Luna ianuarie a „conta­bilizat“ veşti preponderent bune de la principalii indi­catori macro după creşte­rea economică surprinză-toare de 3,5% din 2013, dar mediul de afaceri nu a resimţit încă la nivelul propriilor afaceri avântul economiei din statistici şi nici populaţia nu simte o îmbunătăţire a nivelului de trai.

Motoarele producţiei industriale, care au reuşit să scoată economia din recesiune, au continuat să tureze peste aşteptări în ianuarie. Exporturile sunt în ascensiune, iar inflaţia atinge minim istoric după minim istoric. Chiar şi comerţul cu amănuntul a adus semnale încurajatoare la început de an, în timp ce bugetul şi contul curent al balanţei de plăţi au fost pe excedent. Totodată, per­cepţia pieţelor externe privind România s-a îmbunătăţit continuu ca urmare a semnalelor de redresare a economiei. Iar investiţiile străine sunt peste nivelul de la începutul anului trecut.

De cealaltă parte, construcţiile se prăbuşesc, povara creditelor apasă încă greu pe umerii românilor, insolvenţele rămân la un nivel ridicat, deşi au început să scadă, iar antreprenorii aşteaptă în continuare iniţiative care să încurajeze mediul de afaceri. Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, care evaluează previziunile analiştilor financiari cu privire la starea actuală a economiei, dar şi perspectivele pentru următoarele 12 luni, a scăzut în luna ianuarie, ca urmare a înrăutăţirii anticipaţiilor analiştilor financiari.
Integral pe Ziarul FinanciarComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.