Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut ambasadorilor români din statele UE să pledeze ca la Consiliul JAI din luna decembrie să se decidă intrarea în Schengen a României într-o primă fază atât cu punctele de frontieră de pe aeroporturi, cât şi cu frontiera maritimă, transmite Mediafax.

"Să sperăm că vom reuşi şi să sperăm că se vor menţine ambele frontiere la intrarea parţială, frontiera aeriană şi frontiera maritimă. Aici, şi dumneavoastră tuturor ambasadorilor din statele UE vă revine sarcina să pledaţi pentru intrare şi cu frontiera aeriană, şi cu frontiera maritimă", a declarat Băsescu, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu ambasadorii români.

El a amintit că decizia de aderare la Schengen s-a amânat în 2012 din cauza problemelor privind statul de drept, iar în prezent România trebuie să confirme în raportul MCVdin decembrie că "suntem un stat de drept autorizat".

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a declarat, în timpul vizitei la Bucureşti din luna iulie, că Parisul susţine acordarea României, "în câteva luni", a "semnalului" aderăriila spaţiul Schengen cu punctele de frontieră de pe aeroporturi.

El a reiterat poziţia Franţei privind aderarea României la Schengen în două etape, un prim pas vizând ridicarea controalelor la punctele de frontieră de pe aeroporturi.

"În opinia noastră, aderarea României la spaţiul Schengen trebuie să se facăîn două etape, în primul rând prin ridicarea controalelor la frontierele aeriene. Desigur, această decizie se va lua în cele mai bune condiţii", a spus oficialul francez.

Soluţia aderării în doi paşi la Schengen a României şi Bulgariei, într-o primă fază cu punctele de frontieră de pe aeroporturi şi frontierele maritime, iar apoi într-o a doua fază cu frontierele terestre fusese convenită de Franţa şi Germania în 2011, pe fondul opoziţiei constante manifestate atunci de Olanda împotriva intrării în Schengen a celor două ţări.

Decizia privind calendarul de aderare a României şi Bulgariei a fost amânată ultima oară la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din luna martie a.c., în urma opoziţiei Germaniei, Olandei şi Finlandei, care au arătat că aşteaptă ca Bucureştiul şi Sofia să aibă mai întâi mai multe progrese în cadrul Mecanismului de Verificare şi Cooperare în domeniul Justiţiei. Următorul raport al Comisiei Europene privind MCV pentru cele două ţări este aşteptat în luna decembrie a acestui an.

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat săptămâna trecută că preşedinţia lituaniană a Consiliului UE a inclus deja ca proiect pe agenda Consiliului JAI din luna decembrie luarea unei decizii privind aderarea la Schengen a României şi Bulgariei.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.