Oamenii de ştiinţă de la Case Western Reserve University şi de la University of Kansas Medical Center au reuşit să refacă comportamente (mai exact este vorba de abilitatea de a trece printr-un spaţiu îngust şi de a a ajunge la mâncare) folosind o proteză neuronală şobolanilor care au creierul lezat.

Acum, oamenii de ştiinţă speră să dezvolte un dispozitiv care să îmbunătăţească rapid şi substanţial funcţiile cerebrale umane care au fost afectate.

Proteza, numită interfaţă creier-maşină-creier, este un sistem microelectronic cu buclă închisă. Ea înregistrează semnale de la o parte din creier, le procesează în timp real şi apoi leagă zona afectată prin stimularea unei a doua regiuni cerebrale care şi-a pierdut conectivitatea.

„Noi am descoperit că este posibil să utilizăm o astfel de proteză pentru a facilita repararea zonei din creier care a fost avariată”, a explicat cel care a realizat proteza, prof Pedram Mohseni.

Cercetătorii au testat proteza într-un model de leziune cerebrală în laboratorul profesorului Randolph J. Nudo, de la Universitatea Kansas. Nudo a cartografiat creierul şobolanului şi a dezvoltat modelul în care părţile anterioare şi posterioare ale creierului, care controlează membrele anterioare ale animalului, sunt deconectate.
Integral pe DescoperaComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.