Un şofer care primeşte o sancţiune de până la 1.700 de lei poate achita pe loc jumătate din valoarea acesteia agentului constatator.

Şoferii vor avea în continuare posibilitatea de a plăti amenzile rutiere direct la agentul care a constatat sancţiunea, potrivit unui amendament adus proiectului pentru noul Cod Rutier. Comisiile Juridică, pentru Apărare şi Administraţie publică din Senat au decis, ieri, menţinerea prevederii potrivit căreia, pentru amenzile contravenţionale de până la 1.700 lei (20 puncte-amendă), contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii, potrivit Mediafax.

Membrii comisiilor au hotărât, de asemenea, să se menţină prevederea care stabileşte că, în acest caz, agentul constatator eliberează contravenientului chitanţa reprezentând contravaloarea amenzii, nemaifiind necesară încheierea procesului-verbal de constatare a contravenţiei dacă nu se dispune şi o sancţiune contravenţională complementară.

“Am decis să menţinem actuala prevedere, pentru că sunt puşi ­foarte mulţi oameni pe drumuri. Dacă do­reşti să îţi plăteşti amenda pe loc, de ce să nu poţi să o faci?”, a ­explicat preşedinte Comisiei pentru Administraţie, Darius Vâlcov.

De altfel, deşi, această posibilitate există şi în actualul Cod Rutier, puţini şoferi aveau cunoştinţă de ea. Mai mult, unii agenţi refu­zau să primească banii de la condu­cătorii auto sancţionaţi de teama complicaţiilor birocratice care apă­reau pentru ei: trebuie să declare sumele pe care le au asupra lor la începutul turei şi cele pe care le deţin la sfârşitul lucrului. În aceste condiţii, un şofer trebuie să meargă la un ghişeu al CEC, la Administraţia Fiscală locală sau la sediul Poliţiei ­Rutiere, pentru a achita contravaloarea amenzii. Apoi, tot conducătorul auto ­trebuie să trimită o copie a procesului ­verbal de contravenţie la organul de poliţie care l-a amendat. Lucrurile se complică însă dacă ­persoana care plăteşte nu locuieşte în aceeaşi localitate cu cea în care are domiciliul permanent.

Directorul Poliţiei Rutiere, comisar şef Lucian Diniţă, a declarat că pentru agenţii rutieri noul Cod Rutier nu aduce nici o noutate din acest punct de vedere. Acesta afirmă însă că orice con­ducător auto care este amendat în altă localitate decât cea în care are domiciliul de reşedinţă poate plăti sancţiunea la Trezorerie, dar şi la toate ghişeele CEC. Lucian Diniţă a admis că la un moment dat CEC nu mai accepta plata amenzilor la toate unităţile sale, dar a susţinut că acest lucru a fost remediat. “O circulară internă a reconfirmat faptul că amenzile pot fi plătite la unităţile CEC. Probabil că această circulară nu a ajuns la toate ghişeele şi de aceea unele filiale nu ştiu că trebuie să primescă banii oamenilor care au fost amendaţi”, a menţionat directorul Poliţiei Rutiere.

10 kilometri în plus pe oră

Tot ieri, Comisiile Juridică, pentru Apărare şi Administraţie din Senat propun ca limita maximă de viteză în localităţi să fie de 60 km/h, potrivit unui amendament la proiectul de lege de modificare a Codului Rutier. Potrivit Codului Rutier în vigoare, limita maximă de viteză în localităţi este de 50 km/h.

De asemenea, senatorii au votat ca limita maximă de viteză în afa­ra localităţilor să fie de 110 km/h pe ­drumurile expres, pentru posesorii de permis auto categoria B. În prezent, limita de viteză pe drumurile expres, precum şi pe cele naţionale europene (E) este de 100 km/h. Modificările nu sunt însă definitive.

Integral pe România LiberăComentarii

Andrei Poţi plăti la orice administraţie fiscală din ţară, de la orice primărie. Când primeşti somaţia de executare silită de la primăria de domiciliu te prezinţi cu chitanţa şi nu mai ai probleme. Cea mai mare prostie este să plăteşti la CEC sau Fisc şi să trimiţi chitanţa la poliţia unde ai fost amendat. Ăştia aruncă chitanţa la coş şi trimit oricum Proc.Vb. la primăria de domiciliu. Dacă tot o faci, păstrează măcar o copie a chitanţei. Altfel, ai şansa să plăteşti de două ori.

10 februarie 2014 22:47

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.