Săptămână după săptămână, ziarele publică articole cu titluri dătătoare de speranţă: Microsoft, PayPal, Fujitsu şi multe alte companii îşi accelerează investiţiile în Irlanda, creând mii de locuri de muncă în condiţiile în care rata şomajului se apropie de niveluri record, potrivit CNBC.

Există o problemă, însă: numărul celor care sunt calificaţi este redus. În unele cazuri, companiile au fost nevoite să recruteze personal cu pregătire potrivită în afara ţării. După o criză economică de cinci ani, aceasta este una dintre cele mai spinoase probleme cu care se confruntă Irlanda şi multe alte ţări europene. Sute de mii de oameni care şi-au pierdut locurile de muncă şi mulţi tineri care se alătură forţei de muncă descoperă că nu au pregătirea necesară pentru uriaşul număr de locuri de muncă bazate pe inovaţie ce apar pe continent.

„Asistăm la o îngrijorătoare lipsă a aptitudinilor potrivite, ceea ce înseamnă că un număr însemnat de şomeri nu sunt pregătiţi pentru noile locuri de muncă“, arată Glenda Quintini, economist în cadrul OCDE.

Angajatorii se plâng de mult timp că absolvenţii nu au aptitudinile de care au nevoie. Însă un raport recent al Organizaţiei Internaţionale a Muncii avertizează că această nepotrivire dintre ceea ce oferă piaţa muncii şi pregătirea absolvenţilor s-a accentuat în Europa după declanşarea crizei. Cei care au fost disponibilizaţi în cele mai afectate sectoare, de la construcţii la cel financiar, au în faţă o lungă perioadă în care vor trebui să se pregătească pentru alte domenii, în timp ce prea puţini absolvenţi care intră pe piaţa muncii au ales domeniile ingineriei, ştiinţei sau tehnologiei pentru piaţa locurilor de muncă bazate pe inovaţie ce se află în continuă creştere.
Integral pe Ziarul FinanciarComentarii

Euro-Paul: Hai sa fim seriosi, "noile locuri de munca" NU sunt locuri de munca veritable, ci provizorate (penibile) si denuntarea "lipsei de calificare necesare" e o smecherie veche, prin care trusturile se prefac ca pun guvernele sub presiune, pentru ca acestea sa aiba pretextul de a imoprta diversi tzigani "calificati" care sa creasca si mai mult presiunea pe piata muncii în scopul alinierii EURO-salariilor la nivelul Lumii a III-a.

6 ianuarie 2014 8:33

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.