Creşterea economică peste aşteptări de anul trecut nu s-a reflectat şi într-o redresare a pieţei muncii: salariile au fost majorate nesemnificativ, numărul de angajaţi din economie a crescut doar cu 50.000 de persoane (până la 4,36 milioane de persoane în ianuarie 2014), iar şomajul a rămas la un nivel de peste 7%.

Companiile au făcut 35.000 de noi angajări în ianuarie 2014, „soldul“ salariaţilor din economie la începutul acestui an fiind de 4,36 de milioane de persoane, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Totuşi, economia mai are de recuperat peste 400.000 de locuri de muncă „pierdute“ în anii de criză, însă firmele au fost prudente în materie de noi angajări şi au preferat să rămână pe o structură de personal „subţiată“.

Tendinţa de creştere a efectivelor de personal nu va dura pe tot parcursul anului decât în anumite sectoare eco­nomice, spun specialiştii în recrutare.

„Observăm o scădere a numărului de noi angajări per ansamblu, iar com­paniile care fac angajări caută mai ales specialişti, care nu reprezintă recrutări de volum, în timp ce majoritatea celor fără loc de muncă au lucrat în producţie, sector în care nu doar că nu se fac an­gajări, dar în care încă se fac conce­dieri“, a spus Oana Datki, managing partner pentru Europa de Sud-Est al firmei de recrutare şi con­sultanţă în resurse umane Consulteam. Ea a mai spus că cele mai multe angajări se fac în IT şi outsourcing, iar o altă tendinţă de pe piaţă este că se fac din ce în ce mai puţine înlocuiri, în sensul că, atunci când se vacantează un post, atribuţiile angajatului care a plecat se împart pentru restul angajaţilor. „Proiecte de investiţii nu prea mai sunt, afacerile nu au crescut pe măsura aşteptărilor, aşa că nici un volum mare de noi angajări nu se mai justifică“, a mai spus Datki.

De aceeaşi părere este şi Sorina Donisa, country manager al companiei cu activităţi în domeniul recrutării şi al închirierii de muncă temporară APT, care spune că, dacă la începutul anului piaţa nu a fost deloc efervescentă, pe la sfârşitul lui februarie- începutul lunii martie piaţa s-a mai revigorat.
Integral pe Ziarul FinanciarComentarii

JB Din punctual meu de vedere, economia se descurca surprinzator de bine avand in vedere un mediu economic atat de ostil ca cel din Romania.Ostilitate cultivate si mentinuta cu drag de .. alesii poporului. Anul trecut am incercat sa revin in Romania sa incep o mica afacere , aveam deja clientii de ceva ani cu care lucrez in Europa. Dar ..legislatia este atat de tampita si alambicata, riscam sa imi pierd clientii, asa ca am fugit inapoi in EU (afacerea nu avea nimic de a face cu Romania, clientii nu erau din RO). Atata suprataxare si "Red Tape" scum se zice, este incredibil ca mai exista mici afaceri.Cand a plecat comunistul Ponta am avut sperante ca noii veniti macar se vor concentra pe reducerea agresiva a birocratiei , dar din pacate chiar pare ca acest govern nu face NIMIC. Este un pas inainte comparative cu un govern Ponta care facea doar chestii anti-economie, dar nu este sufficient. Trebuie urgent sa inceapa reducerea complexitatii birocratice..

20 mai 2016 11:11

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.