Guvernul german este pregătit să consolideze militar ţările baltice în cadrul NATO, în contextul tensiunilor din Ucraina, anunţă săptămânalul german Der Spiegel, citat de AFP, conform Mediafax.

Ministerul german al Apărării este "dispus să pună la dispoziţia (ţărilor baltice) până la şase aparate pentru o supraveghere aeriană sporită", a scris sâmbătă Der Spiegel pe site-ul său, adăugând că Germania le-ar mai putea oferi acestor state o navă.

Toate aceste decizii urmează să fie anunţate, potrivit publicaţiei, la reuniunea NATO asupra crizei din Ucraina, marţi, la Bruxelles.
"Germania va participa, atunci când va fi necesar, la operaţiuni de rutină întărite în perimetrul Alianţei", a declarat pentru AFP o sursă apropiată Ministerului german de Externe.

Estonia, Letonia şi Lituania, preocupate de ambiţiile teritoriale ale Rusiei în Europa de Est, au sărbătorit sâmbătă primul lor deceniu în cadrul NATO. Odată cu aderarea lor la 29 martie 2004, Alianţa a lansat o misiune de supraveghere a spaţiului lor aerian, considerată un posibil răspuns la survoluri ruse nedorite.

Vicepreşedintele american Joe Biden a declarat săptămâna trecută că Washingtonul este pregătit să trimită trupe în ţările baltice pentru a calma situaţia, în contextul crizei din Ucraina.

Statele Unite au trimis deja în Lituania şase avioane F-15 pentru a consolida supravegherea de către NATO a spaţiului aerian baltic. Franţa, Danemarca şi Marea Britanie au propus de asemenea avioanele lor.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.