarea unor versiuni mai bune calitativ ale acestor imagini, rezultatele fiind impresionante.

Proiectul de recuperare a imaginii de la Lunar Orbiter foloseşte "maşinării recondiţionate şi tehnologie digitală modernă" pentru a reproduce imaginea la o rezoluţie mult mai mare decât era posibil la data fotografierii.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.