Programul conex al expoziției Minunata lume nouă. Case ale migranților români continuă în luna februarie cu un eveniment dedicat fotografiei documentare. Pe data de 4 februarie 2016, orele 19,00, va avea loc la Muzeul Culturilor Europene din Berlin prezentarea proiectului fotografic Țară fără părinți (Land ohne Eltern), realizat de Andrea Diefenbach.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român din Berlin în colaborare cu Departamentul Europa centrală și de sud-est din cadrul Muzeului Culturilor Europene din Berlin (Koordinierung Ostmittel—und Sudosteuropa am Museum Europaischer Kulturen),

Expozitia Minunata lume nouă. Case ale migranților români, găzduită de Muzeul Culturilor Europene din Berlin în perioada 21 noiembrie 2015 — 24 aprilie 2016, prezintă într-o formă inedită diferite aspecte ale migrației și boom-ului din construcții în regiunile din Nordul României. Manifestarea de pe 4 februarie oferă o perspectivă lărgită asupra fenomenului migratiei, aducând în discutie un alt spatiu geografic. Prin prezentarea proiectului Țară fără părinți este documentată tema 'Euro-orfanilor' în Republica Moldova. Andrea Diefenbach prezintă în fotografiile sale viața migranților din această țară, subliniind într-un mod dureros distanța dintre două lumi despărțite una de cealaltă: lumea copiilor lăsați în urmă acasă și cea a părinților care lucrează în străinătate. Acest proiect a fost finanțat de către Fundația Robert Bosch și prin intermediul premiului pentru fotografie documentară 2007/ 08 oferit de Fundația Wustenrot. Fotografiile au fost publicate sub forma unui album intitulat Land ohne Eltern, care a apărut în anul 2012 la editura Kehrer din Heidelberg.

Înainte de eveniment, începând cu orele 18.00, va avea loc un tur ghidat al expoziției.

Andrea Diefenbach a studiat arta fotografică la Bielefeld. Lucrările ei au fost expuse în cadrul unor expoziții personale si de grup, printre altele la Hamburg, Mannheim si New York.

A lucrat pentru diferite reviste, iar în 2009 și 2010 a fost artist în rezidență la invitația Institutului Goethe din Sarajevo. În anul 2010, Andrea Diefenbach a participat cu seria sa fotografică 'Land ohne Eltern' în cadrul expoziției MOVING WALLS 18, organizată de Open Society Institute New York și a fost totodată finalistă la premiul W. Eugene Smith. Doi ani mai târziu acest proiect a obtinut premiul n-ost-Reportagepreis 2012.

Programul complet al ICR Berlin îl găsiți pe www.rki-berlin.de și pe Facebook