Let’s Do It, Romania! şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor îi invită pe români la o nouă acţiune de curăţenie naţională. Aceasta va avea loc în data de 24 septembrie şi va fi organizată simultan în România şi în Republica Moldova.
Let’s Do It, Romania! a decis să reia acţiunea de curăţenie naţională pe care au organizat-o în perioada 2010-2013. Aceasta va avea loc într-o singură zi, pe 24 septembrie 2016, atât în România, cât şi în Republica Moldova. Acum, însă, va fi intregrată într-o campanie mai amplă. Este vorba despre o serie de evenimente desfăşurate în septembrie, împreună cu Ministerul Madiului, Apelor şi Pădurilor.

Românii care doresc să participe la curăţenie se pot înscrie începând cu 1 august 2016, pe site-ul mişcării.

În plus, în perioada 18 iulie – 5 septembrie, pot contribui la cartarea zonelor în care vor fi trimişi voluntarii. Pentru aceasta, trebuie să îşi descarce aplicaţia de mobil, disponibilă pentru IPhone și Android, şi să raporteze zonele cu deşeuri. Cei mai activi cartatori pot câștiga premii în valoare de 5000 euro. Pot primi aparate foto, acumulatori solari, telefoane mobile, trotinete electrice, ghiozdane şi accesorii pentru drumeţii.
Let’s Do It, Romania! se diversifică

Anul acesta, Let’s Do It, Romania! nu se va limita la organizarea unei zilei de curăţenie. În luna septembrie, va colecta haine, rechizite şi manual şcolare, pentru copiii din medii defavorizate.

De asemenea, va desfăşura împreună cu ministerul o campanie de educare a românilor cu privire la deşeuri.
În viitor, organizaţia vrea să ofere primăriilor consultanţă pentru crearea unei reţele de municipalităţi 0-deşeuri. Andrei Coșuleanu, Director Executiv “Let`s Do It, Romania!“ a explicat motivul implicării:

„Acest model a dat rezultate în mai multe țări. […] Deșeurile sunt resurse și ele pot crea creştere economică şi locuri de muncă la nivelul comunităţilor. În plus, [valorificându-le,] putem conserva resursele pe care România le are, fie că vorbim de patrimoniul natural, fie de sănătatea oamenilor care sunt influențați din ce în ce mai mult de poluare.”

Let’s Do It, Romania!, o mobilizare spectaculoasă de voluntari

let's do it, romania!Let’s Do It, Romania! a organizat prima acţiune de curăţenie naţională în data de 25 septembrie 2010. De atunci, au urmat alte 4 zile de curăţenie. La acestea, au participat 1.200.000 de români şi 1.200 de voluntari, dintre care jumătate – elevi. Împreună, au reuşit să strângă 24.700 de tone de deşeuri.

3.300 de utilizatori au descărcat până acum aplicația „Let`s Do It, Romania!”, raportând 597 de zone care necesită intervenţie. 305 dintre acestea au fost ecologizate, voluntarii adunând 1.615 tone de deşeuri. La acţiunile de curăţenie, participă şi angajaţi din Ministerul Mediului, Garda Naţională de Mediu, Romsilva, Apele Române, Ministerul Afacerilor Interne, Jandarmeria şi Poliţia Română, dar şi Ministerul Justiţiei. În plus, anul acesta, angajaţi din Ministerul Transporturilor vor curăţa căile ferate şi trenurile CFR.

Pe lângă zilele naţionale de curăţenie, Let’s Do It, Romania! a mai organizat şi acţiuni locale. Timp de 3 ani, voluntarii au organizat Let’s Do It, Danube!. Cu ajutorul a peste 50.000 de părinţi şi elevi, au curăţat malurile Dunării şi ale altor cursuri de apă din ţară. De asemenea, s-au adresat companiilor, pentru care au organizat Let’s Do It, corporate!. 2.250 de corporatişti au devenit voluntari Let’s Do It. Şi asta nu e tot. Au lansat de curând şi Let’s bike it, prin care încurajează cartografierea zonelor murdare de pe bicicletă.