O nouă ediţie „Clasicii repovestiţi. Ateliere de lectură pentru copii isteţi” va avea loc sâmbătă, 25 mai, începând cu ora 12:00, la Librăria Cărtureşti Braşov. Cu această ocazie, copiii vor putea citi şi discuta cartea „Marile Speranţe. Repovestire după romanul lui Charles Dickens” alături de actorul Silvian Duică , în cadrul proiectului de promovare a lecturii iniţiat de Curtea Veche Publishing şi sprijinit de Librăriile Cărtureşti.

Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu - o serie de ateliere organizate timp de patru luni în şapte oraşe importante ale ţării (Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Timişoara) cu scopul de a face lectura atractivă pentru cei mici şi de a atrage atenţia asupra importanţei adaptării textelor la capacitatea lor de înţelegere.

În luna mai, copiii pot afla povestea tânărului Pip. Când, în ajunul Crăciunului, Pip îl întâlneşte din întâmplare pe un puşcăriaş prin mlaştini, nici măcar nu-şi închipuie că viaţa sa se află pe punctul de a se schimba pentru totdeauna. Evenimentele incredibile care au loc după această întâlnire şi povestea stranie a domnişoarei Havisham şi a fiicei sale adoptive Estella au transformat Marile speranţe într-o lectură ce nu poate fi ratată şi asta încă de la publicarea acestei cărţi, din 1860.

Durata unui atelier este de o oră şi jumătate. Participarea se face pe bază de înscriere la Librărille Cărtureşti (pentru Braşov la adresa de email: carturestibrasov@carturesti.ro) iar la un atelier se pot înscrie maxim 20 de copii. În taxa de intrare de 30 lei/copil+părinte vor fi incluse volumul pe baza căruia se ţine atelierul şi o diplomă de participare. Programul complet al atelierelor, precum şi adresele librăriilor unde vor avea loc, pot fi găsite pe site-ul editurii, www.curteaveche.ro.Pregătirea viitoarelor generaţii de cititoriCurtea Veche Publishing a lansat, în anul 2012, o colecţie pentru încurajarea lecturii în rândul copiilor. Colecţia „Cărţile copilăriei” include repovestiri după volume consacrate din literatura universală, prezentate într-o formă atractivă şi adaptate nivelului de înţelegere al copiilor cu vârste între 8 şi 14 ani.

Acest demers are la bază cauze cât se poate de obiective: statisticile din ce în ce mai îngrijorătoare privind rezultatele slabe în sistemul educaţional, scăderea dramatică a lecturii în rândul copiilor, dificultăţi în înţelerea textelor, dar şi lipsa programelor de lectură.

Încurajându-i pe cei mici să ia contact de la vârste fragede cu versiunile simplificate ale marilor opere literare, părinţii le pot deschide copiilor apetitul pentru lectură, un apetit ce va putea fi dezvoltat cu uşurinţă la vârste mai mari. Printre titlurile publicate până în acest moment se numără: „Marile speranţe”, „Omul cu masca de fier”, „Black Beauty”, „Cocoşatul de la Notre-Dame”, „Odiseea”, iar în perioada următoare vor apărea „Cei trei muschetari”, „Peter Pan”, „Alice în Ţara Minunilor”, „Sherlock Holmes”, etc.Atelierele de lectură „Clasicii repovestiţi” îşi propun implicarea copiilor în activităţi care dezvoltă gândirea critică şi abilităţile de argumentare prin discutarea şi interpretarea operelor literare citite în cadrul atelierelor. Atelierele îndeamnă la interactivitate, scopul fiind ca cei mici să ia contact cu o abordare neconvenţională a cărţilor, care să-i încurajeze să le citească integral acasă. În plus, doreşte să familiarizeze copiii cu opere consacrate ale literaturii universale care nu sunt incluse în programa şcolară.

Vă aşteptăm cu drag!