Premierul României, Victor Ponta, s-a întâlnit marţi seara cu vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden. Întalnirea, programată să dureze 45 de minute, s-a prelungit cu câteva minute, durând aproape o oră, potrivit declaraţiilor premierului.

Declaraţii Ponta: ”Vestea şi mesajul economic dat ieri prin prezenţa Ministerului comerţului este că acum România, pe baza unor relaţii diplomatice, rămâne o zona de interes pentru investiţiile americane. Statele Unite sunt foarte jos în lista partenerilor economici. Mesajul a fost de sprijin politic. Cele cinci companii mari rămân în România şi-şi măresc investiţiile”

"Biden cunoaşte foarte bine situaţia din România şi din zonă."

"Mesajul este foarte clar ne-a spus să fim puternici economic. Joe Biden ne-a spus ca democraţia funcţionează doar dacă şi economia funcţionează bine."

"Nu am discutat chestiuni de politică internă."

"Joe Biden mi-a spus că pentru companiile americane a avea o justiţie functională şi eficientă este foarte important. I-am spus ca voi scoate tot mai mult Justiţia din bătaliile politice."

”Companiile americane vor să ştie că nu mai avem o bătălie polică ce aruncă totul în aer. Îi interesează legea redevenţelor şi legea investiţiilor”.

"Am discutat cu vicepreşedintele SUA legat de gazele de şist şi poziţia a fost urmatoarea: în SUA s-au creat un milion de locuri de muncă."

"Potrivit lui Joe Biden, exista companii care vor sa scoată rapid profit şi exista companii cu profituri mai mici şi care respecta toate standardele de mediu."

"Eu sper să facem istorie prin faptul că în câţiva ani să nu mai importăm nici un metru cub de gaze de nicăieri, să folosim gazoductul cu Moldova sa le dam gaze."

”Am avut o întâlnire cu Banca Mondială”.

”Am discutat despre rolul Băncii Mondiale într-o unitate de implementare a proiectelor. proiectele mari sunt creditele şi asistenţa pentru Educaţie şi pentru Sănătate”.

”Sunt foarte importante reformele din Sănătate. Ideea Băncii Mondiale, pe care o preiau şi eu, este cum facem ca banii mai mulţi băgaţi în Sănătate să fie cheltuiţi echitabil”.

”Raed Arafat are un proiect în medicina de urgenţă în care Banca Mondială este extrem de implicată şi este un proiect care va fi un model pentru toată regiunea”.

”Primim de la BM un miliard de dolari anual pentru deficit şi diverse sume pentru educaţie, sănătate”

”Dacă vom reuşi să exploatăm gazele de de şist este un răspuns pe care îl vom primi în câţiva ani. Trebuie ca exploatarea să se facă cu un impact cât mai mic posibil pentru mediu”.

”Eu i-am zis lui Joe Biden că aştept de la America, ca parteneri strategici, să ştiu că ne putem baza şi economic nu numai militar. Mi-a zis să nu vă luaţi după poveşti, nu suntem duşmani cu Rusia şi cu China. Puteţi să faceţi afaceri cu ei, şi noi facem lucrul acesta”.

”Mâine am o întâlnire cu o parte din congresmani care sunt implicaţi în acest proiect (ridicarea vizelor) sper să ne ajute. Marea discuţie pe problema migraţiei îi desparte pe republicani de democraţi”.

Rectificarea bugetară: ”O să încercăm o programare multianuală, însă bugetul va fi soar pentru 2014. Aştept ca discuţia să aibă loc şi cu partenerii internaţionali. proiectul trebuie să meargă la Parlament la începutul lunii noiembrie”.

”Anul acesta nu se pune problema să umblăm la salariile medicilor, însă de la anul trebuie să găsim o soluţie pentru rezidenţi, în mod special”.

Avionul pentru demnitari: ”Guvernul Italian are 6 avioane şi se gândeşte să mai vândă din ele. Sunt convins că sunt condiţii foarte bune. Este vorba despre un avion pentru preşedintele ţării, pentru prim-ministru, pentru viitorul prim-ministru. Este mult mai ieftin decât să închiriezi avion de la firme private”.

Întotdeauna după o întâlnire cu oameni mari, urmează un follow-up, a mai spus Victor Ponta.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.