Manifestanţii anti-Roşia Montană din Capitală, în număr de câteva mii, au plecat de la Parlament şi se întorc în Piaţa Universităţii, pe traseul Bulevardul Unirii - Bulevardul I. C. Brătianu.

Protestul de la Parlament de duminică seară a durat aproape două ore.

Peste 2.000 de protestatari faţă de protestul minier de la Roşia Montană au plecat în marş duminică, în Capitală, din Piaţa Universităţii spre Parlament, pe bulevardul I.C. Brătianu, după ce negociatorii Jandarmeriei le-au recomandat să nu mai blocheze circulaţia, conform Mediafax.
Protestatarii s-au adunat, începând cu ora 16.00, în zona fântânii de la Universitate, unde negociatorii Jandarmeriei le-au transmis să nu mai blocheze traficul rutier, pentru a nu îngrădi dreptul la circulaţie al altor persoane.
După discuţiile cu jandarmii, în jurul orei 17.30, unul dintre manifestanţi le-a spus celorlalţi, la portavoce, să fie respectată recomandarea Jandarmeriei. "Vom merge la Parlament, vom merge pe trotuar, conform recomandărilor", a spus acesta, precizând totodată că "fiecare îşi asumă responsabilitatea pentru acţiunile lui".
Manifestanţii s-au mutat ulterior pe esplanada cu statui de pe bulevardul Regina Elisabeta, iar de acolo, la 17.45, au plecat în marş pe bulevardul Brătianu, fără să fie împiedicaţi în vreun fel de către jandarmi.
Traseul anunţat al marşului de duminică este Universitate - Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei - Izvor - Senat.
Protestatarii au adus la protest tradiţionalele pet-uri umplute cu pietricele şi pancarte cu mesaje contra proiectului minier, dar şi a exploatării gazelor de şist.
Ei scandează "Nu corporaţia face legislaţia" şi "Uniţi, salvăm toată România!", înnoind astfel mesajul "Uniţi, salvăm Roşia Montană!".

Protestatarii au ajuns la Parlament în jurul orei 18.15, după un marş pe traseul Universitate - Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei - Senat.

La Senat, pe Calea Septembrie, ei au blocat circulaţia pe un sens, s-au întors cu spatele spre clădire şi totodată au aplaudat Academia Română, al cărei sediu se află pe trotuarul de vizavi, pentru poziţia acesteia faţă de proiectul de la Roşia Montană.

Ulterior, în jurul orei 19.00, coloana de manifestanţi s-a pus din nou în mişcare, dând ocol clădirii Parlamentului.
Vineri, premierul Victor Ponta l-a anunţat pe ministrul de Interne că jandarmii au mandat clar din partea sa să acţioneze "fără complexe" atunci când protestele depăşesc "linia roşie" şi se transformă în agresiuni şi ameninţări.
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a făcut apel, sâmbătă, la protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană "să nu î?i schimbe atitudinea din ultimele săptămâni", subliniind că îşi doreşte ca "situa?ia să nu se schimbe, chiar dacă unii consideră că violenţele sunt o soluţie".
Ministrul Culturii, Daniel Barbu este protejat, de vineri, de o echipă a Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), el precizând că s-a simţit "în pericol" în timpul incidentului petrecut joi seară în Centrul Vechi al Capitalei.
Barbu a fost implicat într-un incident provocat de mai mulţi protestatari faţă de proiectul Roşia Montană, care l-au huiduit şi nu l-au lăsat să plece cu maşina în care se afla decât cu intervenţia forţelor de ordine. În plus, luneta maşinii a fost spartă.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a început urmărirea penală in rem, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, în cazul incidentelor în care a fost implicat ministrul Culturii Daniel Barbu, joi seară, în Centrul Vechi al Capitalei.
Deocamdată, şaisprezece persoane implicate în incidentul de joi seară au fost identificate, alături de mai mulţi martori, a anunţat, vineri, şeful Poliţiei Capitalei, Mihai Pruteanu.
Poliţia Capitalei s-a autosesizat în acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificaţi cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zonă.
Totodată, Ministerul Culturii a înaintat o plângere la Poliţia Capitalei, pentru distrugerea autoturismului în care se afla demnitarul.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi seară, că a cerut identificarea persoanelor care l-au agresat pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, şi sancţionarea acestora contravenţională sau penală, apreciind că o astfel de agresiune este inacceptabilă şi că, în lipsa unor măsuri, ţara poate fi cuprinsă de anarhie.
Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.
Manifestanţii cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană şi să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activităţile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgenţă, acordul de mediu, Roşia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO şi demisia premierului Victor Ponta şi a celor patru iniţiatori ai proiectului de lege: miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.


Comentarii

Daniel Barbu trebuia castrat cu bomfaierul in piata universitatii... Daniel Barbu=pidosnic

21 octombrie 2013 13:58

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.