Revista americană Science analizează modul în care poate publica anumite detalii legate de cercetările care au condus la crearea, într-un laborator olandez, a unui virus mutant mortal al gripei aviare, fără să pună în pericol securitatea populaţiei, potrivit Hotnews.

"Conducerea editorială a revistei Science ia foarte în serios cererea Biroului american de ştiinţă pentru biosecuritate (NSABB) de a nu publica decât o versiune prescurtată a raportului de cercetare asupra unei suşe a virusului H5N1 al gripei aviare", precizează revista, într-un comunicat citat de AFP.

Science se refera la cercetările efectuate de profesorul Ron Fouchier la centrul medical Erasmus din Rotterdam. Acesta anunţase în noiembrie că a creat un virus mutant potenţial capabil, pentru prima oară, să se transmită cu uşurinţă de la om la om, pe calea aerului.

NSABB a cerut revistei americane "să şteargă detaliile referitoare la metodologia ştiinţifică şi la mutaţiile specifice ale virusului înainte să publice cercetările", precizează Science.

Virusul creat în laboratorul olandez este sensibil la antivirale şi la anumite vaccinuri experimentale. Informaţiile despre acest patogen ar putea fi "esenţiale pentru accelerarea dezvoltării de noi tratamente cu scopul de a combate această formă mortală a gripei", continuă Science.

"NSABB a insistat asupra necesităţii de a împiedica ajungerea unor detalii ale cercetării în mâini nepotrivite", precizează revista care, spe de altă parte, îşi exprimă "îngrijorarea în privinţa reţinerii unor informaţii potenţial importante pentru sănătatea publică şi cercetările asupra gripei".

"Responsabilii editoriali ai Science vor evalua cea mai bună modalitate de a acţiona", a adăugat comunicatul.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.