Cei 111.000 de români care şi-au petrecut sfârşitul de an în staţiunile din ţară au scos din buzunar 95 milioane lei (21 milioane euro), în creştere cu 15% faţă de 2012. „Puntea“ dintre Crăciun şi Anul Nou a determinat alţi 10.000 de turişti să aleagă destinaţiile externe, cu 30% mai mulţi ca anul trecut.

Potrivit estimărilor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), turiştii din ţară au cheltuit cu 15% mai mult ca în 2012, iar numărul lor a urcat tot cu 15% faţă de 2012. Numărul mai mare de zile libere, lipsa zăpezii în multe locuri tradiţionale de schi din ţară au determinat un număr mai mare de români să aleagă destinaţiile externe (10.000, în creştere cu 30% faţă de anul anterior).

Aceştia au cheltuit în afara ţării, numai pentru servicii turistice, aproximativ 5,3 milioane euro, cu 70% mai mult ca în 2012, potrivit unui sondaj aplicat în rândul operatorilor din turism. În România, potrivit raportului FPTR preluat de Mediafax, zonele montane au atras 25.000 de turişti. Totodată, 30.000 de persoane au plătit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe din România, în creştere cu aproximativ 20% faţă de anul anterior.

În zonele rurale, turiştii au fost în număr de 29.000 anul acesta, iar 26.000 au ales să petreacă sărbătorile în staţiunile balneare. Pentru litoral au optat doar 600 de persoane, iar pentru Delta Dunării doar 100. „În ceea ce priveşte tarifele percepute în perioada sărbătorilor, se constată că acestea nu s-au modificat faţă de anul anterior, cu excepţia Deltei Dunării şi a zonelor rurale, unde se constată o creştere a tarifelor de 3%“, se arată în analiza FPTR.

Cele mai solicitate destinaţii externe au fost, ca şi la finalul anului 2012, Austria, Bulgaria, Grecia şi Turcia. „O mare parte din români şi-au cumpărat servicii turistice folosind sisteme de rezervări online, de aceea numărul turiştilor individuali, care nu apelează la servicii de turism organizat prin agenţii, nu poate fi apreciat“, notează reprezentanţii federaţiei.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.