Politica administraţiei Obama faţă de Rusia, aflată până acum sub semnul pragmatismului şi al resetării relaţiei cu Moscova, dă semne de schimbare o dată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din SUA, care vor avea loc anul viitor. Ignorate în ultimii ani, organizaţiile ruse pentru drepturile omului revin în centrul atenţiei Washingtonului.

Michael McFaul, noul ambasador al lui Obama la Mos­cova, a subliniat în cadrul audierii sale de către Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului, conform Radio Free Europe, că politica SUA faţă de Rusia trebuie să urmărească două obiective: „trebuie să continuăm să colaborăm cu guvernul rus pentru a promova interesele reciproce ale ţărilor noastre - şi în acelaşi timp să ne aprofundăm relaţiile cu societatea civilă din Rusia."

Îmbunătăţirea acestui al doilea aspect, neglijat în ultima vreme, a şi început, conform unui articol din cotidianul american The Washington Post. Astfel, Michael Posner, vicesecretar de stat în Biroul pentru Demo­craţie, Drepturile Omului şi Muncă, a făcut exact în acest scop săptămâna trecută o călătorie în mai multe oraşe din Rusia, în care în primul plan au stat discuţiile cu reprezentanţii opoziţiei, ai ONG-urilor şi ai presei.

„Numiţi vinovaţii!"

„În ultimii ani nu am înregistrat nici un progres în privinţa drepturilor omului în Rusia", a declarat Posner pentru Washington Post - „şi trebuie să înfruntăm această provocare". În Nizhny Novgorod, un oraş aflat la 400 de kilometri distanţă de Moscova, sosirea americanului a fost înregistrată cu bucurie. „Autorităţile vorbesc despre noi ca despre un grup marginalizat, iar această întâlnire este un semnal important", a spus Stanislav Dmitrievsky, un activist care investighează crimele săvârşite de armata rusă în Cecenia - şi care a fost condamnat în 2006 la doi ani de închisoare cu suspendare - pentru extremism. Emilia Navruzova, redactorul-şef al ediţiei locale al ziarului independent Novaya Gazeta, i s-a plâns lui Posner de ameninţările şi încercările de intimidare ale autorităţilor la adresa jurnaliştilor: „după alegerile locale, am încercat să obţin comentarii despre noul primar", a povestit ea; „o singură persoană a avut curajul să spună ceva - pentru că era beată.

A doua zi dimineaţă m-a sunat şi m-a implorat să nu o citez". Şi alte organizaţii şi-au prezentat plângerile şi problemele: astfel, şeful Comisiei Publice de Monitorizare a Închisorilor, a declarat că organizaţia sa nu dispune de fonduri pentru a călători la centrele de detenţie din ţară, iar directorul Comitetului Împotriva Torturii i-a atras atenţia diplomatului american că o metodă mult mai eficientă decât producerea de raporturi despre situaţia din Rusia ar fi să îi numească pe vinovaţi. Posibil ca Posner să se implice mai mult în aceste cazuri decât alţi diplomaţi şi din cauza trecutului său: la începutul carierei sale, oficialul american a lucrat pentru Comitetul Avo­caţilor pentru Drepturile Omului - şi în 1987 l-a întâlnit la Moscova pe unul dintre cei mai cunoscuţi dizidenţi ai URSS-ului, Andrei Sakharov. Acesta l-a rugat să ducă familiei sale din Statele Unite câteva scrisori - însă la aeroport, valizele americanului au fost deschise, con­ţinutul răvăşit şi scrisorile confiscate de către KGB.

Balans complicat pentru SUA

Promisiunea noului ambasador american de a susţine societatea civilă din Rusia şi de a acorda o mai mare importanţă descoperirii abuzurilor guvernamentale ar putea fi, conform analistului Matthew Rojansky, şi un semn că administraţia Obama încearcă să adopte o poziţie mai fermă faţă de Moscova în vederea alegerilor prezidenţiale din SUA, care vor avea loc în 2012. „Au început deja atacurile în privinţa drepturilor omului", a declarat Rojansky pentru Washington Post: „Republicanii spun: «Rusia este o ţară rea. De ce colaborăm cu ea?»".

McFaul va trebui astfel să continue, pe de o parte, linia recentă şi pragmatică a Washingtonului - care a dat deja roade, printre care se numără semnarea tratatului pentru reducerea armamentului nuclear şi crearea unui coridor de nord, prin Rusia, pentru aprovizionarea trupelor NATO din Afghanistan - şi pe de altă parte să susţină mai mult decât până acum societatea civilă. Un balans fragil, despre care ONG-urile ruse nu pot decât să spere că va fi continuat şi după alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Integral pe România LiberăComentarii

Americanii???? Oare la care se refera? La "sudisti" cei care esploatau SCLAVI? Cei care au distrus generatii de oameni din AFRICA, inclusiv stramosii lui OBAMA? La "NORDISTI" ? Cei care au omorat POPULATIA BASTINASA gasita in AMERICA (NOAU INDIE)?

2 octombrie 2015 11:47

liviu ambasadorul lor in Romania ar trebui sa nu se mai amestece in treburile interne si sa respecte tara in care lucreaza. America trebuie sa renunte la politica de dezbinare a oamenilor pe baza neultumirilor acestora. Daca vor sa ne ajute poate intervin pentru retrocedarea tazaurului din Rusia!

8 noiembrie 2012 7:37

bb.dk un scenariu dupa care actioneaza [proape identic acolo unde SUA si israelul au interese si care a devenit deja o regula creaza o dizidenta falsa artificiala pe criteri etnice religioase dupa care intervin sa protejeze cetateni si drepturile omului dupa care urmeaza penetrarea structurilor statului si restul ...

2 martie 2012 19:07

robi chiar america care este cel mai mare criminal de razboi din toate timpurile,vrea sa dea lectii de conduita morala si sociala altora?

25 decembrie 2011 9:16

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.