Sinuciderea unei românce, care lucra ca anestezist la un spital din Châteauroux, un oraş din centrul Franţei, a generat o revoltă printre colegii ei, care se plâng că sunt nevoiţi să lucreze foarte multe ore pe săptămână, în detrimentul familiei, relatează La Nouvelle République, în ediţia online, potrivit Mediafax.

Românca a decedat duminică, după ce şi-a administrat o doză de produse mortale intravenos, în spitalul în care lucra, în Châteauroux.

"Suntem o mică familie aici. Petrecem atâtea ore împreună. Uneori stam aici mai mult decât acasă. În plus, colega noastră care s-a sinucis tocmai terminase o săptămână de 78 de ore", au spus colegii româncei.

Colegii femeii sunt furioşi, deoarece ministrul francez al Sănătăţii, Marisol Touraine, a declarat că acesteia i se făcuse doar dor de ţară: ”Nu poate fi lăsată să spună că nu din cauza activităţii sale la spital s-a întâmplat acest lucru şi că era pur şi simplu o femeie din România căreia i se făcuse dor de ţară! Ea se numea Simona şi era ca şi noi, de origine străină, dar ca şi noi, epuizată şi obosită".

Simona era foarte apropiată de două colege, care aveau şi ele copii. "Nu ne vedem copiii suficient. Împărtăşeam acest sentiment toate trei. Eu am descoperit-o, duminică dimineaţa, când am preluat garda. Dar noi nu spunem că din cauza aceasta s-a sinucis Simona. Îi respectăm gestul. Fără să încercăm să judecăm de ce. În schimb, ministrul care nu o cunoştea, care nu a venit aici niciodată, nu ştia dacă se simţea sau nu bine în pielea ei (...) Considerăm că declaraţiile ei sunt o injurie la adresa" Simonei, a declarat una dintre ele.

Ministrul "ştie că ea tocmai terminase o săptămână de 78 de ore de muncă? Ştie că ne lipseau, înainte de această dramă, doi anestezişti? Ştie că suntem cu toţii extenuaţi? Exercităm o profesie dificilă şi exigentă. Simona era o profesionistă excelentă. Se dedica muncii, în detrimentul soţului şi fiului ei de şase ani", au adăugat colegii româncei.

Simona, în vârstă de 37 de ani, avea un băieţel de şase ani şi un soţ care urma să înceapă luni o formare pentru a lucra pe ambulanţă. Tânăra urmează să fie înmormântată în România, în zilele următoare.

Integral pe România LiberăComentarii

Cecilia Ralea Iniţial, conducerea spitalui francez a transmis familiei, că a murit din cauza unei supradoze de analgezic, pe care si-ar fi administrat-o singură. Stupidă motivaţie, nu se putea susţine, ea era un excelent medic de ATI, o perfecţionistă, nu putea face o asemenea greşeală decât atunci când.... Atunci au suspectat-o de intenţie suicidală. Sau doar au incercat, din nou, să se disculpe. Raportul medico- legal a arătat, însă, fără echivoc, că murise de epuizare, un stop cardio respirator pe fondul suprasolicitării fizice şi neuro- psihice. Iesise dintr-o gardă şi intrase in alta, la alt spital din Franţa. A fost găsită tot de colegii francezi, şi tot intr-o zi de duminică. Ziua Adormirii Maicii Domnului a anului 2012. O chema Carmen Felicia (Caşcaval) Roquette, plecase din Iaşi avea 44 de ani, avusese un traseu profesional de excepţie şi era o femeie frumoasă, un om cu deosebite şi speciale calităţi, la fel ca Simona. A plecat în acea zi de duminică şi mai departe de Iaşi, in altă lume, lăsând aici parinţi, frate, rude şi prieteni. Adio şi drum bun Simona, sunt sigură că printre ingerii de-a dreapta lui Dumnezeu te vei intâlni cu ea, cu dragă noastră Carmen Felicia!

20 martie 2014 15:18

Bruno - 1 - Nu doresc sa infierez gestul Simonei si nici nu incerc sa ghicesc motivul pentru care a facut-o. Ma folosesc de afirmatiile celorlalti medici care declara ca sunt nevoiti sa munceasca ore suplimentare pana la epuizare. Adica ... nimic deosebit fata de ce era in Romania. SI pentru ca eu cunosc de peste 20 de ani situatia din Germania, pot afirma ca este nimic deosebit nici fata de Germania. Doresc numai sa atrag atentia ca peste tot in economia de piata(chiar daca se lucreaza in sisteme mixte de stat cu privat), in occident se munceste la greu. Banii nu se dau degeaba. Iar pretentile sunt dure chiar daca nu se exprima direct in mod verbal la modul .. "astazi faci 6 ore suplimentare!?". Nu, acolo se spune simplu si zambind... "astazi trebuie sa faci xyz!". Insa pentru a rezolva problema "xyz" va trebui sa ramai peste program cel putin 6 ore. Ai si dreptul sa n-o faci. Insa la prima slabiciune de orice natura o fi ea, va trebui sa-ti faci bagajul. Si contrar discutiilor interminabile de aici din RO, orele suplimentare NU SE PLATESC! Legislatia spune ca poti sa-ti iei liber, unsa neaparat numai pana in anul urmator in Martie.. Ups ..!?

20 martie 2014 11:01

Bruno -2 - Pai unde se lucreaza ore suplimentare pentru ca altfel nu se poate, tu pleci pur si simplu acasa sa-ti iei liber ..!? Este adevarat c-ai putea, insa dac-o faci, iar la prima slabiciune ai zburat! Asa ca mesajul meu este ca nu exista capitalism uman ci doar capitalism cu fata umana. In rest piata/cererea si oferta dicteaza peste tot. Iar in tr-o forma de capitalism sedimentat de secole(nu ca la noi in RO), nu exista sa te duci la munca cand vrei si sa pleci in cursul programului ca ai niste probleme care "nu suporta amanare..", cum mai poti in RO. Acolo listele de asteptare sunt pline si vei fi inlocuit cu cineva "fara probleme"! Probabil ca Simona ajunsese sa constientizeze c-a sarit din lac in put si sub un impuls de moment a cedat!

20 martie 2014 11:01

ioan Dumnezeu sa o odihneasca,dar cum a putut sa-si lase un copilas numai cu tatal si asa intr-o situatie dificila? Si,domnul Octavian are dreptate,in strainatate nu te obliga nimeni sa lucrezi 80 de ore pe saptamana ,o faci ca sa castigi mai bine asta asa ca sa o spunem pe aia dreapta...sau poate ne spun colegii ei cine ii obliga la asa multe ore??

19 martie 2014 21:45

patria Dragii nostri, veniti acasa. E saracie, e inca greu, dar sunteti printre ai vostri, nu sluga umilita si omorata.

19 martie 2014 15:32

Ziana Dumnezeu sa o ierte si sa o odihneasca !

19 martie 2014 15:10

iulian Why? De bine ce le e. Chiar daca majoritatea zic ca prin west si far west umbla cainii cu colaci in coada...

19 martie 2014 14:39

Uta Dumnezeu sa o odihneasca.

19 martie 2014 12:32

Marc Why ?

19 martie 2014 11:40

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.