Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a declarat, marţi, că NATO, Europa, SUA şi Canada nu au interesul de a intra într-o formă de nou război rece cu Federaţia Rusă, el admite, însă, că Federaţia Rusă poate crea dificulăţi la nivel global în dosarele sirian, iranian şi nord-corean, potrivit Mediafax.

"E adevărat că Federaţia Rusă, dacă se pune cu picioarele pe îndărăt, cum se spune mai popular în România, poate să creeze dificultăţi la nivel global şi pe dosarul sirian, şi pe dosarul iranian, şi pe dosarul nord-corean. E o ţară inportantă, e o ţară de mare calibru la nivel internaţional. Nu este interesul Europei, nu este interesul Alianţei Atlantice, nu este interesul SUA şi al Canadei să intrăm într-o formă de nou război rece cu Federaţia Rusă", a spus Geoană.

El a arătat, pe de altă parte, că la nivel european trebuie luată o decizie cu privire la care este limita între mercantilism şi valori, între profit şi respectarea normelor internaţionale.

"Şi pentru Europa este un moment la fel de dificil şi sper, cu înţelepciune de ambele părţi, să putem depăşi acest moment şi să reintrăm într-o fază de dialog, de soluţie diplomatică, care să ne aducă la un nivel acceptabil de dialog între Federaţia Rusă şi noi toţi", a spus Geoană.

El a arătat că în acest moment România şi Polonia au o cotă de piaţă din punct de vedere geopolitic care a crescut exponenţial.

"Pentru România, care este un stat frontieră, ca şi pentru Polonia, cota noaatră de piaţă din punct de vedere geopolitic a crescut în mod dramatic. Suntem mai relevanţi şi mai importanţi decât oricând", a spus Geoană.

Senatorul PSD a precizat, însă, că România a mai avut relevanţă geopolitică de-a lungul anilor, inclusiv în ultimii ani, şi nu a ştiut să transforme locaţia şi importanţa sa geopolitică în dividende economice şi de prosperitate, el pledând pentru asumarea noţiunii de "patriotism economic", care să aducă prosperitate la nivel naţional.

Integral pe România LiberăComentarii

@plagiatorul socialist Occidentul "nu avea intersul" nici sa il impiedice pe Hitler sa ocupe jumatate de Europa. Acum, cind va aveaacest "interes"? Cind Rusia va ataca Romania - sau doar cind va ataca Polonia? Pina cind trebuie sa "gasim o solutie diplomatica" pt a aduce relatia la "un nivel acceptabil" CU UN AGRESOR? Poate continuind sa asiste militar Rusia, pe bani, pina cind aceasta va avea capacitate de lupta egala cu NATO, ce zici, dle Geoana? Si ce zici, poate vii cu astfel de idei si in campania pt prezidentiale :-)

18 martie 2014 14:11

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.