Liderii USL au discutat duminică seara, în cadrul unei întrevederi în format restrâns, despre candidatura la alegerile europarlamentare pe liste comune, precum şi despre gradul în care protocolul USL va suferi modificări, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din USL.

În cadrul discuţiilor la care au luat parte premierul Victor Ponta, alături de vicepremierul Liviu Dragnea, dar şi Crin Antonescu însoţit de Radu Stroe şi Eduard Hellvig, a fost ridicat subiectul candidaturii pe liste comune la europarlamentare de către liderii PSD. În schimb, liberalii au cerut răgaz de o săptămână pentru a oferi un răspuns clar şi oficial al PNL, dacă susţine această variantă.

Totodată, liderii USL au abordat subiectul modificărilor propuse de PNL la protocolul USL. Crin Antonescu a cerut ca discuţiile să vizeze clar doar completarea acordului politic, dar nu şi renegocierea ponderilor guvernamentale, au precizat sursele citate. De altfel, pe marginea modificărilor aduse protocolului USL se va discuta şi luni dimineaţă, într-o reuniune oficială a celor două partide.

De asemenea, liderii USL au mai discutat pe marginea calendarului privind modificarea Constituţiei, a paşilor pentru corectarea Legii descentralizării, declarată neconstituţională de Curtea Constituţională, precum şi asupra viitoarelor modificări aduse Codului penal şi legilor integrităţii.

---

Liderii USL au participat duminică seară la o şedintă de urgenţă în care discută despre legea descentralizării şi despre problemele din cadrul coaliţiei. De asemenea, liderii USL discută despre modificare protocolului alianţei, cerută de liberali. Liderii celor două partide vor analiza, de asemenea, dacă vor participa la euroalegeri pe liste comune sau pe liste separate. La întâlnire participă preşedinţii celor două partide, Victor Ponta şi Crin Antonescu. PSD mai este reprezentat de vicepremierul Liviu Dragnea, iar PNL de ministrul de interne Radu Stroe şi de secretarul general al PNL, Eduard Hellvig.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat, duminică, că USL "rămâne", dar în cadrul Uniunii se va discuta despre "o suplimentare cu anexe" a protocolului de colaborare, astfel ca totul să fie "clar" în această privinţă.

Antonescu a spus că problema va fi abordată în şedinţa de luni a USL şi, răspunzând unei întrebări referitoare la informaţiile după care s-ar fi întâlnit duminică cu premierul Victor Ponta, a remarcat că "ar fi necivilizat" să dea asemenea informaţii. "Veţi afla mâine", a spus liderul PNL, la România TV. "Sper să fie o şedinţă importantă", a spus el.

"USL rămâne, USL îşi recuperează unitatea care a dus-o la câştig în 2012 în alegeri locale, în referendumul împotriva lui Traian Băsescu şi a alegerile parlamentare şi care îşi urmăreşte până în 2016 cel puţin obiectivele pentru această ţară", a declarat Antonescu

În ceea ce priveşte unitatea USL, Antonescu a apreciat că este vorba şi de "responsabilitate" şi că electoratul a dat un mandat USL de a face "ceva împreună". "Aştept de la USL un efort de recuperare a spiritului, obiectivelor, angajamentelor" sale. El a remarcat că 2013 "s-a terminat rău pentru USL", că ideea de unitate s-a deteriorat şi că trebuie să existe "un efort de recuperare". În acest sens, Antonescu s-a declarat "un optimist lucid".

Referindu-se la situaţia USL în Ilfov, Antonescu a spus că prin "discuţii aplicate" se va reglementa până la sfârşitul lunii ianuarie.

"Colaborarea în USL la nivel local înseamnă unul dintre capitolele mari pe care le avem în faţă, un dosar pe care va trebui să-l abordăm cu toată seriozitatea, cu toată fermitate şi eu cred că până la sfârşitul acestei luni, prin discuţii aplicate pe fiecare dintre aceste etaje, cu participarea noastră a liderilor USL, a secretarilor generali lucruri pot fi repuse în ordine şi repuse în normalitate", a afirmat liderul PNL.

Antonescu a mai declarat că "nu simte nevoia " reconfirmării candidaturii sale la Preşedinţia României, dar simte nevoia unei "clarificări". "Să ştim clar şi limpede ce propunem oamenilor, dacă nu propunem nimic să facem civilizat această renunţare".

Curtea Constituţională (CCR) a decis că Legea descentralizării, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament în luna noiembrie, este neconstituţională, admiţând sesizarea formulată de parlamentarii PDL. Este al treilea eşec major al USL, care, după un an de zile de la preluarea puterii, nu a reuşit nici modificarea Constituţiei, nici regionalizarea.

În ultima perioadă, există mai multe conflict în teritorii între membrii celor două partide. Preşedinta PSD Ilfov, Gabriela Firea, şi-a dat demisia din partid, vineri, în urma conflictului din USL Ilfov. Senatorul a arătat, într-un comunicat de presă, că decizia ei vine şi în urma lipsei de reacţie a colegilor din PSD. Membrii PSD Ilfov au cerut conducerii partidului să intervină şi să o convingă pe Gabriela Firea şă revină în partid

Biroul Politic al PNL a mandatat o echipă condusă de preşedintele Crin Antonescu să discute în USL despre “reformularea” sau “completarea” protocolului de funcţionare al USL. Propunerea i-a aparţinut lui Crin Antonescu, în contextul neînţelegerilor dintre PSD şi PNL.

Acesta s-a referit la “suplimentarea protocolului de funcţionare” prin “adăugarea unor mecanisme care să reglementeze funcţionarea alianţei la nivel central, local”. " Discutăm de chestiuni care privesc funcţionarea Guvernului şi modul cum se iau decizii acolo, funcţionarea împreună a majorităţii parlamentare şi dacă aceste lucruri se simte nevoia să fie stabilite în scris, evident atunci putem să construim nişte anexe la acest protocol, dacă este cazul", a explicat Antonescu. Potrivit unor surse din USL, în protocol ar putea fi incluse prevederi privind un pact de neagresiune la alegerile europarlamentare, dar şi referitoare la respectarea deciziilor USL de către grupurile parlamentare.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.