Cea mai mare parte a Statelor Unite continua miercuri, 8 ianuarie, să îngheţe sub efectul unui val de frig năprasnic, considerat istoric. Acest fenomen meteo extrem paralizează de câteva zile Canada şi o mare parte a SUA, iar în unele zone au fost înregistrate temperaturi de minus 52 grade Celsius. Episodul de aer rece intens este explicat de oamenii de ştiinţă ca fiind efectul oscilaţiilor „vortexului polar“.

Americanii nu au mai cunoscut astfel de temperaturi de peste două decenii. Mercurul a scăzut sub minus 50 grade Celsius în unele oraşe din estul, centrul şi nordul SUA şi au decedat peste zece persoane. Zborurile pe aeroporturi au fost anulate, şcolile închise, iar centrele de adăpostire a celor fără adăpost sunt supraaglomerate.

Americanii înfruntă de câteva zile un frig-record şi li s-a cerut să rămână în locuinţe, frigul fiind însoţit de căderi de zăpadă şi ploi îngheţate. Înmulţind apelurile la prudenţă, autorităţile afirmă că în astfel de condiţii apar leziuni grave ale pielii după câteva minute de expunere la ger.

Transporturile în regiunile afectate sunt îngreunate şi sunt mii de persoane în gări şi aeroporturi care încearcă de câteva zile să ajungă acasă. 4.400 zboruri au fost anulate şi peste 3.500 întârziate marţi, cisternele cu kerosen fiind îngheţate. Frigul este atât de intens încât echipele aflate la sol nu pot rămâne mai mult de 15 minute pe tarmac, ceea ce întârzie considerabil pregătirea avioanelor pentru zbor. Şi transportul feroviar este afectat, ca şi transportul produselor petroliere în Dakota de Nord şi Texas, unde temperaturile înregistrate sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani.

Climatologii explică acest fenomen printr-o deplasare a vortexului polar, un regim de vânturi foarte violente (în jur de 300 km/oră), care bat în sens invers acelor de ceasornic şi circulă la o altitudine de 16 km şi la o latitudine de 60 grade. În timp normal, acest turbion menţine aerul rece deasupra Arcticii. Vortexul este asociat cu Jet Stream, o fâşie de vânturi ce separă aerul rece de aerul cald la altitudine joasă (între 8 şi 12 km).

Când vortexul polar şi Jet Stream se înteţesc, iarna, pot prezenta un caracter haotic – formează meandre care pot descinde foarte mult în sud. Plasându-se astfel, lasă aerul rece să penetreze spre latitudini medii, ceea ce se petrece în prezent în SUA, unde aerul rece plonjează spre sud, dincolo de Munţii Stâncoşi până la Golful Mexic.

Jet Stream este însoţit de depresiuni pe „malul stâng” – prezent acum asupra Quebecului şi asupra Marilor Lacuri – şi de anticicloane pe „malul său drept”, localizat deasupra Californiei şi în largul coastelor estice ale SUA. Toate aceste mişcări de presiune, prin intensitatea lor, întăresc Jet Stream în centru şi asigură o descindere mai importantă spre sudul continentului. Invers, continentul european cunoaşte o iarnă blândă în măsura în care se situează pe „malul drept” al meandrului, adică de partea aerului cald.

Un mecanism clasic

Cauza instabilităţii vortexului polar şi Jet Stream-ului nu este explicată, deşi acest mecanism este clasic – survine aproape în fiecare an. În februarie-martie 2013, vortexul era deplasat asupra continentului european, ceea ce a antrenat o perioadă de mari geruri. Oscilaţiile au avut loc şi deasupra Siberiei sau a oceanelor

De această dată, caracterul excepţional al acestei mişcări rezidă din intensitatea ei, vânturile sunt foarte puternice (până la 350 km/oră) şi temperaturile foarte joase (până la minus 53 grade) şi un astfel de fenomen nu a mai fost văzut în SUA din 1994.

Sub efectul schimbării climatice, latitudinile polare se încălzesc mai rapid decât latitudinile medii – Europa sau SUA. Diferenţele de temperaturi între Arctica şi latitudinile medii se diminuează, ceea ce slăbeşte vortexul polar. Sub efectul acestei încălziri, vortexul va urca şi el puţin spre nord. Probabilitatea unui val de frig datorat unei oscilaţii a vortexului, precum cea pe care o cunosc Statele Unite, va fi în teorie mai slabă. Însă în acelaşi timp, dacă vortexul polar va slăbi până la finele secolului, poate lăsa să treacă mici descendenţe de aer arctic spre sud. Dar nu există un consens între oamenii de ştiinţă.

Integral pe România LiberăComentarii

Alex Cand esti dobitoc e usor sa crezi ca intelegi stiinta ;). Pune mana si citeste si tu niste carti inainte sa te apuci sa scrii porcarii pe net si sa o dai inainte cu ECO-escrocheria pacii. Incalzirea globala nu e o poveste inventata. Sunt date clare care arata asta. orice bineuronat poate observa singur ca toata clima este data peste cap. O crestere a concetratiei de dioxid de carbon duce la un efect de sera care are ca si consecinta topirea calotelor glaciare. De aici para marea problema: dobitocii nu inteleg ca topirea calotelor duce la modificarea salinitatii oceanelor si schimba complet traiectoria curentilor oceanici (curenti care au un rol absolut crucial in clima, ei fiind cei care in mod normal transporta aerul cald dispre ecuator spre poli si invers, realizand un echilibru climateric). Practic toate uraganele din ultimul timp si toate aberatiile astea ale climei (temperaturi uriase si perioade de seceta intensa in unele zone vara sau valuri de aer arctic care ajunge iarna sa atinga zone pe care altadata nu reuseau) isi au originea in topirea calotelor.

9 ianuarie 2014 10:14

PRECIZARE: Cum spuneam, "cea mai mare parte a Statelor Unite continua să îngheţe sub efectul unui val de frig năprasnic, considerat istoric", dar pe noi ECO-escrocii ne-au pus, iata, sa o dam din nou pe "încalzirea globala" si pe varianta ei (edulcorata, n.n.) poreclita "schimbarile climaterice". Va rugam însa sa încercati sa-i întelegeti si pe ei: indivizii (în frunte cu EURO-patzii, n.n.) au bagat atâta amar de bani în ECO-escrocheria-globala si au creat asemenea mecanisme de ECO-delapidare, încât acum le e extrem de greu sa iasa din ciorba asta, împofida evidentelor... Cu respect, Redactia RL

9 ianuarie 2014 6:43

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.